Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ośmiornica z okruszkami chleba i kapustą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Zamrożoną ośmiornicę umieść w garnku. Dodaj do niej 1 obraną cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
    2. Rozdziel liście kapusty i usuń grube łodygi. Umyj jadalne części i dobrze je osusz. Ułóż liście jeden na drugim, zwiń je i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Następnie pokrój liście w paski i wrzuć do wrzącej wody na około 15 minut (nie wylewaj wody).
    3. Dobrze rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pozostałą skrojoną cebulę oraz ząbki czosnku. Dodaj odsączoną kapustę, dopraw wszystko solą oraz pieprzem i duś przez kolejne kilka minut na średnim ogniu, często mieszając, tak aby składniki połączyły się ze sobą. W razie potrzeby podlewaj danie wodą po kapuście.
    4. W robocie kuchennym lub za pomocą blendera zmiksuj kawałki chleba. Podsmaż rozdrobniony chleb na pozostałej oliwie z oliwek.
    5. Odcedź ośmiornicę, odetnij macki i usuń środkową, niejadalną część. Oczyść głowę ośmiornicy, potnij ją na kawałki i obtocz w okruchach chleba. Na wierzchu dania ułóż macki i udekoruj pozostałym chlebem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos