Razem
Przeciw
Marnowaniu

Czy wiesz, że w Polsce w ciągu roku marnuje się blisko 5 milionów (4 840 946) ton żywności*? Najwięcej, bo aż 60% (czyli prawie 3 miliony ton) wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.

Do kosza trafia niemalże 1/3 żywności wyprodukowanej.

Z czego to wynika? Aż w 65,2% przypadków żywność
wyrzucana jest z powodu jej zepsucia.

Dobra wiadomość jest taka, że
wszyscy możemy to zmienić.

razem przeciw marnowaniu

A co Ty możesz zrobić,
aby nie marnować żywności?

Planuj
Tworzenie menu oraz listy zakupów pozwoli Ci lepiej gospodarować żywnością oraz ograniczy kompulsywne zakupy.

Mądrze planuj posiłki i zakupy Mądrze planuj
posiłki i zakupy

Sprawdzaj daty
Weryfikacja daty ważności artykułów w sklepie oraz regularne sprawdzanie produktów z domowej lodówki pomoże Ci w walce z ograniczeniem marnowania. Upewnij się, czy będziesz w stanie wykorzystać swoje zakupy w terminie ich przydatności do spożycia i w pierwszej kolejności wykorzystuj produkty ze zbliżającym się terminem ważności.

Poznajmy, co oznaczają terminy na opakowaniach Poznajmy, co oznaczają
terminy na opakowaniach

Czytaj uważnie
Postępuj zgodnie z poniższym, jeśli na opakowaniu obok daty ważności znajdziesz zapis:
„najlepiej spożyć przed” – przed wyrzuceniem produktu, sprawdź, czy nadaje się on jeszcze do spożycia. Taki zapis dotyczy minimalnej trwałości produktu, zatem jego spożycie po upływie terminu na etykiecie może być wciąż możliwe.
„spożyć do” – po upływie terminu ważności produkt nie jest zdatny do spożycia.

 

Czytaj etykiety
Aby produkt zachował jak najdłuższą świeżość, potrzebuje do tego odpowiednich warunków. Zalecenie dotyczące przechowywania znajdziesz na etykietach.

Przechowuj żywność w odpowiedni sposób Przechowuj żywność
w odpowiedni sposób

Przetwarzaj
Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkiego, co zakupiłeś – przetwórz to! Większość produktów nadaje się do ponownego użycia w innej formie. Zamrażaj, susz, piecz, pasteruzyj, wędź i kiś. Dostosuj swoje zapasy do własnych kubków smakowych.

Mocno dojrzałe warzywa i owoce zużywaj do zup lub zapiekanek Mocno dojrzałe warzywa
i owoce zużywaj do zup
lub zapiekanek

Resztki w lodówce?
Wykorzystuj napoczęte produkty do tworzenia kolejnych potraw. Pamiętaj, że jesteś w stanie wykorzystać wszystko, a wystarczy Ci jedynie odrobina wyobraźni.

Mocno dojrzałe warzywa i owoce zużywaj do zup lub zapiekanek Resztki wędlin możesz
wykorzystać do pizzerinek
lub na pastę
jajeczno-mięsną do kanapek.

Gang Bystrzaków Gang Bystrzaków
razem przeciw marnowaniu
Razem możemy więcej

Razem możemy więcej

Od 2016 roku sieć sklepów Biedronka realizuje projekt przekazywania artykułów żywnościowych z krótkim ternimem przydatności do spożycia na poczet Organizacji Pozarządowych wspierających osoby w potrzebie.

Aktualnie sieć współpracuje z ponad 150 Organizacjami Pożytku Publicznego, aktywnie przekazując im żywność.

W 2022 roku w ramach współpracy Organizacje otrzymały ponad 15,1 tys. ton artykułów spożywczych o łącznej wartości 198 mln zł, wspierając tym samym niemalże 3 mln osób w potrzebie.

Zgłoś się i wypełnij formularz:

https://www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp
razem przeciw marnowaniu