Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Karpia w całości oczyść, z płatów karpia usuń za pomocą pęsety ości. Rybę w całości lub porcjowaną przypraw solą i pieprzem. Wykorzystanie gotowych płatów wyeliminuje kłopot polegający na własnoręcznym zabijaniu ryby i jej patroszeniu, ale wybór pozostawiamy Państwu. Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i przesmaż na niej cebulę do zeszklenia, ewentualnie włóż teraz suszone pomidory i smaż kolejne 3 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż całość do czasu, aż odparuje z nich cały płyn.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz odstaw do wystudzenia, wymieszaj z ziołami i nafaszeruj nim naszego karpia. Brzuch karpia zepnij wykałaczkami, połóż rybę na blaszce, polej ją winem, pozostałą oliwą i wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- W drugim wariancie, płaty z karpia lekko rozbij, nałóż na nie farsz i zwiń je w roladę. Roladę oprósz mąką, a następnie smaż 15-20 minut na rozgrzanej oliwie. Rybę pokrój w dzwonka, a roladę w plastry i podawaj na ciepło.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5