Wybierz swój sklep

Twój sklep:

Wybierz swój sklep i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

TAJSKIE CURRY PANANG Z KURCZAKA

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażana zalej wodą z solą, odstaw na 30 min. Odcedź, osusz na papierowym ręczniku i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Polędwiczki z kurczaka wymieszaj z curry, połową imbiru i pieprzem. 
  2. Odstaw na 30 min do zamarynowania, następnie obsmaż z obu stron na głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym. Podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut pod przykryciem. 
  3. Dodaj trawę cytrynową, resztę imbiru i pastę curry, a po chwili mleczko kokosowe. Gotuj 5 minut. Następnie dopraw do smaku cukrem trzcinowymi i sosem rybnym. 
  4. Gdy sos będzie gotowy, dodaj upieczonego bakłażana i delikatnie wymieszaj, a po 10 min pędy bambusa i listki bazylii. Gotuj jeszcze 5 min. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Masz ochotę na jakąś odmianę w kuchni? Pociągają Cię orientalne klimaty, ale jednocześnie obawiasz się zbyt brawurowych eksperymentów? Jest na to sposób – doskonałym kompromisem, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania, może okazać się tajskie curry panang z kurczaka. Na pewno doskonale znane Ci mięso z kurczaka zyskuje w tym przepisie zupełnie nowe oblicze, a wszystko to dzięki kilku egzotycznym składnikom, jak m.in. trawa cytrynowa, bakłażan, świeży imbir, czerwone curry, mleczko kokosowe, aromatyczna bazylia… Jak przygotować tę wyjątkową potrawę?

Zacznij od pokrojenia bakłażana w grubą kostkę, zalej go wodą z dodatkiem soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie osusz warzywo i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie przygotuj polędwiczki z kurczaka – natrzyj je curry, imbirem (połową porcji) i pieprzem. Pozostaw je na pół godziny, po czym obsmaż na oleju kokosowym (patelnia musi być mocno rozgrzana – dzięki temu zamkniesz wszystkie soki w mięsie, będzie ono soczyste). Teraz podlej mięso odrobiną wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.

Dodaj pozostały imbir, drobno pokrojone plasterki trawy cytrynowej, curry i mleczko kokosowe. Gotuj przez chwilę, dodaj sos rybny oraz cukier trzcinowy do smaku. Na koniec dorzuć wcześniej przygotowanego bakłażana, listki bazylii i pędy bambusa. Podduś całość jeszcze przez 5 minut i… gotowe! Tak przygotowane danie możesz serwować np. z oddzielnie ugotowanym ryżem jaśminowym. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz