Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Śródziemnomorska zapiekanka z cukinią

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Cukinię pokrój na grube, centymetrowe plastry i przesmaż na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
    2. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
    3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.

    Sos beszamelowy:
    łyżka masła
    łyżka mąki pszennej
    250 ml mleka

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy