Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Sandacz z kurkami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Filety oprósz solą i obsmaż z obu stron na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego, układając je skórą do góry.
  2. Kurki przesmaż na oleju razem porem i cebulą. Następnie zalej śmietaną i duś 5 minut na małym ogniu. Gotowe kurki ułóż na rybie, posyp wiórkami masła i wstaw na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  3. Koperek zmiksuj z mlekiem i jajkami. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj. Ciasto kładź małą łyżeczką na wrzącą osoloną wodę. Kluski gotuj na małym ogniu przez 2 min od momentu wypłynięcia. Rybę podawaj z kluskami.

Jeśli uwielbiasz ryby, ale brakuje Ci pomysłu na ciekawe danie, koniecznie wypróbuj przepis na sandacza z kurkami. Sandacz jest wyjątkowo zdrową, chudą i bogatą w pełnowartościowe białko rybą, która świetnie komponuje się z wieloma produktami. Jednym z nich jest pieprznik jadalny, czyli popularna kurka. Jak wyczarować z tych prostych składników wyborne danie, które zachwyci każdego?

Zacznij od przygotowania filetów z sandacza. Oprósz je solą i delikatnie obsmaż z każdej strony. Sól w zupełności wystarczy – nie stłumi wspaniałego smaku ryby, a wręcz go podkreśli. Poza tym ryba wystąpi jeszcze w towarzystwie innych smaków. Tak przygotowane sandacze przełóż do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na grzyby – podsmaż je wraz z cebulą i porem. Zalej śmietaną i podduś przez chwilę. Wyłóż całość na rybę i piecz w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 180 st. C.

Sandacz z kurkami świetnie odnajdzie się w otoczeniu klusek z koperkiem. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Zmiksuj mleko, jajko, koperek, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto wylewaj na gorącą wodę (podobnie jak lane ciasto). Gotuj przez około 2 minuty od chwili, gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię. Wszystko serwuj na gorąco, zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz