Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Udka z kurczaka z pieczarkami, tymiankiem i cebulą zapieczone pod ciastem francuskim

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Potrawka z kurczaka

    Uda z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodaj pokrojonego kurczaka i podsmażaj jeszcze przez około 3 minuty z odrobiną świeżego tymianku.

    Na osobnej patelni przesmaż pieczarki pokrojone w plastry, aby się zrumieniły. Połącz kurczaka i pieczarki i przesmaż jeszcze przez dwie minuty. Pod koniec smażenia podlej odrobiną białego wina oraz szklanką śmietanki i podduś jeszcze przez chwilę.

    Ciasto francuskie rozwiń na desce i przy pomocy kokilek wytnij z niego kilka krążków. Potrawkę przełóż do kokilek i przykryj wyciętym ciastem francuskim. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut, aby ciasto się zapiekło.

    Pora pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Kiedy por się zrumieni, podlej śmietanką i podduś do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Całość zmiksuj, aby uzyskać gładką konsystencję. Potrawkę podawaj z sosem porowym i posiekaną natką pietruszki.

    Pączki z ciasta francuskiego

    Z ciasta wytnij jeszcze 3 krążki, a następnie naczyniem o mniejszej średnicy, np. Kieliszkiem wytnij w nich mniejsze krążki. Smaż w głębokim tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony, aby ciasto urosło i się zrumieniło. Wyłóż na ręcznik papierowy,  aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki przełóż na talerz, posyp brązowym cukrem i opal lekko, aby cukier się rozpuścił, a następnie posyp szczyptą cynamonu.

    Różyczki z ciasta francuskiego

    Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj kilka łyżek wiórków kokosowych, kilka łyżek miodu, garść rodzynek, szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszaj.Na pozostałym cieście ułóż równą warstwę farszu, a następnie ciasto zawiń w rulon. Krój w plastry o grubości około 1-2cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 7 minut, aby ciasto się zapiekło. Wyłóż na talerz, ozdób wiórkami kokosowymi oraz lawendą.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Olej Słonecznikowy Wyborny 2 szklanki

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Jabłko 1 szt.

    Tymianek 2 gałązki

    Wiórki kokosowe Bakallino kilka łyżek

    Białe wino 1 szklanka

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    Jajko Moja Kurka 1 szt.

    Brązowy cukier 1 łyżka

    Cynamon szczypta

    Rodzynki Bakallino kilka łyżek

    Lawenda kilka gałązek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów