Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Aby przygotować ciasto francuskie, wymieszaj mąkę, 125 g masła i sól na jednolitą, gładką masę. Odstaw na 10 minut.
- Wyrób ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Włóż ¹⁄3 pozostałego masła do środka ciasta i zamknij je, po czym rozwałkuj wałkiem. Dodaj kolejną porcję masła. Złóż ciasto, ponownie je rozwałkuj i włóż do lodówki na 30 minut. Powtórz tę czynność 3 razy, każdorazowo dodając masło, pamiętając o 30-minutowej przerwie między każdym składaniem ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto, tworząc z niego długi, gruby paluch i pokrój go w poprzek na 25 jednakowych krążków.
- Włóż po krążku ciasta do foremek. Kciukiem rozgnieć je w ten sposób, aby wypełniło całą foremkę.
- Przygotowanie nadzienia rozpocznij, wlewając do garnka mleko. Dodaj cukier, złamaną na pół laskę wanilii lub mieloną wanilię, skórkę z cytryny i cynamon. Gotuj przez 5 minut.
- Przecedź mleko. Do osobnej miski wbij żółtka i bardzo powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Jeśli masa nie będzie jednolita, możesz ją zmiksować. Wlej krem do foremek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 10 minut.
Liczba porcji: 25
Czas przygotowania: 240 min
Stopień trudności: trudny
Przygotuj: małe, okrągłe foremki w kształcie rozszerzonego stożka lub foremki do muffinek, garnek
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5