Logo Biedronka
Ikonka szukania, wyszukaj produkt przekierowanie na stronę Biedronka Home
Ikonka szukania, wyszukaj produkt

Wszystko, czego potrzebujesz

na Święta

Magia Świątecznych Smaków

Śliwka w czekoladzie Biedronka na wagę

w czekoladzie mlecznej, w czekoladzie deserowej

DRUGI TANIEJ

SUPERCENA

6

49

/100 g

64,90 zł/kg

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 6,99 zł/szt.

Cena za 1 szt.6,99 zł (46,60 zł/kg)

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie produkt polski

Krówki Biedronka na wagę

różne rodzaje

SUPERCENA

2

99

/100 g

29,90 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Cena za 1 szt.12,99 zł (21,65 zł/kg)

Oznaczenie Biedronowe

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie z kartą lub apką

Szparagi grillowane Biedronka, 330 g/185 g

z likierem gruszkowym, z likierem wiśniowym, z koniakiem, z whisky

SUPERCENA

10

99

/szt.

59,41 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Czekolada do picia Biedronka, 220 g

SUPERCENA

15

99

/szt.

72,68 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Pierogi z kapustą i grzybami Nasza Spiżarnia, 1 kg

w czekoladzie mlecznej, w czekoladzie deserowej

DRUGI TANIEJ

SUPERCENA

12

99

/szt.

64,90 zł/kg

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 6,99 zł/szt.

Cena za 1 szt.6,99 zł (46,60 zł/kg)

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie produkt polski

Uszka z grzybami U Jędrusia, 300 g

różne rodzaje

SUPERCENA

7

99

/szt.

26,63 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Cena za 1 szt.12,99 zł (21,65 zł/kg)

Oznaczenie Biedronowe

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie z kartą lub apką

Uszka z kapustą i grzybami Nasze Smaki, 800 g

z likierem gruszkowym, z likierem wiśniowym, z koniakiem, z whisky

SUPERCENA

12

99

/szt.

16,24 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Pierogi z grzybami leśnymi Nowy Wiśnicz, 300 g

SUPERCENA

6

99

/szt.

23,30 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Pierniki z nadzieniem śliwkowym w czekoladzie Magnetic, 800 g

w czekoladzie mlecznej, w czekoladzie deserowej

DRUGI TANIEJ

SUPERCENA

15

99

/szt.

19,99 zł/kg

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 6,99 zł/szt.

Cena za 1 szt.6,99 zł (46,60 zł/kg)

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie produkt polski

Ciastka O!Kulki korzenne Magnetic, 260 g

różne rodzaje

SUPERCENA

6

79

/szt.

26,12 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Cena za 1 szt.12,99 zł (21,65 zł/kg)

Oznaczenie Biedronowe

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie z kartą lub apką

Pierniki nadziewane Magnetic, 300 g

morelowe, wiśniowe

SUPERCENA

7

99

/szt.

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

26,63 zł/kg

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Pierniki norymberskie Magnetic, 200 g

SUPERCENA

8

99

/szt.

44,95 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Śmietanka UHT 30% Mleczna Dolina, 1 l

w czekoladzie mlecznej, w czekoladzie deserowej

DRUGI TANIEJ

SUPERCENA

14

99

/szt.

64,90 zł/kg

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 6,99 zł/szt.

Cena za 1 szt.6,99 zł (46,60 zł/kg)

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie produkt polski

Twaróg sernikowy mielony Piątnica, 1 kg

różne rodzaje

SUPERCENA

15

99

/szt.

26,63 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Cena za 1 szt.12,99 zł (21,65 zł/kg)

Oznaczenie Biedronowe

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie z kartą lub apką

Goździki Kamis, 8 g

z likierem gruszkowym, z likierem wiśniowym, z koniakiem, z whisky

SUPERCENA

2

19

/szt.

273,75 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Przyprawa do piernika Kamis, 20 g

SUPERCENA

2

19

/szt.

109,50 zł/kg

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Ciasto z ciasteczkami Kraina Wypieków, 400 g

w czekoladzie mlecznej, w czekoladzie deserowej

z ciasteczkami korzennymi, z ciasteczkami kakaowymi

DRUGI TANIEJ

SUPERCENA

16

99

/szt.

42,48 zł/kg

tylko w wybranych sklepach

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 6,99 zł/szt.

Cena za 1 szt.6,99 zł (46,60 zł/kg)

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie z kartą lub apką Oznaczenie produkt polski

Babka czekoladowo-pomarańczowa Gom Owczarek, 500 g

SUPERCENA

16

99

/szt.

33,98 zł/kg

tylko w wybranych sklepach

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Cena za 1 szt.12,99 zł (21,65 zł/kg)

Oznaczenie Biedronowe

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie z kartą lub apką

Babka Staropolska Cukiernia Olsza, 320 g

z likierem gruszkowym, z likierem wiśniowym, z koniakiem, z whisky

SUPERCENA

14

99

/szt.

46,84 zł/kg

tylko w wybranych sklepach

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Piernik, 180 g/200 g

choinka, gwiazdka

SUPERCENA

10

99

/szt.

61,06/54,95 zł/kg

tylko w wybranych sklepach

Cena przed obniżką:
7,96 zł/100 g

tylko w wybranych sklepach

Od 17.12.2025 do 23.12.2025

Oznaczenie produkt polskiOznaczenie Biedronowe Oznaczenie z kartą lub apką

Gazetka

Niesamowity

świat zabawek

ZOBACZ

Przepisy

Makowiki drożdżowe

Box Kilka zwiniętych makowików na talerzu

Makowiki drożdżowe

Kilka zwiniętych makowików na talerzu Kilka zwiniętych makowików na talerzu

Ola Juszkiewicz

2h

25 sztuk

trudny

Składniki:

  • 2 szklanki mleka Mleczna Dolina
  • 80 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 800 g mąki pszennej Złote Pola
  • 4 żółtka jaj
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 400 g masy makowej
  • 4 białka jajek
  • garść orzechów włoskich BakaD’Or
  • garść rodzynek BakaD’Or
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  • Do ½ szklanki letniego mleka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na mniej więcej 20 minut.
  • Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj rozczyn, 4 żółtka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Powoli wlewaj pozostałe mleko, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie: do masy makowej dodaj nieubite białka, posiekane orzechy, rodzynki oraz pozostałe składniki. Wymieszaj.
  • Rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe na grubość 3-5 milimetrów. Okrągłą foremką powycinaj krążki. Na środku każdego ułóż łyżkę farszu i zawiń w rulon jak krokiety. Odłóż na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W garnku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż makowiki na złoty kolor. Usmażone ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach

Box Tatar w słoiku stoi na drewnianej desce

Tatar z fasoli na chrupiących podpłomykach

Tatar w słoiku stoi na drewnianej desce Tatar w słoiku stoi na drewnianej desce

Ola Juszkiewicz

1h

4 porcje

łatwy

Składniki:

Tatar z fasoli:

  • 1 puszka czerwonej fasoli Nasza Spiżarnia
  • 4 suszone pomidory Sottile Gusto
  • 12 marynowanych kaparów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Wybornego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego Go Bio
  • 1 łyżka musztardy miodowej Madero
  • 1 żółtko
  • szczypta pieprzu
  • ½ cebuli
  • 10 korniszonów

Podpłomyki:

  • 200 g mąki pszennej Złote Pola
  • 200 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka napoju sojowego Go Vege

Do podania:

  • 800 g sałatki z ogórków i pomidorków cherry

Przygotowanie:

  • Fasolę odsącz i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami i kaparami. Dodaj olej, koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, syrop klonowy, musztardę, żółtko, pieprz i ponownie dokładnie zblenduj.
  • Cebulę i korniszony posiekaj w drobną kostkę, dodaj do tatara i wymieszaj.
  • Przygotuj podpłomyki: wymieszaj obie mąki, cukier, sodę i sól. Następnie dodaj napój sojowy, wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i wyrób ciasto rękami. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wykrawaj krążki o średnicy 5 centymetrów i smaż je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu 5-6 minut z każdej strony. Podpłomyki podawaj z tatarem z fasoli i sałatką z ogórków i pomidorków cherry.

Śliwkowy schab BBQ

Box Mięso schabowe z marynatą na talerzu

Śliwkowy schab BBQ

Mięso schabowe z marynatą na talerzu Mięso schabowe z marynatą na talerzu

Adriana Marczewska

2h

8 porcji

trudny

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 1 kg schabu bez kości Kraina Mięs
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula

Sucha marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj. Natrzyj schab przyprawami i pozostaw do zamarynowania w lodówce na minimum 30 minut.
  • Zamarynowany schab piecz w rękawie, z dodatkiem liści laurowych i pokrojonej w piórka cebuli, przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
  • W rondelku wymieszaj ketchup, powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet i przyprawy. Zagotuj.
  • Po 40 minutach pieczenia wyjmij schab z worka, posmaruj sosem i piecz kolejne 20 minut.
  • Marchewki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny oraz 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soli. Obtocz marchewki w przygotowanej marynacie i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190˚C przez 20-30 minut.
  • W misce wymieszaj tahini, jogurt, skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny i pozostały miód. Dopraw solą.
  • Upieczone marchewki wyłóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i pieprzem.
  • Schab podawaj na ciepło z łódeczkami ziemniaków i pieczonymi marchewkami z sosem tahini lub pozostaw do wystygnięcia i serwuj jak wędlinę z sosem śliwkowym.

Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami

Box Piernik przekrojony na desce

Piernik marchwiowy z mascarpone i orzechami

Piernik przekrojony na desce Piernik przekrojony na desce

Ola Juszkiewicz

1,5h

10 porcji

łatwy

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 2 szklanki mąki Złote Pola
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao ciemnego Magnetic
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka Moja Kurka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego Wybornego
  • 2½ szklanki startej marchewki
  • 150 g serka Mascarpone Sottile Gusto
  • garść orzechów włoskich BakaD’Or

Sucha marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Suche składniki (oprócz cukru) przesiej do jednej miski. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera.
  • Do jaj, powolnym strumieniem, wlewaj olej, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą, miksując na najniższych obrotach, dodawaj łyżka po łyżce suche składniki. Gdy masa będzie jednolita, dodaj startą marchewkę i wymieszaj łyżką.
  • Masę wlej do keksówki i piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez 50-60 minut.
  • Po dokładnym wystudzeniu wyjmij ciasto z foremki, posmaruj z wierzchu serkiem mascarpone i udekoruj posiekanymi orzechami.

Świąteczna tarta

Box Tarta z owocami widok z góry

Świąteczna tarta

Trata z owocami widok z góry Tarta z owocami widok z góry

Ola Juszkiewicz

2h

20 porcji

trudny

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 1 kg mrożonych owoców, np. truskawek, malin, jagód
  • 150 g masła Mleczna Dolina
  • 200 g mąki pszennej Złote Pola
  • 150 g mąki pełnoziarnistej Złote Pola
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu Złota Pasieka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Grula

Sucha marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Mrożone owoce przełóż do naczynia i pozostaw w ciepłym miejscu do rozmrożenia.
  • Posiekaj nożem zimne masło. Dodaj obie mąki, jajko, cukier puder, szczyptę soli i zagniataj do momentu powstania kruszonki. Uformuj ją w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie rozmrożone owoce duś na patelni z miodem, aż puszczą soki. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, cały czas energicznie mieszając. Zdejmij patelnię z gazu.
  • Schłodzone ciasto podziel na dwie nierówne części – większą wylep blaszkę do tarty, a mniejszą włóż do lodówki. Przykryj blaszkę folią aluminiową i wysyp na nią np. ziarna fasoli. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190˚C na 12-14 minut. Po tym czasie zbierz ziarna z folią i dopiekaj spód około 5 minut.
  • Na upieczony spód wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Pozostałą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wytnij dowolne świąteczne wzory i przykryj nią owoce. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz tartę kolejne 25 minut.

Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim

Box 5 paluchów z ciasta francuskiego na talerzu

Paluchy z ciasta francuskiego z dipem śródziemnomorskim

5 paluchów z ciasta francuskiego na talerzu 5 paluchów z ciasta francuskiego na talerzu

Ola Juszkiewicz

45 min

10 porcji

łatwy

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Smakowite
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
  • szczypta suszonego oregano
  • ½ szklanki tartej mozzarelli Sottile Gusto
  • 10 plastrów wędzonego boczku Kraina Wędlin
  • 1 żółtko
  • kilka gałązek natki pietruszki

Dip śródziemnomorski:

  • 8 suszonych pomidorów Sottile Gusto
  • ½ cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść liści bazylii Vital Fresh
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Culineo
  • 200 g serka śmietankowego Delikate

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go koncentratem pomidorowym, oprósz oregano, posyp tartą mozzarellą i podziel ciasto na 10 równych prostokątnych kawałków.
  • Na każdy kawałek wyłóż po plasterku boczku, złap za końcówki ciasta i skręć płat w przeciwnych kierunkach tak, by wyszedł rulon. Gotowe paluchy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj dip: do malaksera wrzuć suszone pomidory, cebulę, czosnek, bazylię, pietruszkę i zblenduj. Do zmiksowanych warzyw dodaj miód, przyprawy, koncentrat pomidorowy i serek i dokładnie wymieszaj.
  • Upieczone paluchy serwuj na ciepło lub zimno z dipem śródziemnomorskim i pietruszką.

Tatar ze śledzia z gruszką

Box Tatar ze śledzia na białym talerzu

Tatar ze śledzia z gruszką

Tatar ze śledzia na białym talerzu Tatar ze śledzia na białym talerzu

Adriana Marczewska

20 min

4 porcje

łatwy

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 3 śledzie w oleju
  • 2 gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Madero
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie chleba pumpernikiel

Dip śródziemnomorski:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Przygotuj samemu
    Śledzie odsącz z nadmiaru oleju i pokrój w kostkę. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i szczypiorek posiekaj.
  • Przygotuj z dzieckiem
    Wymieszajcie gruszkę, śledzie, cebulę, musztardę oraz szczypiorek i doprawcie solą i pieprzem.
  • Za pomocą foremki wytnijcie gwiazdki lub inne kształty z pumpernikla. Tatar ze śledzia nałóżcie na pieczywo.

Ryba po grecku inaczej

Box Złocista ryba w panierce na talerzu

Ryba po grecku inaczej

Złocista ryba w panierce na talerzu Złocista ryba w panierce na talerzu

Adriana Marczewska

45 min

4 porcje

średni

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 2 cebule
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego Culineo
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Dorsz w panierce

  • 500 g polędwicy z dorsza Marinero
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g mąki pszennej Złote Pola
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 gałązki natki pietruszki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce.
  • W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Cebule obierz, pokrój w dużą obrany i starty imbir oraz pokrojone pół pora, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przesmaż, aż warzywa zmiękną.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, mielony imbir i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i zblenduj połowę sosu na gładki krem.
  • Dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w skórce cytryny. W misce wymieszaj na gładkie ciasto mąkę z zimną wodą, solą i jajkiem. Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na rozgrzanym do 180˚C oleju 5-6 minut, aż się przyrumieni.
  • Na talerz wyłóż kilka łyżek sosu, smażone warzywa i rybę. Danie udekoruj natką pietruszki.

Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

Box Polędwiczki  z sosem, 5 sztuk w naczyniu

Polędwiczki z suszonymi śliwkami i boczkiem

Polędwiczki  z sosem, 5 sztuk w naczyniu Polędwiczki  z sosem, 5 sztuk w naczyniu

Adriana Marczewska

80 min

6 porcji

średni

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 2 kawałki polędwiczki wieprzowej Kraina Mięs
  • sól, pieprz
  • 8 suszonych śliwek BakaD’Or
  • 10 plastrów boczku wędzonego Kraina Wędlin
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 1 czerwona cebula
  • 4 śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu Złota Pasieka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 4 gałązki natki pietruszki

Dorsz w panierce

  • 500 g polędwicy z dorsza Marinero
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g mąki pszennej Złote Pola
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 gałązki natki pietruszki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój je na kawałki o długości 5-6 centymetrów i dopraw solą i pieprzem. Za pomocą noża natnij środek każdego kawałka, nafaszeruj suszonymi śliwkami i zawiń w plasterki boczku.
  • Na patelni rozgrzej olej i przesmaż obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone śliwki, liście laurowe, sos sojowy, miód i powidła. Dopraw solą i pieprzem. Duś sos na małym ogniu przez 20 minut.
  • Polędwiczki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut, aż mięso się przyrumieni. Podawaj z sosem, udekorowane natką pietruszki.

Ciasteczkowa kawa

Box Dwie filiżanki z kawą

Ciasteczkowa kawa

Dwie filiżanki z kawą i pianką Dwie filiżanki z kawą

Adriana Marczewska

80 min.

6 porcji

średni

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 1 kapsułka kawy Delta Q o preferowanej intensywności
  • 1-2 łyżeczki syropu ciasteczkowego
  • 2 ciasteczka z kawałkami czekolady
  • 180 ml mleka Mleczna Dolina

Syrop ciasteczkowy:

  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 1 laska wanilii

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Przygotuj syrop, łącząc wodę, cukier, cynamon i aromat migdałowy w garnku. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, ziarenka zbierz nożem i włóż je do garnka. Umieść w nim również laskę wanilii.
  • Zaparzoną kawę połącz z dowolną ilością syropu ciasteczkowego. Dodaj pokruszone ciasteczko i wymieszaj.
  • Kawę udekoruj spieniony mlekiem i ciasteczkiem.

Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Box Ciasto w kształcie choinki na ciemnym blacie

Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Ciasto w kształcie choinki na ciemnym blacie Ciasto w kształcie choinki na ciemnym blacie

Adriana Marczewska

45 min

10 porcji

łatwy

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 2 opakowania (po ok. 275 g) ciasta francuskiego Smakowite
  • 250 g masy makowej
  • 80 ml nalewki pigwowej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g mieszanki bakaliowej BakaD’Or
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 4 łyżki miodu Złota Pasieka

Dorsz w panierce

  • 500 g polędwicy z dorsza Marinero
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g mąki pszennej Złote Pola
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 gałązki natki pietruszki

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj, zachowując jego prostokątny kształt. Przełóż ciasto na blachę.
  • Umieść masę makową w misce i wymieszaj ją z nalewką, skórką pomarańczy i posiekanymi bakaliami. Wyłóż masę na ciasto i rozprowadź po powierzchni. Rozwiń drugi arkusz ciasta, rozwałkuj i przykryj nim arkusz z masą.
  • Wytnij trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonaj po 10 nacięć z obu stron trójkąta tak, żeby nie przecinały się na środku − to będą choinkowe gałęzie. Każdy wycięty pasek obróć dwa razy wokół jego osi, tworząc „świderki”. Paski po prawej stronie okręcaj do góry i w prawo, a z lewej do góry i w lewo − w ten sposób ciasto będzie symetryczne.
  • W misce roztrzep białko i za pomocą pędzelka posmaruj nim ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż urośnie i się przyrumieni. Ciepłą choinkę posmaruj miodem.

Energia: 1 porcja/474 kcal,
Tłuszcz: 26,9g (w tym kwasy nasycone 5,8g)
Węglowodany: 38,9g (w tym cukry 2,5g)
Białko: 7,0g
Sól: 0,0g

Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

Box Ciasto czekoladowe pokrojone na kawałki

Ciasto mocno czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe pokrojone na kawałki Ciasto czekoladowe pokrojone na kawałki

Adriana Marczewska

1h

12 porcji

łatwy

Składniki:

Tatar z fasoli

  • 100 g czekolady deserowej Magnetic
  • 2 jajka Moja Kurka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao Magnetic
  • 200 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 200 ml maślanki Mleczna Dolina
  • 250 g mąki Złote Pola
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g wiśni z likieru lub z nalewki

Polewa:

  • 100 g białej czekolady Magnetic
  • 100 g jogurtu naturalnego Tola
  • 100 g czekolady mlecznej Magnetic

Śliwkowy sos BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę deserową i lekko przestudź. Jaja zmiksuj z cukrem, a następnie po kolei dodawaj: kakao, olej, maślankę, płynną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj wiśnie i dokładnie wymieszaj masę.
  • Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem i piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C.
  • Przygotuj polewę: białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj jogurt, cały czas mieszając.
  • Wystudzone ciasto polej polewą i posyp startą mleczną czekoladą.

Energia: 1 porcja/286 kcal
Tłuszcz: 20,7g (w tym kwasy nasycone 3,2g)
Węglowodany: 22,3g (w tym cukry 17,5g)
Białko: 2,9g
Sól: 0,0g

Schab na miękko
z burakami w sosie własnym i ziemniakami

Schab w naczyniu żaroodpornym

Schab na miękko z burakami w sosie własnym i ziemniakami

Schab w naczyniu żaroodpornym Schab w naczyniu żaroodpornym

Adriana Marczewska

2,5h

4-6 porcji

średni

Składniki:

Pieczony schab

  • 1½ kg schabu Kraina Mięs
  • szczypta kminku
  • szczypta ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • 200 g smalcu
  • 600 g cebuli
  • 2 jabłka

Pieczone ziemniaki

  • 1-2 łyżki masła klarowanego Mleczna Dolina
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • sól

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Schab opłucz i osusz. Przyprawy wysyp na deskę lub blat i obtocz w nich cały kawałek mięsa. Odstaw na 12 godzin do lodówki, aby przeszedł aromatem ziół.
  • Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż schab z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni, a następnie podsmaż cebulę pokrojoną na ćwiartki i przełóż ją do brytfanny. Dodaj jabłka pokrojone na ćwiartki, ułóż na nich obsmażony schab i zalej niedużą ilością wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C około 2 godzin. Co pewien czas polewaj mięso powstałym sosem.
  • Przygotuj dodatki: buraki pokrój w plastry lub większe cząstki. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebule, dodaj buraki. Duś niemal do miękkości, podlewając niedużą ilością bulionu lub wody. Buraki po ugotowaniu powinny być lekko chrupiące. Dopraw solą i pieprzem, dodaj suszoną żurawinę oraz 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku.
  • Aby przygotować pieczone ziemniaki, ponakłuwaj je drewnianym patyczkiem lub metalowym szpikulcem i podgotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną, rozgnieć je delikatnie, aż popękają, i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je rozpuszczonym masłem klarowanym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 30 minut. Schab podawaj z burakami z żurawiną i ziemniakami

Energia: 1 porcja/885 kcal
Tłuszcz: 50,5g (w tym kwasy nasycone 21,8g)
Węglowodany: 40,8g (w tym cukry 28,8g)
Białko: 63,4g
Sól: 0,9g

Blok waniliowy z bakaliami

Box Ciasto waniliowe, z orzechami, żurawiną

Blok waniliowy z bakaliami

Ciasto waniliowe, z orzechami, żurawiną Ciasto waniliowe, z orzechami, żurawiną

Adriana Marczewska

20min

9 porcji

średni

Składniki:

Pieczony schab

  • 100 g masła Mleczna Dolina
  • 100 g cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzechów laskowych Bakallino
  • 50 g obranych pistacji Top
  • 50 g orzeszków ziemnych Top
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy lub pokrojonych, suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny BakaD’Or

Pieczone ziemniaki

  • 1-2 łyżki masła klarowanego Mleczna Dolina
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • sól

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Masło rozpuść w rondlu i zdejmij z ognia. Dodaj cukier, wodę, cukier wanilinowy i podgrzewaj, aż składniki się połączą.
  • W misce wymieszaj mleko w proszku z grubo posiekanymi pistacjami, orzechami, skórką pomarańczową i żurawiną (zostaw odrobinę do ozdoby). Dodaj przestudzoną zawartość rondelka i wymieszaj.
  • Małą foremkę na pasztet wyłóż folią spożywczą. Wlej masę do formy, posyp posiekanymi orzechami, pistacjami i żurawiną. Umieść w lodówce na noc, żeby stężała. Blok waniliowy podawaj pokrojony w kostkę lub plastry.

Energia: 1 porcja/437 kcal
Tłuszcz: 26,0g (w tym kwasy nasycone 11,8g)
Węglowodany: 37,4g (w tym cukry 35,4g)
Białko: 12,5g
Sól: 0,3g

Kurczak z rozmarynem
i cytrynami pieczony
w maśle ziołowym

Box Kurczak upieczony podany w całości na talerzu

Kurczak z rozmarynem i cytrynami pieczony w maśle ziołowym

Kurczak upieczony podany w całości na talerzu Kurczak upieczony podany w całości na talerzu

Adriana Marczewska

8h

6 porcji

średni

Składniki:

Pieczony schab

  • 1 kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 200 g masła Mleczna Dolina
  • 1 główka czosnku
  • 3 cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula

Pieczone ziemniaki

  • 1-2 łyżki masła klarowanego Mleczna Dolina
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • sól

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Natrzyj kurczaka od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka włóż 3 gałązki rozmarynu i 2 gałązki tymianku. Zawiń mięso w folię lub woreczek do pieczenia i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia.
  • Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi pozostałymi ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Włóż dłoń pomiędzy skórę a mięso kurczaka od strony piersi. Powoli odrywaj skórę, tworząc „kieszonkę”, w której umieścisz ziołowe masło. Tę samą czynność wykonaj od drugiej strony kurczaka. Wprowadź pod skórę około 4 łyżek ziołowego masła i, delikatnie uciskając, rozprowadź je po jak największej powierzchni. Resztę masła wykorzystaj do posmarowania kurczaka na wierzchu.
  • Cytryny sparz we wrzątku przez 10 minut, następnie nakłuj w kilku miejscach końcówką noża. Nafaszeruj kurczaka 1 cytryną, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Na dno brytfanki wrzuć połówki cytryn i cebulę. Piecz kurczaka w brytfance, w worku do pieczenia, przez 45 minut w temperaturze 190°C. Następnie wyjmij z worka i piecz przez kolejne 45 minut - aż będzie rumiany, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

Energia: 1 porcja/426 kcal
Tłuszcz: 37,1g (w tym kwasy nasycone 21,0g)
Węglowodany: 2,9g (w tym cukry 1,5g)
Białko: 19,5g
Sól: 0,2g

Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

Zupa grzybowa podana w biało złotym talerzu

Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

Zupa grzybowa podana w biało złotym talerzu Zupa grzybowa podana w biało złotym talerzu

Adriana Marczewska

45min

6 porcji

średni

Składniki:

Pieczony schab

  • 500 g mrożonych grzybów leśnych
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • ½ pora
  • 400 ml wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego Wybornego
  • 5 łyżek masła Mleczna Dolina

Pieczone ziemniaki

  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 80 ml białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g rodzynek Bakallino
  • 80 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
  • sól, pieprz
  • 300 g polędwicy z dorsza Marinero
  • pietruszka do dekoracji

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Rozmroź grzyby, a suszone zalej wrzątkiem. Marchew, pietruszkę, cebulę i selera obierz i pokrój w kostkę, a białą część obranego pora w plasterki.
  • W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj warzywa korzeniowe i przesmaż. Następnie zalej je wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby razem z wodą z namaczania.
  • Na patelni przesmaż cebulę i pora z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami masła. Kiedy się zeszklą, dodaj rozmrożone grzyby i smaż przez 10-15 minut. Przełóż wszystko do garnka, a patelnię zalej winem, odparuj, zmniejszając objętość o połowę, i wlej do zupy.
  • Oderwij listki z natki pietruszki, łodygi zwiąż sznurkiem i wrzuć do garnka. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i wyjmij łodygi natki. Zupę zabiel śmietanką, dopraw solą i pieprzem.
  • Kiedy zupa będzie gotowa, rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez kilka minut. Zupę podawaj z dorszem, udekorowaną listkami pietruszki.

Energia: 1 porcja/361 kcal
Tłuszcz: 26,3g (w tym kwasy nasycone 8,8g)
Węglowodany: 12,1g (w tym cukry 3,8g)
Białko: 13,3g
Sól: 0,2g

Boczniaki w korzennej marynacie

Box Marynowane boczniaki w otwartym słoiku

Boczniaki w korzennej marynacie

Marynowane boczniaki w otwartym słoiku Marynowane boczniaki w otwartym słoiku

Adriana Marczewska

40min

4 porcje

łatwy

Składniki:

Pieczony schab

  • 500 g boczniaków
  • 2 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki syropu klonowego Go Bio
  • 4 łyżki octu winnego
  • 200 g koncentratu pomidorowego Culineo
  • 1 łyżeczka kurkumy

Pieczone ziemniaki

  • duża szczypta imbiru w proszku
  • 5 suszonych śliwek Bakallino
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
  • kilka listków zielonej pietruszki do przystrojenia

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Boczniaki pokrój wzdłuż blaszki na mniejsze kawałki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  • Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w piórka cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj syrop klonowy, ocet, koncentrat pomidorowy, kurkumę, imbir i śliwki pokrojone w małą kostkę. Składniki duś około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj sól i pieprz.
  • Ostudzone boczniaki ułóż w słoiku, przekładając każdą część przestudzonym sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Udekoruj zieloną pietruszką. Szczelnie zamknięty słoik włóż do lodówki na mniej więcej 24 godziny.

Energia: 1 porcja/409 kcal
Tłuszcz: 17,0g (w tym kwasy nasycone 7,0g)
Węglowodany: 59,6g (w tym cukry 46,7g)
Białko: 2,7g
Sól: 0,8g

Świąteczne pierniczki

Box Kolorowe pierniczki ozdabiają 2 kubki z kawą

Świąteczne pierniczki

Kolorowe pierniczki ozdabiają 2 kubki z kawą Kolorowe pierniczki ozdabiają 2 kubki z kawą

Adriana Marczewska

40min

6 porcji

łatwy

Składniki:

Pierniczki:

  • 250 g mąki pszennej Złote Pola
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g syropu klonowego Go Bio
  • 75 g rozpuszczonego oleju kokosowego Vitanella
  • 50-75 ml napoju owsianego Go Vege
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier klasyczny:

  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • kilka kropel soku z cytryny

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę, skrobię, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodaj mokre składniki i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę napoju owsianego.
  • Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią część ciasta i rozwałkuj je na placek. Jeśli pierniczki mają być chrupiące, należy rozwałkować ciasto cienko, jeśli dość miękkie w środku − grubiej.
  • Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut w temperaturze 175°C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.
  • Przygotuj lukier: w miseczce dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pierniczki zamaczaj w lukrze lub przełóż go do rękawa cukierniczego i ozdób w dowolny sposób.

Energia: 1 porcja/397 kcal
Tłuszcz: 13,1g (w tym kwasy nasycone 10,5g)
Węglowodany: 64,3g (w tym cukry 10,1g)
Białko: 4,5g
Sól: 0,0g

Pierś kaczki z jabłkami

Box Talerz wypełniony mięsem z kaczki i jabłkami

Pierś kaczki z jabłkami

Talerz wypełniony mięsem z kaczki i jabłkami Talerz wypełniony mięsem z kaczki i jabłkami

Adriana Marczewska

1,5h

4 porcje

średni

Składniki:

Pierniczki:

  • 4 piersi kaczki Kraina Mięs
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • 4 twarde jabłka
  • ½ łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Lukier klasyczny:

  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • kilka kropel soku z cytryny

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Skórę kaczki ponacinaj, tworząc kratkę. Natrzyj mięso z obu stron solą, pieprzem i przyprawami. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Piersi ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na niedużym ogniu około 15 minut, stopniowo wytapiając tłuszcz. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż przez 3 minuty. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180˚C.
  • Na czystej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka pokrojone w ósemki, posyp je cukrem, solą i majerankiem. Podsmaż je na średnim ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru, od czasu do czasu mieszając.
  • Wyciągnij mięso z piekarnika, dodaj smażone jabłka. Podawaj z kopytkami.

Energia: 1 porcja/356 kcal
Tłuszcz: 23,0g (w tym kwasy nasycone 9,8g)
Węglowodany: 16,7g (w tym cukry 15,9g)
Białko: 18,8g
Sól: 0,3g

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

Box Błękitne talerze wypełnione pierożkami buraczanymi

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

5 paluchów z ciasta francuskiego na talerzu Błękitne talerze wypełnione pierożkami buraczanymi

Adriana Marczewska

1h

8 porcji

średni

Składniki:

Farsz

  • 75 g kaszy gryczanej Plony Natury
  • 150 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 180 g wędzonego tofu Go Vege
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Madero
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Ciasto

  • 375 g mąki pszennej Złote Pola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • 100 ml soku z buraka
  • duża szczypta soli
  • 100 ml gorącej wody

Buraki w sosie własnym

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny BakaD’Or
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Pieczone marchewki :

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania:

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

  • Pod przykryciem, nie mieszając, gotuj do miękkości kaszę gryczaną w 150 ml osolonej wody przez około 25 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzany olej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość posól i podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie zredukuj płyn i przesmaż grzyby. Wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  • Tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy zblenduj na gładką masę. Następnie dorzuć cebulę z pieczarkami, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  • Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę do miski. Dodaj oliwę, sok z buraka, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Połącz składniki w gładkie ciasto.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Szklanką wytnij w cieście koła. Na środek każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Energia: 1 porcja/542 kcal
Tłuszcz: 12,1g (w tym kwasy nasycone 1,9g)
Węglowodany: 85,2g (w tym cukry 4,2g)
Białko: 22,3g
Sól: 0,6g

Social media

INFORMACJE

OFERTA

SZYBKIE LINKI

O BIEDRONCE

Copyright 2025 Jeronimo Martins Polska S.A.

Serwis w wersji dla osób niewidomych i niedowidzących