
Zgarnij dopasowane do siebie przepisy,
z których na co dzień korzysta
nasza Reprezentacja!
Zgarnij dopasowane do siebie przepisy,
z których na co dzień korzysta
nasza Reprezentacja!
Zaznacz jedną odpowiedź
SPRAWDŹ PRZEPISY SPECJALNIE PRZYGOTOWANE DLA CIEBIE
SPRAWDŹ PRZEPISY SPECJALNIE PRZYGOTOWANE DLA CIEBIE
SPRAWDŹ PRZEPISY SPECJALNIE PRZYGOTOWANE DLA CIEBIE
SPRAWDŹ PRZEPISY SPECJALNIE PRZYGOTOWANE DLA CIEBIE
Od ponad 10 lat nieprzerwanie wspieramy piłkarskie drużyny narodowe. Jesteśmy częścią najważniejszej dla milionów Polaków i Polek reprezentacji. Wspólnie przeżywamy wielkie sportowe emocje.
Pozostajemy sponsorem głównym pierwszych reprezentacji mężczyzn oraz kobiet, a także kadr młodzieżowych. Ale to nie wszystko! Sieć Biedronka stała się również oficjalnym dostawcą warzyw i owoców dla naszej kadry. Starannie wyselekcjonowane przez naszych ekspertów – Świeżoznawców –produkty trafią na talerze Lewandowskiego, Glika i spółki. O odpowiednie zbilansowanie posiłków polskich piłkarzy i sztabu dba od lat kucharz reprezentacji Tomasz Leśniak.
Liczne promocje, oferty specjalne i gadżety dostępne w naszych sklepach w trakcie najważniejszych turniejów to jeszcze jeden z aspektów naszej współpracy z PZPN.
Nie mniej ważne jest dla nas wsparcie Akademii Młodych Orłów, dlatego zostaliśmy jej sponsorem głównym.
Wierzymy, że za kilka lat adepci Akademii dostaną szansę zagrania w pierwszej reprezentacji, a tym samym staną się następcami Roberta Lewandowskiego czy Arkadiusza Milika.
Najbliższe miesiące obfitować będą w mecze o najwyższą stawkę: czekają nas eliminacje do Mundialu 2022 oraz rozgrywki UEFA Euro 2020.
Na naszej stronie znajdziecie wszystko, co niezbędne, aby dobrze przygotować się do tych spotkań. Bądźcie razem z nami i wspólnie kibicujmy reprezentacji Polski!
Hawajskie: wymieszaj pikantny keczup, majonez i musztardę. Tak przygotowanym sosem polej parówki, posyp je startą mozzarellą i nałóż małe kawałki ananasa.
Amerykańskie: parówkę polej łyżką śmietany, dodaj kukurydzę, posiekany szczypior i pieprz.
Wietnamskie: polej parówki sosem chili, dodaj startą marchewkę, cienkie plastry zielonego ogórka i kilka plasterków papryczki chili.
Meksykańskie: zblenduj awokado z majonezem i nałóż na parówkę. Dodaj nachosy, plasterki jalapeño i starty cheddar.
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki dokładnie umyj i ponacinaj z góry, tak by po rozchyleniu tworzyły wachlarz.
2. Za pomocą pędzelka posmaruj ziemniaki olejem i posyp przyprawami. Zapiekaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-35 minut, do momentu zrumienienia wierzchniej części.
3. W międzyczasie przygotuj soczewicę w pomidorach: na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Soczewicę przepłucz trzykrotnie zimną wodą, następnie zalej wrzątkiem i ugotuj. Do warzyw przełóż pomidory z puszki i smaż do momentu odparowania wody. Do sosu dodaj wszystkie przyprawy i na koniec ugotowaną soczewicę. Wymieszaj.
4. Przygotuj sałatkę: wymieszaj wszystkie składniki na dressing. Melona obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czerwone i żółte pomidorki przekrój na pół. W misce ułóż umytą rukolę, dodaj pomidorki, melona i skrop dressingiem. Podawaj do ziemniaków i soczewicy w pomidorach.
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Owoce możesz pokroić na mniejsze kawałki, a pestki rozbić za pomocą wałka do ciasta.
2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, po rozpuszczeniu dodaj ksylitol i miód. Często mieszaj, by masa się nie przypaliła.
3. Przelej miód i olej do suchej masy. Dokładnie wymieszaj.
4.Masę przełóż do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (funkcja góra-dół) i piecz przez 20-25 minut do zrumienienia.
5. Po wyjęciu pozostaw na kilka godzin do ostygnięcia. Zimną masę podziel na równe kwadraty.
1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj mleko skondensowane. ¼ masy odłóż do osobnej miski.
2. Do większej części masy dodaj krem czekoladowo-orzechowy, kakao i cukier puder do smaku. Czekoladę i orzechy posiekaj. Połącz z czekoladową masą.
3. Do pudełka wykładaj naprzemiennie masy czekoladową i śmietankową i pozostaw na noc w lodówce. Podawaj w rożkach, ozdobione kawałkami mlecznej czekolady i orzechów oraz wiórkami z białej czekolady.
1. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój i przełóż do miski. Dodaj sok z limonki, szczyptę soli i pieprz. Rozgnieć widelcem i wymieszaj.
2. Do miski dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 jajko. W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i 3 łyżki octu jabłkowego. Łyżką utwórz w wodzie poruszający się wir, a następnie delikatnie przelej jajko. Gotuj 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i powtórz kroki z pozostałymi jajkami.
3. Kromki chleba opiecz na patelni lub w opiekaczu. Posmaruj je pastą z awokado, ułóż liście szpinaku, kawałki wędzonego łososia i po jednym jajku. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
1. Odetnij zielone końcówki pora, przetnij go wzdłuż i dokładnie umyj.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojonego pora i podsmaż.
3. Ziemniaki, marchew, seler i korzeń pietruszki pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa i zalej bulionem. Po 2-5 minutach dodaj pokrojony kalafior i kukurydzę obraną z kolby. Wlej napój sojowy, dodaj musztardę i przyprawy.
4. Wymieszaj całość i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
1. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmaż do zrumienienia. Dodaj 1 łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki czosnek i papryczkę chili. Smaż do momentu, aż cebula i czosnek nabiorą brązowego koloru, a chili lekko się przypali.
2. Wsyp ryż i podlej szklanką bulionu. Wymieszaj zawartość patelni i gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Dodaj kolejną szklankę bulionu i powtarzaj do uzyskania odpowiedniej twardości ryżu.
3. Po ostatniej porcji bulionu dodaj parmezan i napój sojowy. Wymieszaj i przypraw do smaku. Na koniec skrop risotto sokiem z połówki cytryny i wymieszaj. Podawaj z plasterkami cytryny.
1.Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao przesiej do miski.
2. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Cały czas mieszając, dodaj do piany żółtka i ksylitol (zostaw trochę do posypania gotowego ciasta). Następnie wlej olej i napój sojowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Do miski z mokrymi składnikami przesiej suche składniki i połącz za pomocą drewnianej szpatułki.
4.Masę przelej do kwadratowej foremki o wymiarach 24 × 24 centymetry, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto i ułóż na wierzchu umyte i pokrojone truskawki. Niektóre dociśnij, by znalazły się na różnych głębokościach ciasta.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja góra-dół) i piecz ciasto przez 30-35 minut. Wystudzony deser posyp zmielonym na puder ksylitolem.
1. Na gotowe spody do pizzy połóż małą miseczkę odwróconą do góry dnem. Odciśnij brzeg miseczki, a następnie, używając noża, wytnij 10 równych okręgów.
2. Posmaruj pizzerinki przecierem pomidorowym i posyp oregano. Dodaj na wierzch swoje ulubione składniki: pomidorki cherry, suszone pomidory, zielone i czarne oliwki, cukinię, figi, pieczarki. Na koniec posyp tartą mozzarellą.
3. Pizzerinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-12 minut i piecz do zrumienienia brzegów i rozpuszczenia sera. Po upieczeniu posyp rukolą i bazylią.
1. Skrzydełka przygotuj dzień wcześniej: wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w garnku i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudź. Skrzydełka z kurczaka przełóż do miski, zalej marynatą i włóż do lodówki na 12 godzin.
2. Przygotuj sos BBQ: cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Pomidory zblenduj. Dodaj keczup, płatki chili, ocet, cukier, śliwki, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy i duś całość na małym ogniu.
3. Wyjmij liść laurowy i goździki, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
4. Zamarynowane skrzydełka przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 35 minut, a następnie posmaruj sosem BBQ i piecz do miękkości. Podawaj z pokrojoną w plasterki papryczką jalapeño.
1. Banany, kiwi i ananasa obierz ze skórki. Truskawki i winogrona dokładnie umyj.
2. Pokrój owoce na dowolne kształty i nadziej na drewniane patyczki do szaszłyków.
3. Kostki gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Owocowe szaszłyki połóż na talerzu, polej czekoladą i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi, pistacjami oraz wiórkami kokosowymi.
1. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Wsyp ziarna kukurydzy, zakryj pokrywką i odczekaj, aż kukurydza zmieni się w popcorn. Uważaj, aby go nie przypalić – co jakiś czas potrząsaj przykrytym garnkiem. Na koniec posyp go solą.
2. Przygotuj karmel: do rondelka przełóż stałą część mleczka kokosowego i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia.
3. Do gotującego się mleczka dodaj miód i gotuj przez 25-30 minut. Do gorącej masy dodaj sól i krem z orzeszków ziemnych. Wymieszaj do połączenia się składników.
4. Popcorn polej karmelem i dokładnie wymieszaj, tak aby pokrył się masą.
1. Cebule, czosnek i ziemniaki obierz. Cebule pokrój w drobne piórka, a czosnek i ziemniaki w plasterki. Umyty bób przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli. Gotuj przez 5-8 minut. Po tym czasie odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Obierz ze skórki i odłóż do miseczki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebule i podsmaż do momentu uzyskania złotego koloru. Dodaj czosnek i ziemniaki, przemieszaj całość. Patelnię przykryj pokrywką i smaż 15-18 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się.
3. Do dużej miski wbij jajka i dodaj pieprz. Ubijaj jajka do momentu, aż zaczną się pienić. Odstaw.
4. Cebulkę z czosnkiem i ziemniakami przełóż do masy jajecznej, dodaj ugotowany bób. Wymieszaj i przelej z powrotem na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż do momentu ścięcia się góry tortilli.
5. Aby przewrócić tortillę, przykryj patelnię talerzem o większej średnicy i przerzuć danie, a potem zsuń je z powrotem na patelnię. Ponownie przykryj tortillę pokrywką i smaż przez kilka minut, aż będzie całkowicie zwarta. Podawaj z kiełkami rzodkiewki.
1. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obierz i pokrój na kawałki. Seler naciowy, kapustę oraz pora oczyść i również pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i podziel na ćwiartki, a następnie połóż na suchą, rozgrzaną patelnię i przypalaj do momentu uzyskania czarnej skórki.
3. Mięsa oczyść i wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do garnka, zalej je zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
4. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone wcześniej warzywa i paloną cebulę. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie dodaj pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj przez kolejną godzinę.
5. Botwinę przepłucz, oczyść i pokrój: buraczki i liście w paski, a łodygi w kostkę. Koper i pietruszkę wypłucz pod zimną wodą i posiekaj.
6. Rosół przecedź przez drobne sito. Dodaj pokrojoną botwinę i gotuj około 15 minut. Marchew, seler, pietruszkę i kapustę wyjmij i pokrój w kostkę. Mięso oczyść z kości i również pokrój. Warzywa, mięso i zioła wrzuć z powrotem do rosołu, doprowadź do zagotowania. Podawaj gorący.
1. Pomarańczę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę, przekrój i wyciśnij sok. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
2. Napój migdałowy przelej do rondelka, dodaj cukier wanilinowy, miód, sok i skórkę pomarańczową i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj nasiona chia, migdały w płatkach, a następnie doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając. Odstaw do przestygnięcia.
3. W międzyczasie obierz kiwi, pokrój w plasterki i umieść je przy ściankach naczynia. Gdy nasiona chia zaczną pęcznieć, zagęszczając masę, przelej deser do miseczek i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Podawaj z pokrojonym w kostkę mango, borówkami i miętą.
1. Pokrusz drożdże do miseczki i zalej ciepłym napojem sojowym. Dodaj cukier i mąkę, nie mieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
2. Do osobnej miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy i ksylitol. Dodaj roztopiony olej kokosowy i napój sojowy, wymieszaj. Następnie dodaj roztrzepane jajka i połącz.
3. Do masy wlej rozczyn drożdżowy, dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj po dwie łyżki ciasta. Ciasteczka piecz przez 10 minut, następnie zredukuj temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 5-10 minut, do zrumienienia. Podawaj oprószone cukrem pudrem i udekorowane miętą.