Przygotuj 6 żaroodpornych kokilek. Posmaruj je oliwą. Do każdej kokilki nałóż umyte i osuszone liście szpinaku, oprósz je solą i przykryj łyżką śmietany. Następnie ostrożnie wbij po jajku. Oprósz solą i pieprzem. Wokół jajek rozłóż rozdrobniony palcami ser kozi. Całość posyp przesiekanymi orzechami i suszonymi pomidorami. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Obrane jabłka pozbaw gniazd nasiennych, posiekaj. Oczyszczony starannie por posiekaj w plastry. Warzywa i jabłka włóż do garnka, zalej 1½ l wody. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. Białą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie razem z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Przełóż do gotującego się bulionu. Dodaj starty chrzan. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na krem. Dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Buraki zetrzyj na cienkie plasterki na mandolinie. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Piecz na blasze wyłożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 18 minut. W połowie przerzuć buraki na drugą stronę. Zupę przelej do miseczek i udekoruj upieczonymi czipsami.
Mięso opłucz, osusz, pozbaw błonek. Nadkrój wzdłuż (nie przekrawaj do końca), rozłóż. Oprósz solą i pieprzem. Na środku powstałego płata (lub 2 mniejszych) rozłóż śliwki. Złóż mięso, owiń plastrami boczku. W razie potrzeby zepnij lub obwiąż. Pomiędzy plasterki boczku powtykaj kawałki rozmarynu. Bulion połącz z winem, goździkami i zielem angielskim. Mięso obsmaż krótko na 2 łyżkach oliwy, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej winny bulion i tłuszcz z patelni. Piecz pod przykryciem w 190 stopniach około 25 minut. Mięso wyjmij, powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Usuń przyprawy. Dodaj serek topiony i śmietanę, zahartuj ją wcześniej z 2–3 łyżkami sosu, by się nie zwarzyła. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do polędwiczek.
Filety opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Przykryj folią. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Natkę opłucz, listki posiekaj. Odsącz z zalewy kapary. Bulion połącz z winem i sokiem z cytryny oraz startą z niej skórką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Smaż filety z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na tę samą patelnię wlej bulion z winem i cytryną. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Dodaj kapary, gotuj chwilę, aż połowa płynu odparuje. Połącz go ze śmietanką, zredukuj, aż śmietanka zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej łososia. Posyp posiekaną natką. Dekoruj listkami rukoli.
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj zimne masło. Posiekaj razem z mąką. Wbij 1 jajko, wlej 4 łyżki lodowatej wody, dodaj cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę. Odłóż do lodówki na 30–40 minut. Cebule obierz, pokrój w krążki lub piórka. Przesmaż na oleju. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Opłucz i osusz listki rukoli. Śmietankę wymieszaj z drugim jajkiem. Dodaj rozdrobniony ser oraz gałkę muszkatołową, sól i czarny pieprz do smaku. Formę do tarty wylep zimnym ciastem. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem lub fasolą. Podpiekaj 15–18 minut w 180 stopniach. Usuń pergamin, piecz spód jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż przesmażoną cebulę, pomidorki i rukolę. Zalej masą śmietanową z serem. Piecz jeszcze 25 minut.
Pistacje rozdrobnij na konsystencję kaszy manny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni, w trybie góra-dół. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Zacznij wbijać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Następnie dodawaj na przemian porcję mleka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, stale ubijając. Do powstałej masy dodaj rozdrobnione orzechy pistacjowe, miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników. Formę do babki o średnicy około 25 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz 40 minut, do suchego patyczka.
W moździerzu rozkrusz orzechy włoskie. Ubij masło na puszystą masę. Partiami dodawaj do masła cukier puder, orzechy, sok z cytryny, przesianą mąkę i odrobinę soli. Ugotowane na twardo żółtka i jedno surowe żółtko dodaj do masy na ciasto. Zagnieć, mieszając ze sobą wszystkie składniki, uformuj w kulkę, opakuj w folię przezroczystą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkuj ciasto na kształt jajka, zroluj brzegi. Na ciasto połóż papier do pieczenia i dociąż ziarnami ciecierzycy. Połóż ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotuj nadzienie. W dużej misce zmiksuj pulpę z mango z cukrem i sokiem z limonki. Przenieś szklankę masy mango do mniejszej miseczki i dodaj do niej żelatynę. Mango z żelatyną wstaw do mikrofalówki na 1 minutę i zamieszaj, aż zgęstnieje. Pozwól masie przestygnąć i dodaj do dużej miski z resztą pulpy. Do owocowej masy dodaj śmietanę i dokładnie zamieszaj. Powstałym nadzieniem wypełnij ciasto i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżym mango, truskawkami, listkami świeżej mięty oraz wiórkami kokosowymi.
Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem. Migdały ułóż na czystym ręczniku i pocierając nim, otrzyj ze skórki, a potem posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka wbij do miski, rozmiksuj. Dodaj cukier puder. Miksuj, aż powstanie gładka masa. Partiami dodawaj do niej rozdrobnioną palcami chałwę, twaróg Vitello oraz masło. Cały czas miksuj na najwyższych obrotach. Żelatynę zalej 100 ml wrzątku, podgrzej, a potem rozpuść. Odstaw do przestudzenia. Dodaj do masy na paschę, starannie rozprowadź. Na koniec wrzuć posiekane migdały, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj. Formę wyłóż folią spożywczą lub gazą, ułatwi to późniejsze wyjmowanie. Masę przełóż do przygotowanej formy. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Przepis na domową chałwę. Sezam upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przełóż do wysokiego kielicha, zblenduj. Przesyp do miseczki, dodaj miód, cukier wanilinowy i pistacje. Zagnieć masę o konsystencji plasteliny. Ułóż ją na folii spożywczej, uformuj wałek. Owiń folią, odłóż na noc do lodówki.