Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Crepes Suzette i croissant na ciepło ze szpinakowym omletem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Croissanty przekrój wzdłuż. Dolne połówki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Rogaliki przełóż szpinakiem baby.

    W osobnej misce przygotuj masę z dwóch jajek, szklanki śmietanki, soli i pieprzu oraz kilku listków rozmarynu,  a następnie zalej nią croissanty, przykryj górnymi połówkami rogalików i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut do zapieczenia.

    W misce wymieszaj dokładnie łyżkę musztardy, łyżkę miodu, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy.

    Pozostałą część szpinaku wyłóż na półmisek, dodaj pokrojone pomidory oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i polej całość przygotowanym sosem.

    W rondlu rozgrzej niedużą ilość wody, wstaw na niego odporną na wysokie temperatury miskę tak, aby nie stykała się z wodą,  a jedynie podgrzewała na parze.

    Wsyp pokruszoną czekoladę i rozpuść. Kiedy czekolada będzie idealnie rozpuszczona, dodaj szklankę śmietanki i wymieszaj razem dokładnie, aby powstał sos czekoladowy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz rozrzedzić sos mlekiem.

    Na suchą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj do skarmelizowania. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z nich sok i dodaj do cukru. Duś razem, aż cukier rozpuści się na wolnym ogniu.

    W blenderze przygotuj ciasto naleśnikowe ze szklanki mąki, dwóch jaj, szklanki mleka, 3 łyżek roztopionego masła, dwóch łyżek cukru i szczypty soli. Usmaż naleśniki na odrobinie masła.

    Naleśniki zawiń w trójkąty i przełóż do sosu pomarańczowego. Duś razem przez kilka minut tak, aby naleśniki wchłonęły sok. Podlej odrobiną mocnego alkoholu, najlepiej brandy i podpal, aby alkohol odparował a został jedynie smak brandy. Wyłóż naleśniki na półmisek i polej sosem czekoladowym.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Rozmaryn 2 gałązki

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Śmietana 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    Jaja Moja Kurka 4 szt.

    Pomidory 2 szt.

    Czerwona cebula 1 szt.

    Musztarda  Madero 1 łyżka

    Miód Złota Pasieka 1 łyżka

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Alkohol, np. Brandy 1 szklanka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów