Wielka rzecz dla maluchów - ZABAWKI w Biedronce
Zobacz produkty
Zobacz przepisy
Zobacz konkurs

Polecane przepisy

Przepis na sernik na piernikowym spodzie

Sernik na piernikowym spodzie

Zobacz przepis
Przepis na barszcz

Barszcz ze śliwkami

Zobacz przepis
Przepis na ciasteczka czekoladowe

Ryba po grecku z bakłażanem

Zobacz przepis
Przepis na paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne

Zobacz przepis
Przepis na pasztet

Pasztet

Zobacz przepis
Przepis na Makowiec

Makowiec

Zobacz przepis
Przepis na schab nadziewany

Schab pieczony z orzechami

Zobacz przepis
Przepis na ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Zobacz przepis
Przepis na kawę z syropem piernikowym

Kawa z syropem piernikowym

Zobacz przepis
Przepis na Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Zobacz przepis
Przepis na Tatar śledziowy

Tatar śledziowy

Zobacz przepis
Przepis na Polędwiczki na świąteczny obiad

Polędwiczki na świąteczny obiad

Zobacz przepis
Przepis na Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Zobacz przepis
Przepis na Wigilijną kapustę z ciecierzycą

Wigilijna kapusta z ciecierzycą

Zobacz przepis
Niech połączy nas wspólne gotowanie Święta coraz bliżej! Już dziś zadbaj o to, by na Twoim stole nie zabrakło najpyszniejszych dań.
Dołącz do wspólnego gotowania i przygotuj wyśmienity sernik na piernikowym spodzie!
100x
500zł
Do wygrania 100 x bon o wartości 500 zł na zakupy w sklepach Biedronka

Zasady konkursu

1
pierwszy etap
Upiecz Świąteczny sernik Biedronki
i pokaż jak łączy Was wspólne
gotowanie! Uwiecznij na zdjęciu siebie
i swoich bliskich wraz z sernikiem.
zobacz jak przygotować sernik Zobacz jak przygotować sernik
2
drugi etap
Wrzuć zdjęcie na swojego publicznego
Instagrama i dodaj hasztagi:
#swiatecznysernikBiedronki
oraz #niechpolaczynaswspolnegotowanie
3
trzeci etap
Do zdjęcia dołącz kilka słów
dlaczego lubisz święta i to
Ty powinieneś wygrać
w naszym konkursie.

Bądź kreatywny – Baw się pysznie!

Pamiętaj, by na zdjęciu znalazł się sernik na piernikowym spodzie!
Konkurs trwa do od 12.12 do 26.12.2019 r.
Bądź kreatywny – Baw się pysznie!
Bądź kreatywny – Baw się pysznie!
Bądź kreatywny – Baw się pysznie!
Zobacz regulamin
Więcej przepisów w magazynie Czas na Święta Więcej przepisów w magazynie Czas na Święta
Zobacz więcej na stronie biedronka.pl
Do góry
Zamknij okienko
Przepis na barszcz ze śliwkami
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 90 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Barszcz ze śliwkami

Składniki:

  • 10 suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek BakaD’Or
  • 2 duże buraki
  • marchewka
  • cebula
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Culineo
  • olej Wyborny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Grzyby oczyść, zalej wodą. W osobnym naczyniu namocz śliwki. Odstaw na kilka godzin. Ugotuj osobno w wodzie, w której się moczyły, odcedź. Buraki wyszoruj, ułóż na blasze w piekarniku. Piecz 60 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przestudź, obierz i pokrój w słupki. Obrana marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej 1–2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę, pokrojone grzyby oraz koncentrat. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Dodaj pokrojone buraki. Wrzuć posiekane grzyby i śliwki. Całość starannie wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przelej barszcz przez sito. Podawaj z uszkami.

Zamknij okienko
Przepis na Świąteczne Ciasteczka Czekoladowe
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 45 min
na ile porcji 16 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Świąteczne ciasteczka czekoladowe

Składniki:

  • 350 g gorzkiej czekolady Magnetic
  • kakao 70% Magnetic
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka Moja Kurka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru Słodka Łyżeczka
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • 60 g pszennej maki Złote Pola

Do dekoracji:

  • 100 g mlecznej czekolady Magnetic
  • Świeże owoce, bakalie, pokrojone
  • owoce kandyzowane

W kąpieli wodnej rozpuść 200 g pokrojonej czekolady z masłem. Odstaw do ostygnięcia. W misce zmiksuj cukier z jajkami, solą i wanilią. Miksuj przez 8 minut, aby dobrze napowietrzyć masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i resztę grubo pokrojonej czekolady. Do jajecznej masy dodaj schłodzona czekoladę i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut. Przygotuj blachę z piekarnika i przykryj papierem do pieczenia. Nakładaj po dwie łyżki czekoladowej masy w odstępach. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 8–10 minut. Ciastka po upieczeniu wydają się niedopieczone, ale staja się twardsze, gdy ostygną. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Zamocz ciastka jednym końcem i posyp płatkami migdałowymi. Ułóż na metalowej kratce do zastygnięcia.

Zamknij okienko
Przepis na Ryba po Grecku z Bakłażanem
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 60 min
na ile porcji 10 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Ryba po grecku z bakłażanem

Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza
  • atlantyckiego Marinero
  • ½ kg marchewki
  • ½ kg selera
  • ½ kg pietruszki
  • 1 kg cytryny
  • 1 kg cebuli
  • bakłażan
  • cukinia
  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej
  • 2 kg pomidorów
  • białe wino (niesłodkie wytrawne lub półsłodkie)
  • mąka Złote Pola do panierowania ryby
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kolendra
  • kmin rzymski (kumin)
  • olej do smażenia ryby

Rybę pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż, aż się zarumieni. W większym garnku usmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w paski: marchew, seler i pietruszkę, podduś. Gdy wszystko zmięknie, dopraw solą, pieprzem i kminem. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pokrojony w plastry bakłażan (kilka plastrów odłóż) i podduś je. Dodaj wyciśnięty sok z cytryn. Odłożone plastry bakłażana podduś oddzielnie. Przygotuj sos pomidorowy. Obierz pomidory, pokrój w kostkę i podgotuj je z winem i kolendrą. Tak przygotowany sos dodaj do warzyw i już możesz zalewać nim rybę. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Następnie udekoruj wierzch ryby plastrami bakłażana i piecz jeszcze 5–7 minut.

Zamknij okienko
Przepis na paszteciki wigilijne
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 120 min
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Paszteciki wigilijne

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur Plony Natury
  • 30 dag kapusty kwaszonej Swojska Chata
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • masło klarowane Mleczna Dolina
  • sól
  • pieprz

Grzyby namocz w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie aż do miękkości. Odcedź grzyby, a pozostałą wodą zalej kapustę. Dolej zimnej wody, tak by kapusta była przykryta, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Ugotuj kapustę do miękkości. Odcedź i połącz z grzybami. Całość posiekaj razem. Dodaj pokrojone drobno i podsmażone na maśle cebulę i czosnek oraz posiekaną żurawinę. Dopraw solą i pieprzem. Kaszę bulgur ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Połącz ją z kapustą z grzybami i zblenduj. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Napełnij masą foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Zamknij okienko
Przepis na Pasztet Wieprzowy z Żurawiną
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 6 godz.
na ile porcji 12 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Pasztet Wieprzowy z Żurawiną

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej Kraina Mięs
  • ½ kg surowego boczku Kraina Mięs
  • 2 marchewki
  • ½ selera,
  • 30 dag wątróbki wieprzowej Kraina Mięs
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy Wyborny
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mlek a Mleczna Dolina
  • 2 jajka Moja Kurka
  • garść żurawiny BakaD’Or
  • bułka tarta Pano
  • sól
  • pieprz
  • masło Mleczna Dolina

Mięso i boczek, obrane marchewki oraz seler gotuj do miękkości przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę podsmaż z posiekana cebulą na 2 łyżkach oleju. Mięso, warzywa i wątróbkę zmiel dwukrotnie razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką (może być czerstwa). Dodaj jajka i starannie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszoną żurawinę, przemieszaj. Podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż masę, wyrównaj wierzch. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Zamknij okienko
Przepis na Szybki Makowiec na Kruchym cieście
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 90 min
na ile porcji 10 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Szybki Makowiec na Kruchym cieście

Składniki:

  • 20 dag masła Mleczna Dolina
  • 2 jajka Moja Kurka
  • 2 szklanki maki Złote Pola
  • ½ szklanki cukru Słodka Łyżeczka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • puszka masy makowej z bakaliami
  • miód Złota Pasieka do smaku

Zimne masło posiekaj ostrym nożem. Dodaj 2 żółtka, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kule, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki. Białka ubij na sztywno , wymieszaj z masą makową. Dodaj miód do smaku. 1/3 schłodzonego ciasta oderwij, pozostaw w lodówce. Resztę rozwałkuj na płat. Wylep spód formy. Na spodzie rozłóż masę makowa. Wyjmij z lodówki resztę ciasta. Formuj cienkie długie wałeczki. Ułóż je na masie makowej, tworząc kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz makowiec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zamknij okienko
Przepis na Schab pieczony z orzechami
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 3 godz.
na ile porcji 8 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Schab pieczony z orzechami

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości Kraina Mięs
  • pieprz ziołowy
  • tymianek suszony
  • czosnek suszony
  • papryka ostra
  • cynamon
  • imbir suszony
  • sól

Farsz:

  • niepełna szklanka orzechów włoskich łuskanych Bakallino
  • garść liści natki pietruszki
  • nieduża cebula
  • nieduże jabłko
  • jajko Moja Kurka
  • 30 ml mleka Mleczna Dolina
  • 4 czubate łyżeczki bułki tartej Pano
  • sól
  • pieprz mielony czarny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego masła Mleczna Dolina do formy i skropienia mięsa łyżeczka zimnego masła Mleczna Dolina do sosu

Najlepiej, by kawałek mięsa był dość gruby i krótki. Mięso umyj i osusz. Odetnij odstające kawałki, ale błonę z tłuszczykiem na wierzchu zostaw. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż w trzech miejscach – raz prosto na samym środku, a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie. Przygotuj mieszankę przypraw. Weź po ½ łyżeczki pieprzu, tymianku, czosnku, soli i 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru i ostrej papryki. Natrzyj mięso. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Farsz: jabłko obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej, obrana cebulę posiekaj, posiekaj tez drobno orzechy i natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszaj, dodając jajko, mleko i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Doprawione mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałóż porcję naszykowanego farszu. Zwiąż mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folią aluminiową, bo chodzi o to, żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też skrop niewielką ilością tłuszczu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni, a do naczynia wlej około ½ szklanki gorącej wody. Piecz mięso jeszcze 40–45 minut. Po upieczeniu wyjmij naczynie i przykryj folią, odstaw na 15 minut, żeby mięso odpoczęło, zanim je pokroisz. Ostrożnie usuń sznurki.

Zamknij okienko
Przepis na Sernik na piernikowym spodzie
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 90 min
na ile porcji 8 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Sernik na piernikowym spodzie

Składniki:

  • 20 dag pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
  • ozdobne pierniki do dekoracji

Masa serowa:

  • 1 kg serka naturalnego Vitello
  • 10 dag masła Mleczna Dolina
  • 15 dag cukru pudru
  • 6 jajek Moja Kurka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem od pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Pierniki w czekoladzie połam na kawałki i zmiksuj blenderem. Przełóż do tortownicy, wylep dno i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Tortownice wyjmij z lodówki kilka minut przed wyłożeniem masy serowej, aby się lekko ociepliła. Masa serowa: wszystkie składniki na sernik wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło i cukier zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach na puszysty krem, dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj, po dodaniu ostatniego żółtka miksuj przez 7–10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawaj stopniowo serek naturalny Vitello i dalej miksuj – teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Po kolei dodawaj mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, aromat rumowy i cały czas miksuj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna piane, dodaj do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszaj drewniana łyżką. Masę serową przełóż na piernikowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz 70 minut. Studź w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik udekoruj piernikami.

Zamknij okienko
Przepis na Kawa z syropem piernikowym
zamknij video
pokaż video

Kawa z syropem piernikowym

Składniki na syrop:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na przyprawę:

  • 70 g mielonego cynamonu
  • 20 g mielonego imbiru
  • 15 g tartej gałki muszkatołowej
  • 15 ziaren kardamonu
  • 15 g goździków
  • 15 g ziela angielskiego
  • gwiazdka anyżu
  • 10 g pieprzu

Składniki na kawę:

  • 200 ml mleka Mleczna Dolina
  • 100 ml świeżo zaparzonej ulubionej kawy Delta Q

Dodatkowo:

  • bita śmietana Mleczna Dolina
  • pierniki

Przygotuj przyprawę. Do miski wsyp mielony cynamon, imbir i gałkę. Zmiel na proszek wyłuskane ziarna kardamonu, goździki, ziele angielskie, cała gwiazdkę anyżu i pieprz. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier i przyprawę piernikową. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż płyn się zredukuje do gęstości syropu. Odpowiednia konsystencje najłatwiej sprawdzić, wylewając krople syropu na talerzyk. Gotowy syrop pozostaw do przestygnięcia, a następnie przelej do butelki. Mleko do kawy spień. Przelej do kubka. Na spienione mleko cienkim strumieniem wlej dwie łyżeczki syropu piernikowego. Uzupełnij świeżo zaparzoną kawą. Wierzch ozdób bitą śmietaną, posyp cukrem trzcinowym.

Zamknij okienko
Przepis na Pasztet z marchewki i soczewicy
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 70 min
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Pasztet z marchewki i soczewicy

Składniki:

  • 200 g suchej soczewicy Plony Natury
  • 4 średnie marchewki
  • średnia cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 jajka Moja Kurka
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • ząbek czosnku

Soczewice dokładnie wypłucz pod bieżąca woda i zalej ja dużą ilością wody. Gotuj, aż będzie miękka, następnie odsącz i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowana soczewica. Na patelni podsmaż posiekana cebule i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przyciśniętym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnie z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Do masy wbij jaja i całość wymieszaj. Następnie przełóż ja do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez około 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Zamknij okienko
Przepis na Tatar śledziowy
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 15 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Tatar śledziowy

Składniki:

  • słoik filetów śledziowych wiejskich w oleju Marinero
  • duża cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego Culineo
  • łyżka musztardy Madero
  • łyżka oliwy z oliwek Gallo
  • 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • słodka papryka
  • pieprz
  • 8 kromek razowego chleba
  • ewentualnie łyżka kaparów

Śledzie pokrój w drobniutka kostkę. Zmieszaj musztardę, koncentrat i oliwę z oliwek, dodaj posiekana cebule, śledzie, natkę pietruszki, szczypiorek, ewentualnie kapary. Dopraw. Żółtko posiekaj. Z chleba wytnij krążki. Na każdym uformuj okrągłe porcje tatara, posyp posiekanym żółtkiem. Udekoruj natka.

Zamknij okienko
Przepis na Polędwiczki na świąteczny obiad
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 50 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Polędwiczki
na świąteczny obiad

Składniki:

  • ¾ kg polędwiczek wieprzowych Kraina Mięs
  • masło klarowane Mleczna Dolina
  • mąka Złote Pola
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 22% Mleczna Dolina
  • 1–2 łyżki pokruszonego drobno piernika
  • 3 dag migdałów w płatkach Bakallino,
  • sól
  • pieprz

Polędwiczkę (lub 2 mniejsze) opłucz, starannie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w grube plastry. Każdy plaster rozgnieć delikatnie w ręku (nie rozbijaj tłuczkiem do mięsa), oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki masła. Polędwiczki oprósz delikatnie mąka, obsmaż na maśle na złoty kolor. Podlej białym winem oraz odrobina wody (2–3 łyżki). Duś mięso na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Zdejmij pokrywkę, sos zredukuj o połowę. Wyjmij z niego mięso, odłóż na bok, oprósz sola. Do sosu dodaj śmietanę oraz pokruszony piernik, starannie rozmieszaj. Chwile ogrzewaj. Dopraw sos do smaku sola oraz pieprzem. Z powrotem włóż do niego polędwiczki. Przykryj pokrywka i zdejmij z ognia. Osobno zrumień na suchej patelni płatki migdałowe. Posyp polędwiczki przed podaniem.

Zamknij okienko
Przepis na Pstrąg pieczony z imbirem
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 40 min
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Pstrąg pieczony z imbirem

Składniki:

  • 4 pstragi teczowe patroszone Marinero
  • 4 duze marchewki
  • 4 kawałki imbiru
  • 8 zabków czosnku
  • plastry cytryny i mandarynki do ozdoby
  • 4 łodygi rozmarynu

Składniki na marynate:

  • 8 łyzek oliwy z oliwek Gallo
  • łyzka chili
  • łyzka soli morskiej
  • łyzka tymianku
  • 6 łyzek sosu sojowego

Umyj dokładnie rybę i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz marchewkę, imbir i czosnek, pokrój wszystko na talarki. Do szklanki wlej składniki na marynatę i wymieszaj dokładnie. Polej nią pstrąga, do jego środka włóż łodygę rozmarynu. Marynuj w lodówce 1–2 godziny. Po wyjęciu z lodówki włóż do ryby imbir, marchewkę, czosnek, a na wierzchu poukładaj imbir i czosnek. Zawiń pstrąga w papier do pieczenia i piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Odwiń papier, na wierzchu ryby ułóż plastry cytryny i mandarynki, zapiekaj jeszcze kilka minut.

Zamknij okienko
Przepis na Wigilijną kapustę z ciecierzycą
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 3 godz.
na ile porcji 4 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Wigilijna kapusta z ciecierzycą

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 100 g ciecierzycy Plony Natury
  • 2 duże cebule
  • 1 kg kapusty kwaszonej Swojska Chata
  • 4 łyżki suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 3–4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego

Przyprawy:

  • 5 listków laurowych
  • 3–4 goździki
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • ½ łyżeczki cukru Słodka Łyzeczka

Dzień wcześniej ciecierzyce opłucz, zalej spora ilością zimnej wody i zostaw na noc do namoczenia. Grzyby opłucz, przełóż do miseczki, zalej szklanka gorącej wody i zostaw na noc. W dniu gotowania namoczona ciecierzyce odcedź, opłucz, zalej spora ilością zimnej wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości – około godziny i 40 minut. Dopiero teraz wsyp sól (około ½ płaskiej łyżeczki) i gotuj jeszcze 10 minut. Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej duży rondel lub wysoka patelnie, wlej olej. Wrzuć cebule wraz z przyprawami, szczypta soli i cukru. Smaż na małym ogniu kilka minut. Kapustę odciśnij, drobno pokrój, dodaj do cebuli. Grzyby odsącz (płyn zachowaj), pokrój w paski i wrzuć do cebuli z kapusta. Wlej płyn z moczenia grzybów, wsyp żurawinę. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlej woda (kapusta nie może być sucha). Wyjmij przyprawy. Ugotowana ciecierzyce odsącz, dodaj do uduszonej kapusty z grzybami. Gotuj wszystko przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu (podlej woda w razie potrzeby). Dopraw sola i świeżo mielonym pieprzem.