Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Żurek z puszystym jajkiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebule, grzyby, boczek i kiełbasę. Gotuj 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę i dodaj obraną włoszczyznę i pora. Gotuj 45 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa (marchew zachowaj na później). Dodaj ziemniaki i gotuj 20 minut, aż zmiękną.
    3. Dodaj żurek z butelki, chrzan i zagotuj całość. W miseczce wymieszaj śmietanę z solą i ½ szklanki wywaru. Dodaj do zupy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj ugotowaną, pokrojoną w plasterki marchewkę.
    4. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Oddziel białka od żółtek jajek (koniecznie zachowaj żółtka w całości). Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i wyłóż na nią 8 białkowych „chmurek” z małym wgłębieniem na środku. Piecz 3 minuty, następnie w każde wgłębienie delikatnie włóż żółtko i piecz kolejne 3-4 minuty. Wyjmij z pieca i dopraw solą i pieprzem. Żurek serwuj z kawałkami białej kiełbasy, puszystym jajkiem i koperkiem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów