Święta Wielkanocne w Biedronce Święta Wielkanocne w Biedronce Święta Wielkanocne w Biedronce Święta Wielkanocne w Biedronce Święta Wielkanocne w Biedronce
Sprawdź produkty
Sprawdź przepisy

Nasze przepisy

Przepis na jajka zapiekane z kozim serem

Przepis na jajka zapiekane z kozim serem

Zobacz przepis
Przepis na krem chrzanowy zchipsami z buraka

Krem chrzanowy zchipsami z buraka

Zobacz przepis
Przepis na polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Zobacz przepis
Przepis na łososia piccata

Łosoś Piccata

Zobacz przepis
Przepis na tarta z rukolą i pomidorkami

Tarta z rukolą i pomidorkami

Zobacz przepis
Przepis na babę pistacjową

Baba pistacjowa

Zobacz przepis
Przepis na mazurek orzechowy z musem mango

Mazurek orzechowy z musem mango

Zobacz przepis
Przepis na paschę chałwową

Pascha chałwowa

Zobacz przepis
Czas na Święta Wielkanocne. Ponad 40 wyjątkowych pomysłów na dania Czas na Święta Wielkanocne. Ponad 40 wyjątkowych pomysłów na dania
Do góry
Zamknij okienko

Przepis na jajka zapiekane
z kozim serem

Przepis na jajka zapiekane z kozim serem
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 30 min
na ile porcji 6 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na jajka zapiekane
z kozim serem

Składniki:

  • 6 jajek Moja Kurka,
  • 3 garści szpinaku baby Vital Fresh,
  • 100 g sera koziego Światowid,
  • oliwa z oliwek goBIO,
  • 6 łyżek śmietany 18 proc. Mleczna Dolina,
  • 2, 3 suszone pomidory Sottile Gusto,
  • orzechy włoskie BakaD’Or

Przygotowanie:

Przygotuj 6 żaroodpornych kokilek. Posmaruj je oliwą. Do każdej kokilki nałóż umyte i osuszone liście szpinaku, oprósz je solą i przykryj łyżką śmietany. Następnie ostrożnie wbij po jajku. Oprósz solą i pieprzem. Wokół jajek rozłóż rozdrobniony palcami ser kozi. Całość posyp przesiekanymi orzechami i suszonymi pomidorami. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zamknij okienko

Przepis na wegański krem chrzanowy z chipsami z buraka

Przepis na wegański krem chrzanowy z chipsami z buraka
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 30 min
na ile porcji 8 porcje
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na wegański krem chrzanowy z chipsami z buraka

Składniki:

  • po 1 marchewce i pietruszce,
  • 2, 3 ziemniaki,
  • 2 jabłka,
  • ½ pora,
  • biała cebula
  • burak,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek Biedronka Premium,
  • 6 łyżek startego chrzanu,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Obrane jabłka pozbaw gniazd nasiennych, posiekaj. Oczyszczony starannie por posiekaj w plastry. Warzywa i jabłka włóż do garnka, zalej 1½ l wody. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. Białą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie razem z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Przełóż do gotującego się bulionu. Dodaj starty chrzan. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na krem. Dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Buraki zetrzyj na cienkie plasterki na mandolinie. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Piecz na blasze wyłożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 18 minut. W połowie przerzuć buraki na drugą stronę. Zupę przelej do miseczek i udekoruj upieczonymi czipsami.

Zamknij okienko

Przepis na polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie śmietanowym

Przepis na polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie śmietanowym
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 55 min
na ile porcji 5 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze Kraina Mięs,
  • 100 g suszonych śliwek BakaD’Or,
  • kilka plasterków surowego boczku Kraina Wędlin,
  • 1, 2 gałązki rozmarynu,
  • po ½ szklanki bulionu i czerwonego wina,
  • po 2, 3 goździki i ziarna ziela angielskiego,
  • oliwa z oliwek Gallo,
  • 100 g serka topionego (np. z grzybami lub innego),
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. Mleczna Dolina,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz, pozbaw błonek. Nadkrój wzdłuż (nie przekrawaj do końca), rozłóż. Oprósz solą i pieprzem. Na środku powstałego płata (lub 2 mniejszych) rozłóż śliwki. Złóż mięso, owiń plastrami boczku. W razie potrzeby zepnij lub obwiąż. Pomiędzy plasterki boczku powtykaj kawałki rozmarynu. Bulion połącz z winem, goździkami i zielem angielskim. Mięso obsmaż krótko na 2 łyżkach oliwy, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej winny bulion i tłuszcz z patelni. Piecz pod przykryciem w 190 stopniach około 25 minut. Mięso wyjmij, powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Usuń przyprawy. Dodaj serek topiony i śmietanę, zahartuj ją wcześniej z 2–3 łyżkami sosu, by się nie zwarzyła. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do polędwiczek.

Zamknij okienko

Przepis na łososia Piccata

Przepis na łososia Piccata
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 135 min
na ile porcji 4 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na łososia Piccata

Składniki:

  • 4 filety z łososia atlantyckiego Marinero,
  • kilka gałązek natki,
  • 3 łyżki kaparów z zalewy,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina,
  • 4 łyżki soku z cytryny i otarta z niej skórka,
  • masło Mleczna Dolina do smażenia,
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki Mleczna Dolina,
  • sól,
  • pieprz,
  • rukola Vital Fresh

Przygotowanie:

Filety opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Przykryj folią. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Natkę opłucz, listki posiekaj. Odsącz z zalewy kapary. Bulion połącz z winem i sokiem z cytryny oraz startą z niej skórką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Smaż filety z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na tę samą patelnię wlej bulion z winem i cytryną. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Dodaj kapary, gotuj chwilę, aż połowa płynu odparuje. Połącz go ze śmietanką, zredukuj, aż śmietanka zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej łososia. Posyp posiekaną natką. Dekoruj listkami rukoli.

Zamknij okienko

Przepis na tartę z rukolą i pomidorkami

Przepis na tartę z rukolą i pomidorkami
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 60 min
na ile porcji 10 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na tartę z rukolą i pomidorkami

Składniki:

  • 250 g mąki Złote Pola,
  • 125 g masła Mleczna Dolina,
  • 2 jajka Moja Kurka,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 cebule,
  • olej Wyborny,
  • garść pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe),
  • garść rukoli Vital Fresh,
  • szklanka śmietanki 30 proc. Mleczna Dolina,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią Delikate,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • czarny i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj zimne masło. Posiekaj razem z mąką. Wbij 1 jajko, wlej 4 łyżki lodowatej wody, dodaj cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę. Odłóż do lodówki na 30–40 minut. Cebule obierz, pokrój w krążki lub piórka. Przesmaż na oleju. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Opłucz i osusz listki rukoli. Śmietankę wymieszaj z drugim jajkiem. Dodaj rozdrobniony ser oraz gałkę muszkatołową, sól i czarny pieprz do smaku. Formę do tarty wylep zimnym ciastem. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem lub fasolą. Podpiekaj 15–18 minut w 180 stopniach. Usuń pergamin, piecz spód jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż przesmażoną cebulę, pomidorki i rukolę. Zalej masą śmietanową z serem. Piecz jeszcze 25 minut.

Zamknij okienko

Przepis na babę pistacjową

Przepis na babę pistacjową
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 7 min
na ile porcji 12 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na babę pistacjową

Składniki:

  • 150 g pistacji TOP obranych z łupin,
  • 250 g miękkiego masła Mleczna Dolina,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka Moja Kurka,
  • 250 g mąki pszennej Złote Pola,
  • 150 ml mleka Mleczna Dolina,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Pistacje rozdrobnij na konsystencję kaszy manny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni, w trybie góra-dół. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Zacznij wbijać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Następnie dodawaj na przemian porcję mleka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, stale ubijając. Do powstałej masy dodaj rozdrobnione orzechy pistacjowe, miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników. Formę do babki o średnicy około 25 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz 40 minut, do suchego patyczka.

Zamknij okienko

Przepis na mazurek orzechowy z musem mango

Przepis na mazurek orzechowy z musem mango
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 190 min
na ile porcji 14 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na mazurek orzechowy z musem mango

Składniki:

  • 50 g wiórków kokosowych Bakallino,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • 4 żółtka ugotowane,
  • 1 żółtko surowe,
  • 500 ml pulpy z mango,
  • opakowanie żelatyny,
  • łyżka cukru,
  • sok z limonki,
  • 200 ml śmietanki do deserów 36 proc. Mleczna Dolina,
  • mango,
  • truskawki,
  • mięta do dekoracji sucha ciecierzyca do obciążenia

Przygotowanie:

W moździerzu rozkrusz orzechy włoskie. Ubij masło na puszystą masę. Partiami dodawaj do masła cukier puder, orzechy, sok z cytryny, przesianą mąkę i odrobinę soli. Ugotowane na twardo żółtka i jedno surowe żółtko dodaj do masy na ciasto. Zagnieć, mieszając ze sobą wszystkie składniki, uformuj w kulkę, opakuj w folię przezroczystą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkuj ciasto na kształt jajka, zroluj brzegi. Na ciasto połóż papier do pieczenia i dociąż ziarnami ciecierzycy. Połóż ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotuj nadzienie. W dużej misce zmiksuj pulpę z mango z cukrem i sokiem z limonki. Przenieś szklankę masy mango do mniejszej miseczki i dodaj do niej żelatynę. Mango z żelatyną wstaw do mikrofalówki na 1 minutę i zamieszaj, aż zgęstnieje. Pozwól masie przestygnąć i dodaj do dużej miski z resztą pulpy. Do owocowej masy dodaj śmietanę i dokładnie zamieszaj. Powstałym nadzieniem wypełnij ciasto i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżym mango, truskawkami, listkami świeżej mięty oraz wiórkami kokosowymi.

Zamknij okienko

Przepis na paschę chałwową

Przepis na paschę chałwową
zamknij video
pokaż video
czas trwania przygotowania dania 12 min
na ile porcji 15 porcji
stopień trudnosci przygotowania dania stopień trudności

Przepis na paschę chałwową

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 140 g cukru pudru,
  • 180 g miękkiego masła Mleczna Dolina,
  • 300 g chałwy sezamowej Magnetic lub domowej,
  • 1 kg twarogu sernikowego Vitello,
  • 5 łyżek żelatyny Domowa chałwa,
  • 1½ szklanki białego sezamu,
  • 100 g bakalii (np. orzechów, skórki pomarańczowej),
  • 4 łyżki miodu,
  • cukier wanilinowy,
  • garść migdałów BakaD’Or,
  • garść posiekanych pistacji TOP

Przygotowanie:

Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem. Migdały ułóż na czystym ręczniku i pocierając nim, otrzyj ze skórki, a potem posiekaj. Rodzynki osącz. Żółtka wbij do miski, rozmiksuj. Dodaj cukier puder. Miksuj, aż powstanie gładka masa. Partiami dodawaj do niej rozdrobnioną palcami chałwę, twaróg Vitello oraz masło. Cały czas miksuj na najwyższych obrotach. Żelatynę zalej 100 ml wrzątku, podgrzej, a potem rozpuść. Odstaw do przestudzenia. Dodaj do masy na paschę, starannie rozprowadź. Na koniec wrzuć posiekane migdały, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj. Formę wyłóż folią spożywczą lub gazą, ułatwi to późniejsze wyjmowanie. Masę przełóż do przygotowanej formy. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Przepis na domową chałwę. Sezam upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przełóż do wysokiego kielicha, zblenduj. Przesyp do miseczki, dodaj miód, cukier wanilinowy i pistacje. Zagnieć masę o konsystencji plasteliny. Ułóż ją na folii spożywczej, uformuj wałek. Owiń folią, odłóż na noc do lodówki.

Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz