Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Schab saute z puree z selera z karmelizowanymi marchewkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Danie główne

    Rozgrzej patelnię i dodaj kilka łyżek oleju. Kiedy tłuszcz się  rozgrzeje, rozgnieć lekko ręką plastry schabu, dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodaj dwie łyżki masła oraz po kilka listków świeżego rozmarynu i liścia laurowego. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony, aż schab będzie złocisty.

    Do rondla przełóż kilka łyżek masła i podgrzewaj je na małym ogniu tak długo, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat i zrobi się lekko brązowe.
    Seler  obierz i pokrój w kostkę, dodaj do rondla. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Kiedy seler będzie już miękki, przełóż go do blendera i zmiksuj na puree. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, rozrzedzaj mlekiem, w którym się  gotował.

    Marchewki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze, podłużne kawałki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła z dwiema łyżkami miodu. Kiedy całość się rozpuści, dopraw gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz ziarnem kolendry. Dodaj pokrojone marchewki i smaż razem przez kilka minut, aż marchewki zrobią się złociste i miękkie. Na  koniec dodaj  rodzynki.

    Skomponuj wszystkie składniki na talerzu.

    Sałatka z marchewki

    Jedną marchewkę obierz, a następnie pokrój obieraczką wzdłuż na długie, cienkie plastry i wyłóż do głębokiego talerza. Polej sosem powstałym podczas smażenia pozostałych marchewek i dodaj kilka listków natki pietruszki.

    Pokrój jeden kawałek schabu w cienkie plasterki i wyłóż na sałatkę. Posyp całość uprażonymi pestkami dyni.

    Deser z marchewką

    Część smażonych marchewek podaj jako deser. Na talerz wyłóż kilka łyżek jogurtu, marchewki i uprażone pestki dyni, polewając całość odrobiną  miodu.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    Gałka muszkatołowa szczypta

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Rozmaryn 1 gałązka

    Liść laurowy kilka listków

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Rodzynki Bakallino kilka łyżek

    Natka pietruszki kilka listków

    Pestki dyni BakaD’Or kilka łyżek

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów