Śledź w czerwonym winie z żurawiną - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Śledź w czerwonym winie z żurawiną

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Śledź w czerwonym winie z żurawiną

Do dużej miski wlej szklankę czerwonego wina. Dodaj dwie łyżki żurawiny, łyżkę musztardy francuskiej oraz odrobinę miodu. Śledzia dokładnie wypłucz, pokrój w małe kawałki i zanurz w marynacie. Przed podaniem śledzia, odsącz go z marynaty, ułóż na talerzu i podawaj razem z żurawiną.

Zupa krem z grzybów leśnych

W garnku rozgrzej kilka łyżek masła. Dodaj cała zawartość opakowania z zupą grzybową i przesmaż. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj szklankę śmietanki i dopraw rozmarynem, solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj na gładki krem. Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, zupę możesz rozrzedzić mlekiem podczas miksowania. Zupę podawaj z łyżeczką musztardy francuskiej.

Podwędzany dorsz w sosie porowym

Rybę wyłóż na talerz. Dopraw solą i pieprzem. Duży garnek wyłóż folią aluminiową, następnie dodaj garść siana, suszoną trawę żubrową, gałązkę rozmarynu, odrobinę jałowca i podpal. Kiedy całość zajmie się ogniem, przykryj pokrywką, aby zdusić płomień. Do zadymionego garnka wstaw rybę na dużym, metalowym sicie i przykryj pokrywką. Wędź w ten sposób przez kilka minut, aby dorsz nabrał aromatu. Po zakończonym wędzeniu, smaż dorsza na rozgrzanym oleju z odrobiną masła przez około 6 minut, aby się zrumienił.

Posiekaj dwa ząbki czosnku oraz pora i przesmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy por zmięknie, podlej szklanką białego wina oraz szklanką śmietanki i duś razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
Dorsza podawaj na sosie porowym z plastrem cytryny i odrobiną świeżej bazylii.

Tarta z mandarynkami

Do miski dodaj pokrojoną kostkę masła, 300 g mąki pszennej, 100 g cukru oraz dwa żółtka. Zagnieć dokładnie całość, aby powstało kruche ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Na patelni rozgrzej pół szklanki cukru, tak aby zaczął się karmelizować, a następnie dodaj cząstki mandarynek oraz bakalie i duś razem przez chwilę.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż na foremkę do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, aby ciasto się zapiekło, a następnie nałóż farsz z mandarynek i piecz jeszcze około 10-15 minut.

 

Składniki ze spiżarni:

czerwone wino 1 szklanka

białe wino 1 szklanka

musztarda francuska Madero kilka łyżek

miód Złota Pasieka 1 łyżeczka

masło Mleczna Dolina 1 kostka

mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

sól Culineo

pieprz Culineo

rozmaryn 1 gałązka

jałowiec kilka szt.

olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

czosnek 2 ząbki

por średni kawałek

śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

cytryna 1 szt.

bazylia kilka listków

mąka pszenna Złote Pola 2 szklanki

cukier Słodka Łyżeczka 1 szklanka

jaja Moja Kurka 2 szt.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów