Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gnocchi z fasoli, pieczony łosoś w sosie śmietanowo – cebulowym, zabajone z pomarańczami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Gnocchi

    Fasolę odcedź i przełóż do blendera. Dodaj około pół szklanki mąki i jedno żółtko. Zmiksuj na gładką, gęstą masę. Dopraw solą. Zagnieć dokładnie ciasto, uformuj długie wałki, a następnie pokrój w małe kawałki na kształt kopytek. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, od momentu jak wypłyną. Na małej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Gotowe gnocchi przełóż na patelnię z masłem i podsmaż razem przez chwilę. Wyłóż do głębokiego talerza, posyp świeżą szałwią i szczyptą ostrej papryki.

    Pieczony łosoś

    Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z odrobiną soli. Ułóż na niej łososia skórą do dołu. Smaż przez około 5 minut do momentu, aż łosoś zacznie się ścinać. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Przesmaż na oliwie z odrobiną świeżej bazylii. Zanim cebula nabierze złotego koloru, podlej szklanką białego wina i duś przez kilka minut, a następnie dodaj szklankę śmietanki. Dopraw czosnkiem granulowanym. Upieczonego łososia przełóż na półmisek razem z sosem.

    Zabajone z pomarańczami

    Zetnij skórę z pomarańczy, a następnie wyfiletuj owoce na pojedyncze kawałki. Na małej patelni rozpuść 3 łyżki brązowego cukru z łyżka masła. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pół szklanki czerwonego wina, odparuj połowę i dodaj pomarańcze. Utrzyj kogel mogel z dwóch żółtek z dwiema łyżkami brązowego cukru, a następnie przelej na półmisek, rozprowadź dokładnie na równą, płaską warstwę i opal palnikiem cukierniczym, aby się skarmelizował. Na wierzch wyłóż przygotowane pomarańcze i kilka listków bazylii.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Mąka Złote Pola 0,5 szklanki

    Jaja Moja Kurka 3 szt.

    Sól Culineo

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Szałwia kilka listków

    Ostra papryka szczypta

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Pieprz Culineo

    Bazylia kilka listków

    Białe wino 1 szklanka

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    Czosnek granulowany szczypta

    Brązowy cukier kilka łyżek

    Czerwone wino 0,5 szklanki

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów