-
Tom Yum Goong
Zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć do niej 1 łodyżkę trawy cytrynowej rozgniecioną nożem, obierki imbiru oraz 2 listki limonki, gotuj ok. 30 min., a następnie usuń...
-
Sajgonki z sałatka z pora, jabłka i kolendry
Zamrożone sajgonki smaż w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu ok. 7 min, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. Pamiętaj, by smażyć jednorazowo nie...
-
Kulki z mielonej wołowiny z sezamem i ogórkiem w ostrym sosie chilli
Mięso przełóż do plastikowej miski. Dodaj imbir, trawę cytrynową, chilli, sól i pieprz.Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj...
-
Sałatka z mielonej wołowiny z trawą cytrynową i kolendrą
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i trawę cytrynową. Smaż 5 minut mieszając, by mięso nie przywarło do...
-
Szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym
Małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na...
-
Tempura z Krewetek i warzyw
Panierkę Tempura wymieszaj dokładnie z żółtkiem, 3 kostkami lodu, 100 ml wody i dużą szczyptą soli, tak by powstało gęste ciasto o gładkiej...
-
Roladki z papieru ryżowego z krewetkami
Krewetki gotuj 2 minuty w wodzie doprawionej solą i sokiem z cytryny. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Namoczony makaron ryżowy gotuj w posolonym wrzątku...
-
Zupa rybna z ziołowymi kluseczkami
Pstrągi i włoszczyznę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar....
-
Mrożona lemoniada arbuzowa
Arbuza pokrój w kostkę (ok. 2 cm) lub specjalnąłyżeczką wydrąż z niego kulki. Ułóż na talerzykui zamroź. Z 1,5 cytrynywyciśnij sok, połącz z...
-
Makaron z cytrynowymi pulpecikami i sosem pesto
Mięso z indyka przełóż do miski, dodaj natkę, jajko, bułkę tartą, sok i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż dłonie wodą i...

