Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Polędwiczki wieprzowe duszone z jarmużem w emulsji pieprzowej

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Marynata: miód, czosnek, chili, oliwa.

    Polędwiczkę oczyść, pokrój na grube plastry, tworząc steki. W moździerzu utłucz łyżkę pieprzu ziarnistego, a następnie przesyp go na sito i przelej wrzątkiem, aby pozbyć się pikantnego smaku. Sparzonym pieprzem przypraw plastry polędwiczki, dodaj kilka listków rozmarynu i skrop całość oliwą. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni, aby polędwiczki się zrumieniły, następnie przełóż je na drugą stronę, dodaj łyżkę masła i zgnieciony ząbek czosnku i smaż przez jeszcze około 2 minuty, podlewając rozpuszczającym się masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na kilka chwil, aby mięso odpoczęło.

    Rozpuść pół kostki masła. W kąpieli wodnej ubij trzy żółtka z łyżeczką soku z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu. Następnie dolewaj małym strumieniem rozpuszczone masło, cały czas ubijając żółtka. Tak przygotowany sos holenderski posłuży do polania dania.

    Większość jarmużu sparz dokładnie w osolonym wrzątku i odcedź. Na małej patelni przesmaż garść sparzonego jarmużu, dodaj jedno roztrzepane jajko z pozostałymi białkami i usmaż cienki omlet, doprawiając solą i pieprzem. Zawiń go w rulon i pokrój w mniejsze kawałki. Jarmuż, polędwiczkę i omlet skomponuj razem na talerzu, polej sosem holenderskim i posyp posiekaną bazylią.

    Ziemniaki umyj, a następnie pokrój w grube plastry i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedź je dokładnie i przełóż na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Dodaj łyżkę sparzonego pieprzu oraz kilka gałązek rozmarynu. Przesmażaj razem do momentu, aż ziemniaki zaczną się rumienić, po czym dodaj jeszcze dwie łyżki masła i podlej odrobiną bulionu lub wody i podduś razem przez chwilę. Wyłóż na talerz.

    Do wysokiego blendera przełóż pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy, garść jarmużu oraz pokrojone jabłka. Dodaj dwie łyżki oliwy i zmiksuj całość na koktajl razem ze szklanką mleka.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Pieprz Culineo szczypta

    Sól Culineo szczypta

    Jaja Moja Kurka 4 szt.

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Rozmaryn kilka gałązek

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

    Bazylia kilka listków

    Cytryna 1 szt.

    Miód Złota Pasieka – kilka łyżek

    Czosnek kilka ząbków

    Chili szczypta

    Pieprz ziarnisty Culineo

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów