Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Chowder z morszczuka z krewetkami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa podsmaż na rumiano na połowie masła, przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj 30 min, po czym dodaj morszczuka. Gotuj jeszcze 10 min. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj ze śmietanką
  2. Ziemniaki podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym, tak by były miękkie w środku. Na oddzielnej patelni rozgrzej resztę masła i podsmaż na nim krewetki z czosnkiem (po 3 min z każdej strony). Chowder podawaj z ziemniakami, krewetkami, uprażonymi płatkami owsianymi i ziołami.

Czas przygotowania: 60 min

4 porcje

Chowder to wyjątkowo interesująca zupa, która jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni anglosaskiej. Co dokładnie kryje się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? Wyśmienita, inna niż wszystkie, zupa rybna! Jeżeli uwielbiasz ryby i owoce morza w każdej postaci, chowder z morszczuka z krewetkami na pewno przypadnie Ci do gustu. Jak przygotować to pyszne danie?

Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu, a bogactwo składników wprost zachwyca. W pierwszej kolejności przygotuj bulion warzywny. Następnie podsmaż na odrobinie masła warzywa – jeden por pokrojony w cienkie plastry, drobno pokrojony seler i pietruszkę, cebule. Całość przełóż do bulionu i gotuj przez pół godziny. Dodaj morszczuka i gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Obierz je, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. W oddzielnym naczyniu podsmaż krewetki z pokrojonym w plastry czosnkiem, który nada potrawie wyrazistego, charakterystycznego smaku. Na koniec upraż płatki owsiane. Podawaj zupę krem w towarzystwie podsmażonych krewetek, ziemniaków i płatków, całość obficie oprósz drobno posiekanym, świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz