Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pieczona dorada z sałatką z makaronu kritharaki

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Przygotuj 2 arkusze folii aluminiowej, na każdym z nich umieść arkusz pergaminu, na pergaminie połóż ryby. Każdą natnij ostrym nożem wzdłuż boku (po obu stronach).
    2. Ryby oprósz solą na zewnątrz, w środku oraz w nacięciach. Polej je oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i posyp
z wierzchu czosnkiem, oregano i pieprzem.
    3. Ryby zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową – bardzo szczelnie, by podczas pieczenia para nie wydostawała się na zewnątrz. Tak przygotowane dorady umieść w brytfannie. Do środka naczynia wlej wodę 
(ok. 2 cm). Piecz ok. 50 minut w temperaturze 230°C.
    4. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedź i przełóż do dużej misy. Dodaj wszystkie warzywa, oliwki oraz bazylię. Delikatnie wymieszaj. Z oliwy, octu oraz przypraw przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i wstaw ją do lodówki na 20 minut.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów