Wybierz swój sklep

Twój sklep:

Wybierz swój sklep i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

Spaghetti z homarem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę i czosnek zalej 2 litrami wody. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim homara skorupą do dołu. Smaż 8 minut, w trakcie polewaj wierzch roztopionym masłem. Następnie wyjmij mięso z ogona i szczypców homara, a skorupy dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj go co najmniej 30 min.
  2. Sok z cytryny wymieszaj z żółtkami, skórką z cytryny i 2 łyżkami masła pozostałymi po smażeniu homara, by powstał jednolity sos.
  3. Bulion przelej przez sito i ponownie zagotuj. Wrzuć do niego makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedź i od razu (musi być gorący) wymieszaj z sosem. Dodaj homara i posyp koperkiem.

Czas przygotowania: 45 min

4 porcje

Uwielbiasz kuchnię włoską, a jednym z Twoich ulubionych dań jest spaghetti? Nie można się temu dziwić – jest to potrawa na tyle uniwersalna i przede wszystkim smaczna, że wprost zachwyca się nią mnóstwo ludzi na całym świecie. Choć w tradycyjnym spaghetti możesz znaleźć przede wszystkim takie składniki jak mięso mielone (lub pokrojone w bardzo drobną kostkę) i pomidory, na bazie których przyrządzany jest sos, tak naprawdę odmian spaghetti jest wiele. Jedną zaś z ciekawszych propozycji jest spaghetti z… homarem! Jak przyrządzić tę wyjątkową potrawę?

W pierwszej kolejności zrób bulion warzywny. W tym celu zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną pokrojoną w plastry oraz z czosnkiem. Kiedy wywar będzie się gotował, podsmaż na patelni uprzednio rozmrożone i przekrojone na pół homary. Smaż je skorupą do dołu przez około 8 minut (wierzch polewaj masłem), po tym czasie wyjmij mięso ze szczypców oraz z ogona. Skorupy dodaj do wywaru i gotuj kolejne pół godziny.

Teraz możesz przygotować sos. W tym celu wyciśnij sok z cytryny, dodaj go do żółtek wraz ze skórką z cytryny oraz masłem, które pozostało Ci po usmażeniu homara. Przecedź wywarz przez sito i zagotuj. Do gotującego się bulionu wrzuć makaron. Po jego ugotowaniu ponownie odcedź wywar i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym sosem. Włóż do niego homary i posyp obficie koperkiem. Serwuj wraz z makaronem. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz