Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sałatka z brokułu i cukinii, croissant z kurczakiem w cytrusach i konfiturą z czerwonej cebuli

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Czerwoną cebulę pokrój w piórka, przełóż na rozgrzaną patelnię z oliwą, dopraw solą, pieprzem i smaż razem przez około 2-3 minuty. Dodaj kilka łyżek octu z czerwonego wina, kilka łyżek cukru oraz pół szklanki czerwonego wina i duś całość razem, aż sos odparuje i powstanie konfitura.

    Cukinię pokrój w grube plastry, skrop oliwą i smaż na patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony, aż cukinia będzie miękka i rumiana.

    Kurczaka przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobiną curry. Ułóż na patelni z cukinią. Smaż przez około 5 minut z każdej strony tak, aby kurczak się przyrumienił.

    Po usmażeniu kurczaka pokrój w skośne plastry, umieść w croissancie i posmaruj łyżką musztardy francuskiej.

    Brokuł podziel na mniejsze różyczki i sparz we wrzątku do miękkości.

    Croissanta z kurczakiem podawaj razem z konfiturą cebulową, grillowaną cukinią i brokułem.

    Jabłka pokrój w ćwiartki a pozostałe croissanty w plastry o grubości około 1 cm, wymieszaj i przełóż do kokilek. Posłuży to za słodką przekąskę.

    Do miski wsyp szklankę mąki, pół szklanki cukru i dodaj pół kostki masła. Dokładnie zagnieć całość. Uformuj rulon, pokrój w plasterki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na każdy krążek połóż kilka rodzynek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aż ciastka staną się rumiane i chrupiące. Dokładnie obserwuj, aby nie przypalić ciastek.

     

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

     

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Ocet z czerwonego wina kilka łyżek

    Czerwone wino kilka łyżek

    Oregano szczypta

    Tymianek szczypta

    Curry szczypta

    Musztarda francuska Madero kilka łyżek

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz culineo

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów