Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Schab smażony saute z brzoskwiniami, marchwią i boczkiem z kaszą jęczmienną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Obierz marchewki. Jedną z nich pokrój w grubą kostkę. Z obierek marchwi, pietruszki, pora i selera przygotuj szybki bulion do podlewania kaszy. Rozgrzej patelnię, dodaj kilka łyżek oliwy i przesmaż na niej pokrojoną marchew przez około 2 minuty. Dodaj kilka listków rozmarynu oraz 2 szklanki dobrze wypłukanej kaszy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, wykorzystując przygotowany bulion. Boczek pokrój w paski i dodaj do kaszy, aby się razem gotowały. Kiedy kasza będzie miękka, wyłóż ją na talerz, posyp skórką z cytryny, świeżymi listkami rozmarynu oraz posiekanymi listkami bazylii i szczyptą chili.

    Pozostałe marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj łyżkę rodzynek i wymieszaj. Całość dopraw octem z białego wina, odrobiną cukru, oliwą, solą i pieprzem.

    Do blendera wrzuć kilka listków szałwii, rozmarynu, łyżkę pestek słonecznika i odrobinę kakao. Zmiksuj dokładnie. W tak przygotowanej panierce obtocz plastry schabu.

    Rozgrzej dużą patelnię, wsyp na nią łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu, dodaj dwie łyżki masła i smaż schab przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie wyłóż na talerz z surówką z marchwi. Schab posyp skórką z cytryny.

    Brzoskwinie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około  10 minut. W tym czasie ubij trzy żółtka z dwiema łyżkami cukru na puszystą piankę. W rondlu odparuj szklankę wina, aż nabierze konsystencji gęstego sosu. Na półmisek wyłóż zapieczone brzoskwinie, posyp odrobiną brązowego cukru, polej sosem z czerwonego wina i masą z żółtek. Całość opal palnikiem gazowym lub wstaw do piekarnika, aby się zarumieniło. Posyp z góry kakao i odrobiną świeżego rozmarynu.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Rozmaryn 2 gałązki

    Białe wino do podlania

    Pietruszka 1 szt.

    Seler mały kawałek

    Por mały kawałek

    Pestki słonecznika 1 łyżka

    Pieprz Culineo

    Sól Culineo

    Szałwia kilka listków

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Rodzynki Bakallino 1 łyżka

    Ocet z białego wina 1 łyżeczka

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Brązowy cukier szczypta

    Bazylia kilka listków

    Cytryna 1 szt.

    Chili szczypta

    Jaja Moja Kurka 3 szt.

    Czerwone wino do podlania

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos