Od Ciebie zależy,
gdzie wylądują

W Polsce marnuje się 235 kg
jedzenia rocznie na osobę!*
To prawie tona żywności
przy czteroosobowej rodzinie!

Jak nie marnować jedzenia?

1. Tuż przed wyjściem do sklepu sprawdź, czego tak naprawdę potrzebujesz do przygotowania posiłków na kolejne dni. Bardzo przydatne okazuje się spisywanie potrzeb zakupowych na bieżąco i korzystanie z tak sporządzonej listy.

2. Kilka podstawowych i prostych informacji, które pozwolą dłużej zachować świeżość warzyw i owoców:
- W temperaturze pokojowej trzymaj: pomidory, ogórki, owoce cytrusowe. Ziemniaki przechowuj zawsze w ciemnym i suchym miejscu.
- Włoszczyznę, owoce jagodowe, śliwki, winogrona, a nawet sałatę przechowuj w lodówce.
- Owoce typu jabłka i gruszki możesz przechowywać w dowolnym miejscu przeznaczonym na artykuły spożywcze.
Dodatkowo warto wiedzieć, że niektóre warzywa, głównie zielone, szybciej dojrzeją, gdy położysz je obok bananów, jabłek, gruszek, papryki i pomidorów. Uwaga, warzywa mogą dojrzeć szybciej niż Ci się wydaje.

3. Jeśli zdecydujesz się na większe zakupy, idealnym rozwiązaniem jest mrożenie tego, czego będziesz potrzebować dopiero za kilka dni. Dotyczy to zarówno mięsa, warzyw i owoców, ale też pokrojonego już w kromki świeżego pieczywa. Wbrew powszechnej opinii mrożone warzywa i owoce zachowują swoje wartości odżywcze.

4. Wszelkie produkty zbliżające się do terminu przydatności oraz przejrzałe warzywa i owoce, możesz wykorzystać do zup, sosów, kompotów czy dań wymagających obróbki termicznej. Nie dość, że nie zmarnujesz jedzenia, to często bardzo dojrzałe warzywa i owoce dodadzą potrawom wyrazistego smaku. To sposoby znane jeszcze naszym babciom i dziadkom, więc warto z tej wiedzy korzystać.

5. Jeśli na opakowaniu zamieszczono „najlepiej spożyć przed”, „najlepiej spożyć przed końcem” jest to data minimalnej trwałości, co oznacza, że jeśli produkt był odpowiednio przechowywany i nie wykazuje oznak zepsucia, możesz go spożyć bez obaw, nawet po wskazanej na opakowaniu dacie. Takie oznaczenia możesz znaleźć na produktach trwałych, takich jak np. kasze, makarony, herbaty, konserwy, oleje czy czekolady. Natomiast określenie: „należy spożyć do” oznacza termin przydatności do spożycia, po upływie którego, nie powinniśmy tego produktu spożywać. Najczęściej dotyczy to świeżych ryb i mięsa, ale też: wędlin, jajek, serów czy jogurtów.

Dowiedz się więcej

Wspólnie przeciwdziałajmy
marnowaniu żywności!

Jako Organizacja Pożytku Publicznego odbieraj produkty spożywcze, które mogą posłużyć potrzebującym!

Biedronka współpracuje z ponad 100 organizacjami - od 2016 r. przekazaliśmy im ponad 10 tys. ton żywności o łącznej wartości ponad 200 mln zł. Przyłącz się do nas!

Zgłoś się

i wypełnij formularz:

www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp
Partnerzy:
*źródło: Eurostat, 2006
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz