Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

TAJSKIE CURRY PANANG Z KURCZAKA

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażana zalej wodą z solą, odstaw na 30 min. Odcedź, osusz na papierowym ręczniku i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Polędwiczki z kurczaka wymieszaj z curry, połową imbiru i pieprzem. 
  2. Odstaw na 30 min do zamarynowania, następnie obsmaż z obu stron na głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym. Podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut pod przykryciem. 
  3. Dodaj trawę cytrynową, resztę imbiru i pastę curry, a po chwili mleczko kokosowe. Gotuj 5 minut. Następnie dopraw do smaku cukrem trzcinowymi i sosem rybnym. 
  4. Gdy sos będzie gotowy, dodaj upieczonego bakłażana i delikatnie wymieszaj, a po 10 min pędy bambusa i listki bazylii. Gotuj jeszcze 5 min. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Masz ochotę na jakąś odmianę w kuchni? Pociągają Cię orientalne klimaty, ale jednocześnie obawiasz się zbyt brawurowych eksperymentów? Jest na to sposób – doskonałym kompromisem, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania, może okazać się tajskie curry panang z kurczaka. Na pewno doskonale znane Ci mięso z kurczaka zyskuje w tym przepisie zupełnie nowe oblicze, a wszystko to dzięki kilku egzotycznym składnikom, jak m.in. trawa cytrynowa, bakłażan, świeży imbir, czerwone curry, mleczko kokosowe, aromatyczna bazylia… Jak przygotować tę wyjątkową potrawę?

Zacznij od pokrojenia bakłażana w grubą kostkę, zalej go wodą z dodatkiem soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie osusz warzywo i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie przygotuj polędwiczki z kurczaka – natrzyj je curry, imbirem (połową porcji) i pieprzem. Pozostaw je na pół godziny, po czym obsmaż na oleju kokosowym (patelnia musi być mocno rozgrzana – dzięki temu zamkniesz wszystkie soki w mięsie, będzie ono soczyste). Teraz podlej mięso odrobiną wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.

Dodaj pozostały imbir, drobno pokrojone plasterki trawy cytrynowej, curry i mleczko kokosowe. Gotuj przez chwilę, dodaj sos rybny oraz cukier trzcinowy do smaku. Na koniec dorzuć wcześniej przygotowanego bakłażana, listki bazylii i pędy bambusa. Podduś całość jeszcze przez 5 minut i… gotowe! Tak przygotowane danie możesz serwować np. z oddzielnie ugotowanym ryżem jaśminowym. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz