Karp pieczony w migdałach z sosem - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Karp pieczony w migdałach z sosem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z karpia umyj i delikatnie osusz. W razie konieczności podziel na mniejsze części. Kawałki karpia od strony mięsa dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Następnie obtocz w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa) i smaż
na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony z płatkami migdałów. Usmażonego karpia przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw na 7-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
  2. Orzechy i migdały upraż na patelni. Wlej miód pitny i miód, podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco stężeje, dodaj śmietankę. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  3. Jabłko zalej niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj blenderem. Dodaj jogurt i chrzan, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Karpia podawaj z sosami.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów