-
Pieczona dorada z sałatką z makaronu kritharaki
Przygotuj 2 arkusze folii aluminiowej, na każdym z nich umieść arkusz pergaminu, na pergaminie połóż ryby. Każdą natnij ostrym nożem wzdłuż boku...
-
Kaczka po pomorsku
Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem I odstaw na noc do lodówki. Drobno pokrojone podroby wymieszaj z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką....
-
Flądra po pomorsku
W miseczce wymieszaj masło z drobno pokrojonym koperkiem i schłodź w lodówce. Rybę umyj i osusz, oprósz solą i obtocz w mieszance mąki i...
-
Pymchy
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Przeciśnij przez praskę. Kaszę wsyp do garnka, wlej 3/4 szklanki wody i dodaj...
-
Ogórki małosolne
Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Następnie dokładnie myjemy. Obrane i pokrojone czosnek i chrzan oraz koper i liście...
-
Kremowe risotto z rukolą
Rukolę, Grana Padano, czosnek i oliwę zmiksuj z taką ilością wody, żeby otrzymać sos o kremowej konsystencji. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj ryż...
-
Pizza neapolitańska z anchois
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, sól i cukier, wymieszaj i zagnieć ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite...
-
Pita z grillowanymi batatami i sosem tzatziki
Bataty pokrój w łódeczki, posmaruj oliwą i dopraw solą. Piecz na rozgrzanym grillu około 20 minut, aż będą miękkie....
-
Pieczone bataty z ciecierzycą i ziołowym pesto
Bataty przetnij na pół, posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz na grillu przez 20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec pieczenia posyp je...
-
Szaszłyki z chorizo, krewetkami i mango
Krewetki wyjmij z zamrażalnika dzień wcześniej. Większe przekrój na pół i dopraw solą i pieprzem. Chorizo pokrój na...

