Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Produkty spożywcze

Artykuły spożywcze

Właściwe postępowanie z żywnością

W otaczającym nas środowisku znajduje się wiele różnych mikroorganizmów i nie zagrażają one naszemu zdrowiu. Jednak sprzyjające warunki mogą doprowadzić do ich wzrostu i rozwoju, co wówczas może powodować zatrucie pokarmowe. Przestrzeganie poniższych zasad postępowania pozwoli uniknąć takiego zdarzenia.

  • Higiena własna i otoczenia

    Higiena własna i otoczenia

    Myj ręce przed każdym posiłkiem, oraz po zetknięciu z surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego jak np. surowe mięso, jaja.

    Osoby chore nie powinny uczestniczyć przy przygotowaniu posiłku.

    Używaj osobnych desek do surowego mięsa, drobiu, owoców czy warzyw. Jeśli nie jest to możliwe, pamiętaj aby dokładnie je umyć przed krojeniem innych produktów.

    Dbaj o czystość blatu oraz przyrządów kuchennych.

  • Transport

    Myj ręce przed każdym posiłkiem, oraz po zetknięciu z surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego jak np. surowe mięso, jaja. Osoby chore nie powinny uczestniczyć przy przygotowaniu posiłku.

    Używaj osobnych desek do surowego mięsa, drobiu, owoców czy warzyw. Jeśli nie jest to możliwe, pamiętaj aby dokładnie je umyć przed krojeniem innych produktów. Dbaj o czystość blatu oraz przyrządów kuchennych.

    Przeczytaj
    więcej
  • Przygotowanie produktów do spożycia

    Ważne, by zadbać o właściwą obróbkę produktów, których chcemy użyć do przygotowania potrawy. Zawsze zaczynajmy od dokładnego umycia składników. Jeśli musimy rozmrozić jedzenie, to powinniśmy pamiętać o kilku obowiązujących zasadach. O kilku bardzo ważnych zasadach powinniśmy pamiętać również gotowania i chłodzenia potraw.

    Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze, czasie przygotowania i przechowywania dań, a będziemy mogli się cieszyć się ulubionym jedzeniem bez obaw, minimalizując ryzyko zatrucia.

    Przeczytaj
    więcej
  • Produkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę

    Każdego dnia używamy w naszych kuchniach wielu różnych produktów. Istniej pewna grupa żywności, na którą musimy zawsze zwracać większą uwagę - niewłaściwe postępowanie z tymi produktami, może nam zaszkodzić. Oczywiście możemy takie ryzyko zminimalizować, stosując się do zasad przedstawionych poniżej.

    Przeczytaj
    więcej
  • Pamiętaj o najważniejszych zasadach!

    Każdego dnia używamy w naszych kuchniach wielu różnych produktów. Istniej pewna grupa żywności, na którą musimy zawsze zwracać większą uwagę - niewłaściwe postępowanie z tymi produktami, może nam zaszkodzić. Oczywiście możemy takie ryzyko zminimalizować, stosując się do zasad przedstawionych poniżej.

    Przeczytaj
    więcej
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz