Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Burgery z szarpanym kurczakiem, serem cheddar i warzywami, podane na różnych bułkach

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Zetrzyj skórkę z cytryny i przełóż do żaroodpornego naczynia. Uda z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia ze skórką cytryny. Do całości dodaj kilka obranych i posiekanych ząbków czosnku, kilka listków rozmarynu, skrop olejem, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby kurczak się zamarynował.

    Rozgrzej patelnię i układaj na niej kawałki kurczaka. Obsmaż dokładnie, aby kurczak zrumienił się z każdej strony. Przełóż ponownie do żaroodpornego naczynia, posyp odrobiną pokruszonego sera cheddar, polej odrobiną miodu i piecz przez około 10 minut. Upieczonego kurczaka porwij na małe kawałki za pomocą widelców.

    Bułki przekrój na pół, przesmaruj olejem i smaż na patelni grillowej, aż będą chrupiące i złociste.Przygotuj dodatki do burgerów: ogórki kiszone, pomidora oraz czerwoną cebulę pokrój w plastry.

    Pozostały ser cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

    Twarożek wiejski wymieszaj z odrobiną posiekanych w kostkę ogórków kiszonych i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy.

    Przygotuj majonez - w wysokim blenderze umieść dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, dwie łyżki octu z białego wina, odrobinę soli oraz pieprzu. Zmiksuj całość, a następnie, cały czas mieszając, dodawaj olej małym strumieniem do momentu, aż majonez zemulguje, zrobi się gęsty i klarowny. Pod koniec miksowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zmiksuj w blenderze kilka ogórków kiszonych z odrobiną oliwy, soli i pieprzu, aby powstał sos ogórkowy.

    Usmaż jajko na twardo.

    Składaj burgery, łącząc ze sobą dodatki w różnych konfiguracjach.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE- SPIŻARNIA:

     

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Czosnek kilka ząbków

    Musztarda Madero kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Cytryna 1 szt.

    Rozmaryn kilka gałązek

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Jaja Moja Kurka 3 szt.

    Ocet z białego wina 2 łyżki

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Natka pietruszki kilka listków

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów