ŚWIĄTECZNE PROMOCJE
Aktualna oferta spożywcza
Polecane przepisy świąteczne
Nadszedł cudowny czas Świąt. Nasze niezastąpione szefowe kuchni: Adriana Marczewska i Ola Juszkiewicz przygotowały przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, roślinne przysmaki i wspaniałe desery. Przygotujcie je wspólnie z najmłodszymi.
Życzymy wspaniałej zabawy i radości z gotowania!
Makowiki drożdżowe
Zobacz przepis-
Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach
Zobacz przepis -
Śliwkowy schab
Zobacz przepis
BBQ -
Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami
Zobacz przepis -
Świąteczna tarta
Zobacz przepis -
Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim
Zobacz przepis -
Tatar ze śledzia z gruszką
Zobacz przepis -
Ryba po grecku inaczej
Zobacz przepis -
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem
Zobacz przepis -
Ciasteczkowa kawa
Zobacz przepis -
Choinka z makiem z ciasta francuskiego
Zobacz przepis -
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami
Zobacz przepis -
Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami
Zobacz przepis -
Blok waniliowy z bakaliami
Zobacz przepis -
Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym
Zobacz przepis -
Zupa grzybowa ze smażonym dorszem
Zobacz przepis -
Boczniaki w korzennej marynacie
Zobacz przepis -
Świąteczne pierniczki
Zobacz przepis -
Pierś kaczki z jabłkami
Zobacz przepis -
Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami
Zobacz przepis
Makowiki drożdżowe Ola Juszkiewicz
Składniki:
- 2 szklanki mleka Mleczna Dolina
- 80 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 800 g mąki pszennej Złote Pola
- 4 żółtka jaj
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- olej rzepakowy Wyborny do smażenia
- cukier puder
- Nadzienie 400 g masy makowej
- 4 białka jajek
- garść orzechów włoskich BakaD’Or
- garść rodzynek BakaD’Or
- olejek migdałowy
- 2 łyżki miodu Złota Pasieka
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Do ½ szklanki letniego mleka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na mniej więcej 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj rozczyn, 4 żółtka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Powoli wlewaj pozostałe mleko, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie: do masy makowej dodaj nieubite białka, posiekane orzechy, rodzynki oraz pozostałe składniki. Wymieszaj.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe na grubość 3-5 milimetrów. Okrągłą foremką powycinaj krążki. Na środku każdego ułóż łyżkę farszu i zawiń w rulon jak krokiety. Odłóż na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż makowiki na złoty kolor. Usmażone ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach Ola Juszkiewicz
Składniki:
- Podpłomyki 200 g mąki pszennej Złote Pola
- 200 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka napoju sojowego Go Vege
- Tatar z fasoli 1 puszka czerwonej fasoli Nasza Spiżarnia
- 4 suszone pomidory Sottile Gusto
- 12 marynowanych kaparów
- 1 łyżka oleju rzepakowego Wybornego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka syropu klonowego Go Bio
- 1 łyżka musztardy miodowej Madero
- 1 żółtko
- szczypta pieprzu
- ½ cebuli
- 10 korniszonów
- Do podania 800 g sałatki z ogórków i pomidorków cherry
Przygotowanie:
Fasolę odsącz i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami i kaparami. Dodaj olej, koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, syrop klonowy, musztardę, żółtko, pieprz i ponownie dokładnie zblenduj.
Cebulę i korniszony posiekaj w drobną kostkę, dodaj do tatara i wymieszaj.
Przygotuj podpłomyki: wymieszaj obie mąki, cukier, sodę i sól. Następnie dodaj napój sojowy, wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i wyrób ciasto rękami. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wykrawaj krążki o średnicy 5 centymetrów i smaż je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu 5-6 minut z każdej strony. Podpłomyki podawaj z tatarem z fasoli i sałatką z ogórków i pomidorków cherry.
Śliwkowy schab BBQ Adriana Marczewska
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości Kraina Mięs
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- Sucha marynata 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Śliwkowy sos BBQ 3 łyżki ketchupu Madero
- 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 goździki
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- Pieczone marchewki 8 marchewek
- 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu Złota Pasieka
- 2 łyżki tahini Elios
- 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
- sól, pieprz
- ½ szklanki pistacji Top
- 4 gałązki natki pietruszki
- Do podania gałązki rozmarynu
- pieczone łódeczki ziemniaków
Przygotowanie:
Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj. Natrzyj schab przyprawami i pozostaw do zamarynowania w lodówce na minimum 30 minut.
Zamarynowany schab piecz w rękawie, z dodatkiem liści laurowych i pokrojonej w piórka cebuli, przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
W rondelku wymieszaj ketchup, powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet i przyprawy. Zagotuj.
Po 40 minutach pieczenia wyjmij schab z worka, posmaruj sosem i piecz kolejne 20 minut.
Marchewki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny oraz 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soli. Obtocz marchewki w przygotowanej marynacie i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190˚C przez 20-30 minut.
W misce wymieszaj tahini, jogurt, skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny i pozostały miód. Dopraw solą.
Upieczone marchewki wyłóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i pieprzem.
Schab podawaj na ciepło z łódeczkami ziemniaków i pieczonymi marchewkami z sosem tahini lub pozostaw do wystygnięcia i serwuj jak wędlinę z sosem śliwkowym.
Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami Ola Juszkiewicz
Składniki:
- 2 szklanki mąki Złote Pola
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao ciemnego Magnetic
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka Moja Kurka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego Wybornego
- 2½ szklanki startej marchewki
- 150 g serka Mascarpone Sottile Gusto
- garść orzechów włoskich BakaD’Or
Przygotowanie:
Suche składniki (oprócz cukru) przesiej do jednej miski. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera.
Do jaj, powolnym strumieniem, wlewaj olej, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą, miksując na najniższych obrotach, dodawaj łyżka po łyżce suche składniki. Gdy masa będzie jednolita, dodaj startą marchewkę i wymieszaj łyżką.
Masę wlej do keksówki i piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez 50-60 minut.
Po dokładnym wystudzeniu wyjmij ciasto z foremki, posmaruj z wierzchu serkiem mascarpone i udekoruj posiekanymi orzechami.
Świąteczna tarta Ola Juszkiewicz
Składniki:
- 1 kg mrożonych owoców, np. truskawek, malin, jagód
- 150 g masła Mleczna Dolina
- 200 g mąki pszennej Złote Pola
- 150 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
- 1 jajko Moja Kurka
- 20 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu Złota Pasieka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Grula
Przygotowanie:
Mrożone owoce przełóż do naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu do rozmrożenia.
Posiekaj nożem zimne masło. Dodaj obie mąki, jajko, cukier puder, szczyptę soli i zagniataj do momentu powstania kruszonki. Uformuj ją w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rozmrożone owoce duś na patelni z miodem, aż puszczą soki. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, cały czas energicznie mieszając. Zdejmij patelnię z gazu.
Schłodzone ciasto podziel na dwie nierówne części – większą wylep blaszkę do tarty, a mniejszą włóż do lodówki. Przykryj blaszkę folią aluminiową i wysyp na nią np. ziarna fasoli. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190˚C na 12-14 minut. Po tym czasie zbierz ziarna z folią i dopiekaj spód około 5 minut.
Na upieczony spód wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Pozostałą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wytnij dowolne świąteczne wzory i przykryj nią owoce. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz tartę kolejne 25 minut.
Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim Ola Juszkiewicz
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego Smakowite
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
- szczypta suszonego oregano
- ½ szklanki tartej mozzarelli Sottile Gusto
- 10 plastrów wędzonego boczku Kraina Wędlin
- 1 żółtko
- kilka gałązek natki pietruszki
- Dip śródziemnomorski 8 suszonych pomidorów Sottile Gusto
- ½ cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- garść liści bazylii Vital Fresh
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
- 200 g serka śmietankowego Delikate
Przygotowanie:
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go koncentratem pomidorowym, oprósz oregano, posyp tartą mozzarellą i podziel ciasto na 10 równych prostokątnych kawałków.
Na każdy kawałek wyłóż po plasterku boczku, złap za końcówki ciasta i skręć płat w przeciwnych kierunkach tak, by wyszedł rulon. Gotowe paluchy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj dip: do malaksera wrzuć suszone pomidory, cebulę, czosnek, bazylię, pietruszkę i zblenduj. Do zmiksowanych warzyw dodaj miód, przyprawy, koncentrat pomidorowy i serek i dokładnie wymieszaj.
Upieczone paluchy serwuj na ciepło lub zimno z dipem śródziemnomorskim i pietruszką.
Tatar ze śledzia z gruszką Adriana Marczewska
Składniki:
- 3 śledzie w oleju
- 2 gruszki
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka musztardy francuskiej Madero
- sól, pieprz
- 1 opakowanie chleba pumpernikiel
Przygotowanie:
Przygotuj samemu
Śledzie odsącz z nadmiaru oleju i pokrój w kostkę. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i szczypiorek posiekaj.
Przygotuj z dzieckiem
Wymieszajcie gruszkę, śledzie, cebulę, musztardę oraz szczypiorek i doprawcie solą i pieprzem.
Za pomocą foremki wytnijcie gwiazdki lub inne kształty z pumpernikla. Tatar ze śledzia nałóżcie na pieczywo.
Ryba po grecku inaczej Adriana Marczewska
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ¼ korzenia selera
- 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
- 2 cebule
- 5-centymetrowy kawałek imbiru
- ½ pora
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 g koncentratu pomidorowego Culineo
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz
- Dorsz w panierce 500 g polędwicy z dorsza Marinero
- sól, pieprz
- skórka otarta z ½ cytryny
- 100 g mąki pszennej Złote Pola
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
- 1 jajko Moja Kurka
- 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
- 3 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce.
W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Cebule obierz, pokrój w dużą obrany i starty imbir oraz pokrojone pół pora, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przesmaż, aż warzywa zmiękną.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, mielony imbir i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i zblenduj połowę sosu na gładki krem.
Dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w skórce cytryny. W misce wymieszaj na gładkie ciasto mąkę z zimną wodą, solą i jajkiem. Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na rozgrzanym do 180˚C oleju 5-6 minut, aż się przyrumieni.
Na talerz wyłóż kilka łyżek sosu, smażone warzywa i rybę. Danie udekoruj natką pietruszki.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem Adriana Marczewska
Składniki:
- 2 kawałki polędwiczki wieprzowej Kraina Mięs
- sól, pieprz
- 8 suszonych śliwek BakaD’Or
- 10 plastrów boczku wędzonego Kraina Wędlin
- 3 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
- 1 czerwona cebula
- 4 śliwki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu Złota Pasieka
- 4 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
- 4 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój je na kawałki o długości 5-6 centymetrów i dopraw solą i pieprzem. Za pomocą noża natnij środek każdego kawałka, nafaszeruj suszonymi śliwkami i zawiń w plasterki boczku.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone śliwki, liście laurowe, sos sojowy, miód i powidła. Dopraw solą i pieprzem. Duś sos na małym ogniu przez 20 minut.
Polędwiczki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut, aż mięso się przyrumieni. Podawaj z sosem, udekorowane natką pietruszki.
Ciasteczkowa kawa
Składniki:
- 1 kapsułka kawy Delta Q o preferowanej intensywności
- 1-2 łyżeczki syropu ciasteczkowego
- 2 ciasteczka z kawałkami czekolady
- 180 ml mleka Mleczna Dolina SYROP CIASTECZKOWY
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 laska cynamonu
- 5 kropli aromatu migdałowego
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.
Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.
Zaparzoną kawę połącz z dowolną ilością syropu ciasteczkowego. Dodaj pokruszone ciasteczko i wymieszaj.
Kawę udekoruj spieniony mlekiem i ciasteczkiem.
Choinka z makiem z ciasta francuskiego
Energia
1 porcja474 kcal
Tłuszcz
26,9g(w tym kwasy
nasycone 5,8g)
Węglowodany
38,9g(w tym cukry 2,5g)
Białko
7,0gSól
0,0gSkładniki:
- 2 opakowania (po ok. 275 g) ciasta francuskiego Smakowite
- 250 g masy makowej
- 80 ml nalewki pigwowej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g mieszanki bakaliowej BakaD’Or
- 1 jajko Moja Kurka
- 4 łyżki miodu Złota Pasieka
2. Umieść masę makową w misce i wymieszaj ją z nalewką, skórką pomarańczy i posiekanymi bakaliami. Wyłóż masę na ciasto i rozprowadź po powierzchni. Rozwiń drugi arkusz ciasta, rozwałkuj i przykryj nim arkusz z masą.
3. Wytnij trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonaj po 10 nacięć z obu stron trójkąta tak, żeby nie przecinały się na środku − to będą choinkowe gałęzie. Każdy wycięty pasek obróć dwa razy wokół jego osi, tworząc „świderki”. Paski po prawej stronie okręcaj do góry i w prawo, a z lewej do góry i w lewo − w ten sposób ciasto będzie symetryczne.
4. W misce roztrzep białko i za pomocą pędzelka posmaruj nim ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż urośnie i się przyrumieni. Ciepłą choinkę posmaruj miodem.
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami
Energia
1 porcja286 kcal
Tłuszcz
20,7g(w tym kwasy
nasycone 3,2g)
Węglowodany
22,3g(w tym cukry 17,5g)
Białko
2,9gSól
0,0gSkładniki:
- 100 g czekolady deserowej Magnetic
- 2 jajka Moja Kurka
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao Magnetic
- 200 ml oleju rzepakowego Wybornego
- 200 ml maślanki Mleczna Dolina
- 250 g mąki Złote Pola
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g wiśni z likieru lub z nalewki
- Polewa 100 g białej czekolady Magnetic
- 100 g jogurtu naturalnego Tola
- 100 g czekolady mlecznej Magnetic
2. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem i piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C.
3. Przygotuj polewę: białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając.
4. Wystudzone ciasto polej polewą i posyp startą mleczną czekoladą.
Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami
Energia
1 porcja885 kcal
Tłuszcz
50,5g(w tym kwasy
nasycone 21,8g)
Węglowodany
40,8g(w tym cukry 28,2g)
Białko
63,4gSól
0,9gSkładniki:
- Pieczony schab 1½ kg schabu Kraina Mięs
- szczypta kminku
- szczypta ziaren kolendry
- sól, pieprz
- 200 g smalcu
- 600 g cebuli
- 2 jabłka
- Pieczone ziemniaki 1-2 łyżki masła klarowanego Mleczna Dolina
- 6-8 średnich ziemniaków
- sól
- Buraki w sosie własnym 1 kg buraków
- 2 cebule
- 500 ml bulionu lub wody
- sól, pieprz
- garść suszonej żurawiny BakaD’Or
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- olej rzepakowy Wyborny do smażenia
2. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż schab z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni, a następnie podsmaż cebulę pokrojoną na ćwiartki i przełóż ją do brytfanny. Dodaj jabłka pokrojone na ćwiartki, ułóż na nich obsmażony schab i zalej niedużą ilością wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C około 2 godzin.
Co pewien czas polewaj mięso powstałym sosem.
3. Przygotuj dodatki: buraki pokrój w plastry lub większe cząstki. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebule, dodaj buraki. Duś niemal do miękkości, podlewając niedużą ilością bulionu lub wody. Buraki po ugotowaniu powinny być lekko chrupiące. Dopraw solą i pieprzem, dodaj suszoną żurawinę oraz 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku.
4. Aby przygotować pieczone ziemniaki, ponakłuwaj je drewnianym patyczkiem lub metalowym szpikulcem i podgotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną, rozgnieć je delikatnie, aż popękają, i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je rozpuszczonym masłem klarowanym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 30 minut. Schab podawaj z burakami z żurawiną i ziemniakami.
Blok waniliowy z bakaliami
Energia
1 porcja437 kcal
Tłuszcz
26,0g(w tym kwasy
nasycone 11,8g)
Węglowodany
37,4g(w tym cukry 35,4g)
Białko
12,5gSól
0,3gSkładniki:
- 100 g masła Mleczna Dolina
- 100 g cukru
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300 g mleka w proszku
- 50 g orzechów laskowych Bakallino
- 50 g obranych pistacji Top
- 50 g orzeszków ziemnych Top
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy lub pokrojonych, suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny BakaD’Or
2. W misce wymieszaj mleko w proszku z grubo posiekanymi pistacjami, orzechami, skórką pomarańczową i żurawiną (zostaw odrobinę do ozdoby). Dodaj przestudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
3. Małą foremkę na pasztet wyłóż folią spożywczą. Wlej masę do formy, posyp posiekanymi orzechami, pistacjami i żurawiną. Umieść w lodówce na noc, żeby stężała. Blok waniliowy podawaj pokrojony w kostkę lub plastry.
Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym
Energia
1 porcja426 kcal
Tłuszcz
37,1g(w tym kwasy
nasycone 21g)
Węglowodany
2,9g(w tym cukry 1,5g)
Białko
19,5gSól
0,2gSkładniki:
- 1 kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- 200 g masła Mleczna Dolina
- 1 główka czosnku
- 3 cytryny
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
2. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi pozostałymi ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Włóż dłoń pomiędzy skórę a mięso kurczaka od strony piersi. Powoli odrywaj skórę, tworząc „kieszonkę”, w której umieścisz ziołowe masło. Tę samą czynność wykonaj od drugiej strony kurczaka. Wprowadź pod skórę około 4 łyżek ziołowego masła i, delikatnie uciskając, rozprowadź je po jak największej powierzchni. Resztę masła wykorzystaj do posmarowania kurczaka na wierzchu.
3. Cytryny sparz we wrzątku przez 10 minut, następnie nakłuj w kilku miejscach końcówką noża. Nafaszeruj kurczaka 1 cytryną, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
4. Na dno brytfanki wrzuć połówki cytryn i cebulę. Piecz kurczaka w brytfance, w worku do pieczenia, przez 45 minut w temperaturze 190°C. Następnie wyjmij z worka i piecz przez kolejne 45 minut - aż będzie rumiany, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Zupa grzybowa ze smażonym dorszem
Energia
1 porcja361 kcal
Tłuszcz
26,3g(w tym kwasy
nasycone 8,8g)
Węglowodany
12,1g(w tym cukry 3,8g)
Białko
13,3gSól
0,2gSkładniki:
- 500 g mrożonych grzybów leśnych
- 20 g suszonych grzybów
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 seler
- ½ pora
- 400 ml wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego Wybornego
- 5 łyżek masła Mleczna Dolina
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 80 ml białego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g rodzynek Bakallino
- 80 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
- sól, pieprz
- 300 g polędwicy z dorsza Marinero
- pietruszka do dekoracji
2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj warzywa korzeniowe i przesmaż. Następnie zalej je wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby razem z wodą z namaczania.
3. Na patelni przesmaż cebulę i pora z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami masła. Kiedy się zeszklą, dodaj rozmrożone grzyby i smaż przez 10-15 minut. Przełóż wszystko do garnka, a patelnię zalej winem, odparuj, zmniejszając objętość o połowę, i wlej do zupy. 4. Oderwij listki z natki pietruszki, łodygi zwiąż sznurkiem i wrzuć do garnka. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i wyjmij łodygi natki. Zupę zabiel śmietanką, dopraw solą i pieprzem. 5. Kiedy zupa będzie gotowa, rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez kilka minut. Zupę podawaj z dorszem, udekorowaną listkami pietruszki.
Boczniaki w korzennej marynacie
Energia
1 porcja409 kcal
Tłuszcz
17,0g(w tym kwasy
nasycone 7,0g)
Węglowodany
59,6g(w tym cukry 46,7g)
Białko
2,7gSól
0,8gSkładniki:
- 500 g boczniaków
- 2 duże cebule
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki syropu klonowego Go Bio
- 4 łyżki octu winnego
- 200 g koncentratu pomidorowego Culineo
- 1 łyżeczka kurkumy
- duża szczypta imbiru w proszku
- 5 suszonych śliwek Bakallino
- sól, pieprz
- olej rzepakowy Wyborny do smażenia
- kilka listków zielonej pietruszki do przystrojenia
2. Ostudzone boczniaki ułóż w słoiku, przekładając każdą część przestudzonym sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Udekoruj zieloną pietruszką. Szczelnie zamknięty słoik włóż do lodówki na mniej więcej 24 godziny.
Świąteczne pierniczki
Energia
1 porcja397 kcal
Tłuszcz
13,1g(w tym kwasy
nasycone 10,5g)
Węglowodany
64,3g(w tym cukry 10,1g)
Białko
4,5gSól
0,0gSkładniki:
- Pierniczki 250 g mąki pszennej Złote Pola
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g syropu klonowego Go Bio
- 75 g rozpuszczonego oleju kokosowego Vitanella
- 50-75 ml napoju owsianego Go Vege
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Lukier klasyczny 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka przegotowanej wody
- kilka kropel soku z cytryny
2. Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią część ciasta i rozwałkuj je na placek. Jeśli pierniczki mają być chrupiące, należy rozwałkować ciasto cienko, jeśli dość miękkie w środku − grubiej.
3. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut w temperaturze 175°C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.
4. Przygotuj lukier: w miseczce dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pierniczki zamaczaj lukrze lub przełóż go do rękawa cukierniczego i ozdób w dowolny sposób.
Pierś kaczki z jabłkami
Energia
1 porcja356 kcal
Tłuszcz
23,0g(w tym kwasy
nasycone 9,8g)
Węglowodany
16,7g(w tym cukry 15,9g)
Białko
18,8gSól
0,3gSkładniki:
- 4 piersi kaczki Kraina Mięs
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 50 g masła Mleczna Dolina
- 4 twarde jabłka
- ½ łyżeczki cukru
- olej rzepakowy Wyborny do smażenia
2. Piersi ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na niedużym ogniu około 15 minut, stopniowo wytapiając tłuszcz. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż przez 3 minuty. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180˚C.
3. Na czystej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka pokrojone w ósemki, posyp je cukrem, solą i majerankiem. Podsmaż je na średnim ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru, od czasu do czasu mieszając.
4. Wyciągnij mięso z piekarnika, dodaj smażone jabłka. Podawaj z kopytkami.
Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami
Energia
1 porcja542 kcal
Tłuszcz
12,1g(w tym kwasy
nasycone 1,9g)
Węglowodany
85,2g(w tym cukry 4,2g)
Białko
22,3gSól
0,6gSkładniki:
- Farsz 75 g kaszy gryczanej Plony Natury
- 150 ml wody
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 180 g wędzonego tofu Go Vege
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy Madero
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy Wyborny do smażenia
- Ciasto 375 g mąki pszennej Złote Pola
- 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
- 100 ml soku z buraka
- duża szczypta soli
- 100 ml gorącej wody
2. Tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy zblenduj na gładką masę. Następnie dorzuć cebulę z pieczarkami, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
3. Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę do miski. Dodaj oliwę, sok z buraka, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Połącz składniki w gładkie ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Szklanką wytnij w cieście koła. Na środek każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.