Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Biała kiełbasa z jabłkami i sosem żurkowym i smażonym ziemniakiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Cebule obierz i pokrój w piórka. Białą cebulę przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.

    Dodaj białą kiełbasę i przesmaż razem do momentu, aż kiełbasa się zrumieni. Wyłóż całość do żaroodpornego naczynia, dodaj odrobinę białego wina, kilka plastrów jabłka, gruszki pokrojone w ćwiartki, goździki, jałowiec oraz ziele angielskie i zapiekaj w 250 stopniach przez około 15 minut.

    Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Smaż na rozgrzanym maśle. Kiedy jabłka się lekko przesmażą, dodaj 2 łyżki miodu i podduś całość przez chwilę. Przełóż do blendera, dodaj 2 łyżki masła i zmiksuj na gładką masę.

    Czerwoną cebulę obierz, pokrój w piórka i przełóż do rozgrzanego rondla z odrobiną masła. Przesmażaj przez około 2 minuty, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj odrobinę białego wina, kilka łyżek miodu i szklankę żurku. Duś całość razem do połączenia się smaków, a następnie zmiksuj dokładnie w blenderze.

    Ziemniaki pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie, dodając liść laurowy i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

    Smaż około 2 minuty z każdej strony, wyłóż na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Skomponuj całość na talerzu.

    Część jabłka pokrój w półplasterki i przesmaż na maśle z odrobiną miodu. Pozostały mus jabłkowy wymieszaj w proporcji 1 do 1 z mascarpone. Wyłóż do kokilek. Dodaj skarmelizowane jabłka i odrobinę posiekanego rozmarynu.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Cebula 2 szt.

    Cebula czerwona 2 szt.

    Czosnek kilka ząbków

    Liść laurowy kilka sztuk

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Białe wino 1 szklanka

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Goździki kilka szt.

    Jałowiec kilka ziaren

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Ziele angielskie kilka ziaren

    Rozmaryn 1 gałązka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos