Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pasta carbonara, pieczona cukinia z gorgonzolą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pasta ala carbonara z cukinią

    Boczek ułóż na suchej patelni i smaż, aż wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się chrupiący. Dwie cukinie pokrój w drobne paski i przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.

    Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Dodaj 3 żółtka, usmażoną cukinię, odrobinę gorgonzoli i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na półmisek i posyp pokruszonym boczkiem.

    Faszerowana cukinia

    Dwie cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż. Pokrój cebulę w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, część miąższu z cukinii, dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula będzie miękka dodaj posiekaną miętę, odrobinę bułki tartej, wymieszaj i wyłóż do wydrążonych cukinii. Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż gorgonzolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj do zrumienienia przez około 10 minut.

    Placki z karmelizowaną marchewką

    Obierz marchewki i pokrój ją w słupki. Ugotuj ją w szklance czerwonego wina z odrobiną wody, dwiema łyżkami brązowego cukru i dwiema łyżkami masła. Białka, które pozostały wymieszaj z szklanką mleka i mąki, dopraw cynamonem, posiekanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Smaż małe placki na oliwie. Wyłóż na talerz, dodaj marchewki i polej sosem, który powstał na patelni. Posyp całość posiekaną miętą.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Oliwa Casa de Azeite kilka   łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Jajka Moja Kurka 3 szt.

    Cebula 1 szt.

    Czosnek kilka ząbków

    Mięta kilka listków

    Bułka tarta Pano 1 łyżka

    Czerwone wino 1 szklanka

    Brązowy cukier 2 łyżki

    Masło Mleczna Dolina dwie łyżki

    Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

    Mąka Złote Pola 1 szklanka

    Cynamon szczypta

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów