Pasta carbonara, pieczona cukinia z gorgonzolą - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pasta carbonara, pieczona cukinia z gorgonzolą

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Pasta ala carbonara z cukinią

Boczek ułóż na suchej patelni i smaż, aż wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się chrupiący. Dwie cukinie pokrój w drobne paski i przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Dodaj 3 żółtka, usmażoną cukinię, odrobinę gorgonzoli i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na półmisek i posyp pokruszonym boczkiem.

Faszerowana cukinia

Dwie cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż. Pokrój cebulę w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, część miąższu z cukinii, dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula będzie miękka dodaj posiekaną miętę, odrobinę bułki tartej, wymieszaj i wyłóż do wydrążonych cukinii. Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż gorgonzolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj do zrumienienia przez około 10 minut.

Placki z karmelizowaną marchewką

Obierz marchewki i pokrój ją w słupki. Ugotuj ją w szklance czerwonego wina z odrobiną wody, dwiema łyżkami brązowego cukru i dwiema łyżkami masła. Białka, które pozostały wymieszaj z szklanką mleka i mąki, dopraw cynamonem, posiekanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Smaż małe placki na oliwie. Wyłóż na talerz, dodaj marchewki i polej sosem, który powstał na patelni. Posyp całość posiekaną miętą.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

Oliwa Casa de Azeite kilka   łyżek

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Jajka Moja Kurka 3 szt.

Cebula 1 szt.

Czosnek kilka ząbków

Mięta kilka listków

Bułka tarta Pano 1 łyżka

Czerwone wino 1 szklanka

Brązowy cukier 2 łyżki

Masło Mleczna Dolina dwie łyżki

Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

Mąka Złote Pola 1 szklanka

Cynamon szczypta

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów