Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem oraz śledź z karmelizowanym jabłkiem i korzennym majonezem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem

    Obierz cebule i pokrój je w kostkę. Smaż na oleju z dodatkiem liścia laurowego.

    Kaszę gryczaną wyjmij z opakowania i gotuj w osolonym wrzątku w stosunku dwie porcje wody do jednej porcji kaszy. Ugotowaną kaszę ostudź i połącz z twarogiem oraz odrobiną smażonej cebuli. Dopraw farsz posiekaną miętą, solą i pieprzem.

    Przygotuj ciasto na pierogi, a następnie nakładaj na rozwałkowane i wycięte ciasto farsz. Zamykaj pierogi, robiąc ulubiony rodzaj falbanki. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ciasta. Podawaj razem z przygotowaną wcześniej cebulą.

    Śledź z karmelizowanym jabłkiem i korzennym majonezem

    Jabłko przekrój na pół, wytnij pestki, a następnie pokrój w cienkie plastry.

    Na suchej patelni spraż kilka goździków, kolendrę, ziele angielskie, cynamon oraz kmin rzymski. Następnie przełóż do moździerza i utrzyj na pył.

    Rozgrzej dwie łyżki masła na patelni, dodaj pokrojone jabłka oraz łyżkę przygotowanej mieszanki przypraw.

    W osobnej misce wymieszaj kilka łyżek majonezu z mieszanką utartych przypraw.

    Śledzia wypłucz w zimnej wodzie, ułóż na talerzu i podawaj z korzennym majonezem i karmelizowanymi jabłkami.

    Blok czekoladowy z rodzynkami i orzechami

    Przygotuj kąpiel wodną. W dużej misce rozpuść połamaną czekoladę. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby całość stężała lub podawaj w małych szklankach z odrobiną wiórków kokosowych i lawendy.

     

    Składniki ze spiżarni:

    olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    liść laurowy 3 szt.

    sól Culineo

    pieprz Culineo

    mięta kilka listków

    mąka pszenna Złote Pola 1 szklanka

    goździki kilka szt.

    kolendra szczypta

    ziele angielskie kilka szt.

    cynamon szczypta

    kmin rzymski szczypta

    masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    majonez Madero kilka łyżek

    wiórki kokosowe Bakallino 1 łyżka

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów