Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Budyniowe ciasteczka pastéis de nata

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Aby przygotować ciasto francuskie, wymieszaj mąkę, 125 g masła i sól na jednolitą, gładką masę. Odstaw na 10 minut.
    2. Wyrób ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Włóż ¹⁄3 pozostałego masła do środka ciasta i zamknij je, po czym rozwałkuj wałkiem. Dodaj kolejną porcję masła. Złóż ciasto, ponownie je rozwałkuj i włóż do lodówki na 30 minut. Powtórz tę czynność 3 razy, każdorazowo dodając masło, pamiętając o 30-minutowej przerwie między każdym składaniem ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto, tworząc z niego długi, gruby paluch i pokrój go w poprzek na 25 jednakowych krążków.
    3. Włóż po krążku ciasta do foremek. Kciukiem rozgnieć je w ten sposób, aby wypełniło całą foremkę.
    4. Przygotowanie nadzienia rozpocznij, wlewając do garnka mleko. Dodaj cukier, złamaną na pół laskę wanilii lub mieloną wanilię, skórkę z cytryny i cynamon. Gotuj przez 5 minut.
    5. Przecedź mleko. Do osobnej miski wbij żółtka i bardzo powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Jeśli masa nie będzie jednolita, możesz ją zmiksować. Wlej krem do foremek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 10 minut.

    Liczba porcji: 25  

    Czas przygotowania: 240 min  

    Stopień trudności: trudny

    Przygotuj: małe, okrągłe foremki w kształcie rozszerzonego stożka lub foremki do muffinek, garnek

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos