Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Domowy chleb z gara

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami wody i cukrem.
    2. W misce mieszamy mąkę z solą i wlewamy rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy, dolewając wody. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny lub na noc
 do lodówki.
    3. Jeżeli ciasto rosło w lodówce przez całą noc, wyciągamy je na około godzinę, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie mieszamy ciasto (znowu opadnie, jest to prawidłowe).
    4. Do piekarnika wstawiamy garnek o średnicy 22 cm (z pokrywką) i rozgrzewamy piekarnik razem z garnkiem do 240°C.
    5. Wyjmujemy garnek, obsypujemy jego wnętrze dość dokładnie mąką i wlewamy ciasto. Wierzch lekko przesuwamy nożem, tworząc nacięcie i przyprószamy 1 łyżeczką mąki.
    6. Wstawiamy garnek do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 5 minut, następnie pieczemy pod przykryciem 30 minut
i bez przykrycia jeszcze 20 minut.
    7. Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos