Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Niech połączy Nas wspólne gotowanie zobacz przepisy

    Polecane przepisy świąteczne

    Nadszedł cudowny czas Świąt. Nasze niezastąpione szefowe kuchni: Adriana Marczewska i Ola Juszkiewicz przygotowały przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, roślinne przysmaki i wspaniałe desery. Przygotujcie je wspólnie z najmłodszymi.
    Życzymy wspaniałej zabawy i radości z gotowania!

    Przepis na Pampuszki drożdżowe z czosnkiem

    Pampuszki drożdżowe z czosnkiem

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Świąteczny śledź w marynacie

    Świąteczny śledź w marynacie

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Seler À la śledź w musztardzie z cebulką

    Seler À la śledź w musztardzie z cebulką

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty

    Fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Smalczyk z fasoli z jabłkiem

    Smalczyk z fasoli z jabłkiem

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Drożdżowy wieniec świąteczny

    Drożdżowy wieniec świąteczny

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Ciasto czekoladowe z nutą korzenną

    Ciasto czekoladowe z nutą korzenną

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Focaccia z kiszoną kapustą

    Focaccia z kiszoną kapustą

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Roladki z bakłażana z orzechami

    Roladki z bakłażana z orzechami

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Przepis na Roladki z bakłażana z orzechami

    Pizzerki z salsiccia piccante i karczochami

    Kliknij, aby zobaczyć przepis >
    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Pampuszki drożdżowe z czosnkiem Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 190 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    vegan
    laktoza

    Składniki:

    • 250 ml wody
    • 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 400 g mąki pszennej Złote Pola
    • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 natka pietruszki
    • 1 łyżka oleju rzepakowego Wybornego

    Przygotowanie:

    Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Na koniec wlej oliwę. Wyrabiaj około 15 minut.

    Ciasto podziel na 6 równych kulek. Jeśli lepi się do palców, zwilż dłonie wodą. Kule ciasta przenieś do okrągłej formy do pieczenia, wyłożonej papierem lub posmarowanej oliwą. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

    Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj łyżkę oleju, by połączyć składniki. Wyrośnięte bułeczki posmaruj połową ziołowego miksu.

    Piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż bułeczki się zrumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika posmaruj resztą pietruszkowo-czosnkowej mieszanki.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Świąteczny śledź w marynacie Łukasz Budzik

    czas trwania przygotowania dania 270 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    gluten

    Składniki:

    • Śledź w marynacie 6 filetów śledzia solonego
    • 300 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
    • 4 laski cynamonu
    • 5 gwiazdek anyżu
    • 8 ziaren kolendry
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 mała papryka chili
    • Sałatka 2l wody
    • 5 g soli
    • 20 ml octu spirytusowego i odrobina do doprawienia sałatki
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 1 duża biała cebula
    • 1 jabłko szara reneta
    • 150ml kwaśnej śmietany Mleczna Dolina
    • szczypta cukru
    • sól, pieprz
    • 50 g świeżego koperku

    Przygotowanie:

    Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Na koniec wlej oliwę. Wyrabiaj około 15 minut.

    Ciasto podziel na 6 równych kulek. Jeśli lepi się do palców, zwilż dłonie wodą. Kule ciasta przenieś do okrągłej formy do pieczenia, wyłożonej papierem lub posmarowanej oliwą. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Seler À la śledź w musztardzie z cebulką Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 40 min
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    gluten

    Składniki:

    • 1 średniej wielkości seler
    • 3 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 szczypty soli
    • 3 ogórki konserwowe Nasza Spiżarnia
    • 1 jabłko
    • 2 cebule
    • 3 łyżki musztardy dijon Madero
    • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
    • 2 arkusze glonów nori
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 5 łyżek oleju rzepakowego Wybornego
    • pieprz
    • tymianek

    Przygotowanie:

    Seler obierz i pokrój w cienkie, nieduże kawałki. Umieść w rondlu, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Zalej wodą do poziomu selera i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, ale nie wyrzucaj liści ani ziela.

    Ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Cebule pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski. Dodaj do niej musztardę, szczyptę soli i ocet. Zagniataj, aż cebula zmięknie. Dodaj ogórki i jabłko, całość wymieszaj i dorzuć ugotowanego selera.

    Arkusze nori podrzyj na duże kawałki. Dodaj do wszystkiego wraz z majerankiem, wymieszaj, a po chwili dodaj olej. Dopraw pieprzem. Całość przenieś do miski i szczelnie przykryj. Marynuj przez minimum 24 godziny.

    Przed podaniem pozbądź się kawałków nori. Udekoruj tymiankiem.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 30 min
    na ile porcji 4 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    vegan
    laktoza

    Składniki:

    • 300 g kapusty kiszonej Swojska Chata
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Grula
    • 5 łyżek mąki pszennej Złote Pola
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1⁄2 łyżeczki mielonego kminku
    • pieprz
    • 2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
    • tymianek

    Przygotowanie:

    Odciśniętą z wody kapustę umieść w misce. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wymieszaj.

    Stopniowo dodawaj wodę, tak by kapusta połączyła się z mąką, skleiła i utworzyła zwartą masę. Dodaj majeranek, kminek i pieprz do smaku.

    Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po dużej łyżce ciasta i rozprowadzaj, tak by powstały cienkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z listkami tymianku.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Smalczyk z fasoli z jabłkiem Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 20 min
    na ile porcji 3 porcje
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    vegan
    laktoza

    Składniki:

    • 35 ml szklanki oleju rzepakowego Wybornego
    • 1 cebula
    • 1 jabłko
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 puszka białej fasoli konserwowej Nasza Spiżarnia
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • pieprz
    • 6 kromek chleba żytniego razowego
    • tymianek
    • 1 opakowanie tofu naturalnego Go Vege

    Przygotowanie:

    W rondlu zacznij rozgrzewać olej. Pokrój cebulę i jabłko w drobną kostkę. Cebulę wrzuć na patelnię i smaż około 5 minut. Dodaj jabłko wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 3-4 minuty. Wyjmij przyprawy.

    Fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej całą zawartość rondelka. Wymieszaj. Dodaj majeranek, ocet i pieprz do smaku.

    Smalczyk podawaj z kromkami żytniego pieczywa razowego, tymiankiem oraz plastrami tofu.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Drożdżowy wieniec świąteczny

    czas trwania przygotowania dania 150 min
    na ile porcji 8 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni

    Składniki:

    • Ciasto 120 ml mleka Mleczna Dolina
    • 2 łyżki cukru
    • 300 g mąki pszennej
    • 20 g drożdży
    • 1 żółtko jajka Moja Kurka
    • 30 g masła Mleczna Dolina
    • Nadzienie 50 g masła Mleczna Dolina
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 50 g posiekanej czekolady mlecznej Magnetic
    • Do dekoracji pestki z 1⁄2 granatu
    • rozmaryn

    Przygotowanie:

    Podgrzane mleko wlej do miski, wsyp cukier, łyżkę mąki i wkrusz drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

    Wsyp resztę mąki do miski, dodaj rozczyn, żółtko i rozpuszczone masło. Zagniataj masę rękami, aż powstanie jednolite ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

    W osobnej misce połącz rozpuszczone masło z cukrem, przyprawą do piernika i cynamonem. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania konsystencji pasty.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Ciasto czekoladowe z nutą korzenną

    czas trwania przygotowania dania 80 min
    na ile porcji 13 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy

    Składniki:

    • Ciasto 250 g mąki pszennej Złote Pola
    • 50 g ciemnego kakao Magnetic
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1⁄2 łyżeczki zmielonych goździków
    • 1⁄4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 1⁄2 łyżeczki soli
    • 250 g masła w temperaturze pokojowej Mleczna Dolina
    • 270 g białego cukru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 3 jajka Moja Kurka
    • 150 ml mleka Mleczna Dolina
    • lukier 1 białko jajka Moja Kurka
    • 100 g cukru pudru
    • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy
    • Do dekoracji kilka gałązek rozmarynu
    • 50 g czerwonej porzeczki

    Przygotowanie:

    W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Focaccia z kiszoną kapustą Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 210 min
    na ile porcji 5 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania średni
    vegan
    laktoza

    Składniki:

    • 300 ml wody
    • 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 250 g mąki pszennej Złote Pola
    • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej Złote Pola
    • 5 łyżek oliwy z oliwek Gallo
    • 400 g kapusty kiszonej Swojska Chata
    • 1 łyżeczka majeranku
    • Tofu z przyprawami 1 łyżka oleju rzepakowego Wybornego
    • 2 opakowania tofu naturalnego Go Vege
    • 1 łyżka wędzonej papryki
    • tymianek

    Przygotowanie:

    Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj i sukcesywnie dodawaj mąki, zagniatając ciasto. Wyrabiaj je około 15 minut (możesz użyć także robota kuchennego). W trakcie wyrabiania dodaj 3 łyżki oliwy. Ciasto uformuj w kulę i odstaw na 2 godziny.

    Po tym czasie przenieś ciasto na blachę do pieczenia wysmarowaną 1 łyżką oliwy. Rozciągnij je i zostaw na kolejne 40 minut.

    Kapustę odciśnij z wody, ale niech pozostanie lekko wilgotna. Na placek wyłóż kapustę, posyp majerankiem i skrop oliwą. Piecz w 200°C przez 30 minut, aż ciasto z kapustą się zrumieni.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Roladki z bakłażana z orzechami Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 60 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    vegan
    laktoza
    gluten

    Składniki:

    • 2 bakłażany
    • 2 szczypty soli
    • 1⁄2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
    • 400 g orzechów włoskich
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • Do podania pestki z 1⁄2 granatu

    Przygotowanie:

    Bakłażany pokrój w podłużne plastry o grubości 5 mm. Posól i zostaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem i smaż na patelni grillowej na oleju z obu stron, aż się zrumienią.

    Orzechy rozdrobnij (drobno posiekaj lub zblenduj). Dodaj czosnek, ocet, przyprawy i natkę pietruszki i zmiel. Jeśli masa jest bardzo sucha, dodaj 1 łyżkę oleju. Dopraw solą.

    Na usmażone kawałki bakłażana porcjuj po łyżce orzechowego farszu i zwijaj. Posyp pestkami granatu.

    Zamknij okienko
    zamknij video
    pokaż video

    Pizzerki z salsiccia piccante i karczochami Alicja Rokicka

    czas trwania przygotowania dania 120 min
    na ile porcji 6 porcji
    stopień trudnosci przygotowania dania łatwy
    vegan
    laktoza
    gluten

    Składniki:

    • Ciasto 20 g drożdży
    • 225 ml mleka 3,2% Mleczna Dolina
    • 10 g cukru
    • 10 ml oliwy z oliwek Gallo
    • 500 g mąki pszennej do pizzy
    • 10 g soli
    • 40 g miękkiego masła Mleczna Dolina
    • Dodatki 200 g karczochów El Toro Rojo
    • 20 g czarnych oliwek El Toro Rojo
    • 100 g pesto z suszonych pomidorów Gusto Bello
    • 220 g mozzarelli w wiórkach Sottile Gusto
    • 80 g kiełbasy salsiccia piccante lub innej, mniej ostrej wędliny rukola Vital Fresh

    Przygotowanie:

    Przygotuj z dzieckiem
    W rondelku wymieszajcie drożdże, mleko, cukier i oliwę. Podgrzejcie na małym ogniu do około 30°C i odstawcie na 15 minut.

    Do osobnej miski wsypcie mąkę, wlejcie mleko i zacznijcie wyrabiać ciasto ręcznie (bądź za pomocą robota). Po 3 minutach dodajcie sól, a następnie miękkie masło i wyrabiajcie kolejne 3 minuty.

    Ciasto przełóżcie do miski, przykryjcie mokrą ściereczką i poczekajcie, aż podwoi swoją objętość.

    Magazyn Czas na Święta Magazyn Czas na Święta
    Gwiazdkowy detektyw Gwiazdkowy detektyw
    Do góry