Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Żurek z puszystym jajkiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebule, grzyby, boczek i kiełbasę. Gotuj 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę i dodaj obraną włoszczyznę i pora. Gotuj 45 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa (marchew zachowaj na później). Dodaj ziemniaki i gotuj 20 minut, aż zmiękną.
  3. Dodaj żurek z butelki, chrzan i zagotuj całość. W miseczce wymieszaj śmietanę z solą i ½ szklanki wywaru. Dodaj do zupy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj ugotowaną, pokrojoną w plasterki marchewkę.
  4. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Oddziel białka od żółtek jajek (koniecznie zachowaj żółtka w całości). Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i wyłóż na nią 8 białkowych „chmurek” z małym wgłębieniem na środku. Piecz 3 minuty, następnie w każde wgłębienie delikatnie włóż żółtko i piecz kolejne 3-4 minuty. Wyjmij z pieca i dopraw solą i pieprzem. Żurek serwuj z kawałkami białej kiełbasy, puszystym jajkiem i koperkiem.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz