Ryba po grecku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ryba po grecku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Ryba po grecku

Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i ułóż na niej kawałki ryby. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony.

Za pomocą obieraczki pokrój marchewkę oraz pietruszkę w długie paski. Pora i korzeń selera posiekaj na mniejsze kawałki i przesmaż wszystkie warzywa na odrobinie masła. Kiedy całość zmięknie, dodaj kilka łyżek passaty pomidorowej i duś razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Rybę oraz warzywa ułóż razem na półmisku i skrop sokiem z cytryny. 

Korzenny mus twarogowy z bakaliami

Połowę twarogu przełóż do mniejszego naczynia, dodaj kilka łyżek śmietanki, łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu i zmiksuj na gładki mus. Przełóż do kokilek i posyp rodzynkami oraz prażonymi pestkami słonecznika.

 

 

Składniki ze spiżarni:

sól Culineo

pieprz Culineo

mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek

mąka ziemniaczana Grula 4 łyżki

olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

marchew 1 szt.

pietruszka 1 szt.

por mały kawałek

seler mały kawałek

masło Mleczna Dolina kilka łyżek

passata pomidorowa Sottile Gusto kilka łyżek

cytryna 1 szt.

śmietanka 30% Mleczna Dolina pół szklanki

miód Złota Pasieka 1 łyżka

cynamon szczypta

rodzynki Bakallino 1 łyżka

pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka

cukier Słodka Łyżeczka 200 g

 

 

Sernik pieczony

W dużej misce umieść 1 pojemnik sera twarogowego, 5 jaj, około 200 g cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej oraz rozpuszczoną i przestudzoną kostkę masła. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż do tortownicy z dnem pokrytym papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. godzinę.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów