Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    wolno gotowane 10H
    Przepisy

    Ossobuco z kurkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Klasyczne mediolańskie ossobuco (dosłownie: kość z dziurą) podawane jest z żółtym risotto barwionym szafranem oraz z gremolatą – posypką ze skórki cytrynowej i pietruszki. Kiedy zjemy już mięso, pamiętajmy o szpiku znajdującym się wewnątrz kości - uchodzi on za największy przysmak.

    1. Plastry mięsa natnij na brzegach w trzech miejscach, aby podczas smażenia nie zwinęły się do środka. Oprósz je mąką. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Obsmaż plastry mięsa po kilka minut z każdej strony, przełóż je na talerz.
    2. Na tę samą patelnię wrzuć seler, marchewkę, cebulę i czosnek, smaż przez chwilę, po czym włóż z powrotem mięso. Wlej wino, poczekaj aż odparuje, następnie wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez 1,5 godz., przewracając mięso co jakiś czas. Jeśli bulion wyparuje, dodaj kolejną porcję.
    3. Następnie dodaj kurki, gotuj kolejne 10 minut. Przed podaniem oprósz danie natką pietruszki i skórką z cytryny.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów