Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Karp pieczony w migdałach z sosem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Filety z karpia umyj i delikatnie osusz. W razie konieczności podziel na mniejsze części. Kawałki karpia od strony mięsa dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Następnie obtocz w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa) i smaż
na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony z płatkami migdałów. Usmażonego karpia przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw na 7-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
    2. Orzechy i migdały upraż na patelni. Wlej miód pitny i miód, podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco stężeje, dodaj śmietankę. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
    3. Jabłko zalej niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj blenderem. Dodaj jogurt i chrzan, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Karpia podawaj z sosami.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy