Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem oraz śledź z karmelizowanym jabłkiem i korzennym majonezem - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem oraz śledź z karmelizowanym jabłkiem i korzennym majonezem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem

Obierz cebule i pokrój je w kostkę. Smaż na oleju z dodatkiem liścia laurowego.

Kaszę gryczaną wyjmij z opakowania i gotuj w osolonym wrzątku w stosunku dwie porcje wody do jednej porcji kaszy. Ugotowaną kaszę ostudź i połącz z twarogiem oraz odrobiną smażonej cebuli. Dopraw farsz posiekaną miętą, solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto na pierogi, a następnie nakładaj na rozwałkowane i wycięte ciasto farsz. Zamykaj pierogi, robiąc ulubiony rodzaj falbanki. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ciasta. Podawaj razem z przygotowaną wcześniej cebulą.

Śledź z karmelizowanym jabłkiem i korzennym majonezem

Jabłko przekrój na pół, wytnij pestki, a następnie pokrój w cienkie plastry.

Na suchej patelni spraż kilka goździków, kolendrę, ziele angielskie, cynamon oraz kmin rzymski. Następnie przełóż do moździerza i utrzyj na pył.

Rozgrzej dwie łyżki masła na patelni, dodaj pokrojone jabłka oraz łyżkę przygotowanej mieszanki przypraw.

W osobnej misce wymieszaj kilka łyżek majonezu z mieszanką utartych przypraw.

Śledzia wypłucz w zimnej wodzie, ułóż na talerzu i podawaj z korzennym majonezem i karmelizowanymi jabłkami.

Blok czekoladowy z rodzynkami i orzechami

Przygotuj kąpiel wodną. W dużej misce rozpuść połamaną czekoladę. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby całość stężała lub podawaj w małych szklankach z odrobiną wiórków kokosowych i lawendy.

 

Składniki ze spiżarni:

olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

liść laurowy 3 szt.

sól Culineo

pieprz Culineo

mięta kilka listków

mąka pszenna Złote Pola 1 szklanka

goździki kilka szt.

kolendra szczypta

ziele angielskie kilka szt.

cynamon szczypta

kmin rzymski szczypta

masło Mleczna Dolina kilka łyżek

majonez Madero kilka łyżek

wiórki kokosowe Bakallino 1 łyżka

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów