Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Polędwiczka z białą fasolą i marchewką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Polędwiczka duszona z jabłkami

    Polędwicę oczyść z białych błon. W płaskim naczyniu przygotuj marynatę.

    Dodaj łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę miodu, szczyptę ostrej papryki oraz szczyptę imbiru. Następnie przełóż do marynaty polędwicę i dokładnie obtocz. Pokrój dwa jabłka w ósemki, pozbądź się gniazd nasiennych. Jabłka wyłóż na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodaj listki rozmarynu i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez około 2 minuty, a następnie podlej odrobiną białego wina. Duś przez około minutę, aby wino odparowało i ułóż na środku patelni polędwiczkę. Obsmaż, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Jabłka wyłóż na półmisek, polędwiczkę pokrój w plastry i ułóż na jabłkach. Posyp całość posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny

    Duszona fasola

    Obierz jedną cebulę i pokrój w pióra. Podsmaż na łyżce oliwy, aby się zeszkliła. Podlej białym winem. Całość zagotuj. Następnie dodaj odsączoną fasolę konserwową. Do całości dodaj pokojone w kostkę dwa pomidory. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Duś całość przez około 5 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Wyłóż na talerz. Posyp mięso posiekaną bazylią i skrop oliwą.

    Duszone marchewki z czekoladą

    Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do blendera i rozdrobnij. Marchewki obierz, przekrój na pół i pokrój w słupki. W rondlu rozgrzej dwie łyżki masła i włóż do niego pokrojoną marchew. Kiedy marchew się zrumieni, dodaj czerwone wino i startą skórkę z jednej cytryny. Do blendera wlej szklankę mleka, dodaj łyżkę miodu i zmiksuj na gładką masę. Przelej zawartość do rondla, dodaj rozdrobnioną czekoladę i podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Przelej do kokilek i dodaj duszone marchewki.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Miód Złota Pasieka 2 łyżki

    Ostra papryka szczypta

    Imbir szczypta

    Jabłka 2 szt.

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Rozmaryn 1 gałązka

    Białe wino pół szklanki

    Czerwone wino pół szklanki

    Cytryna 1 szt.

    Cebula 1 szt.

    Pomidory 2 szt.

    Bazylia kilka listków

    Masło Mleczna Dolina 2 łyżki

    Mleko Mleczna Dolina1 szklanka

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów