Udka z kurczaka z pieczarkami, tymiankiem i cebulą zapieczone pod ciastem francuskim - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Udka z kurczaka z pieczarkami, tymiankiem i cebulą zapieczone pod ciastem francuskim

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Potrawka z kurczaka

Uda z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodaj pokrojonego kurczaka i podsmażaj jeszcze przez około 3 minuty z odrobiną świeżego tymianku.

Na osobnej patelni przesmaż pieczarki pokrojone w plastry, aby się zrumieniły. Połącz kurczaka i pieczarki i przesmaż jeszcze przez dwie minuty. Pod koniec smażenia podlej odrobiną białego wina oraz szklanką śmietanki i podduś jeszcze przez chwilę.

Ciasto francuskie rozwiń na desce i przy pomocy kokilek wytnij z niego kilka krążków. Potrawkę przełóż do kokilek i przykryj wyciętym ciastem francuskim. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut, aby ciasto się zapiekło.

Pora pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Kiedy por się zrumieni, podlej śmietanką i podduś do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Całość zmiksuj, aby uzyskać gładką konsystencję. Potrawkę podawaj z sosem porowym i posiekaną natką pietruszki.

Pączki z ciasta francuskiego

Z ciasta wytnij jeszcze 3 krążki, a następnie naczyniem o mniejszej średnicy, np. Kieliszkiem wytnij w nich mniejsze krążki. Smaż w głębokim tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony, aby ciasto urosło i się zrumieniło. Wyłóż na ręcznik papierowy,  aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki przełóż na talerz, posyp brązowym cukrem i opal lekko, aby cukier się rozpuścił, a następnie posyp szczyptą cynamonu.

Różyczki z ciasta francuskiego

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj kilka łyżek wiórków kokosowych, kilka łyżek miodu, garść rodzynek, szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszaj.Na pozostałym cieście ułóż równą warstwę farszu, a następnie ciasto zawiń w rulon. Krój w plastry o grubości około 1-2cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 7 minut, aby ciasto się zapiekło. Wyłóż na talerz, ozdób wiórkami kokosowymi oraz lawendą.

 

*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

 

Sól Culineo

Pieprz Culineo

Olej Słonecznikowy Wyborny 2 szklanki

Miód Złota Pasieka kilka łyżek

Jabłko 1 szt.

Tymianek 2 gałązki

Wiórki kokosowe Bakallino kilka łyżek

Białe wino 1 szklanka

Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

Jajko Moja Kurka 1 szt.

Brązowy cukier 1 łyżka

Cynamon szczypta

Rodzynki Bakallino kilka łyżek

Lawenda kilka gałązek

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów