Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tilapia zawijana w cukinię z sosem veloute

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Z filetów za pomocą ostrego noża zdejmij skórę. Przekrój  je w poprzek na pół, oprósz solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Z cukinii wykrój  4 cienkie plastry i przesmaż je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanej na patelni oliwie. Zdejmij cukinię i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
    2. Na każdym plasterku cukinii ułóż filet, oprósz całość natką pietruszki, koperkiem, solą oraz pieprzem i zwiń w zgrabne roladki. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, obłóż masłem i wstaw na 15 min do nagrzanego do 180°C piekarnika.
    3. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę mieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Następnie wlej śmietankę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie zagotuj. Z tak przygotowanym sosem podawaj roladki z tilapii.

     

    Sos:
    łyżka masła osełkowego
    łyżka mąki
    200 ml bulionu
    100 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów