Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Sum zapiekany w śmietanie z ćwikłą - przepis na pyszny obiad

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posiekaj dymkę i natkę pietruszki. Wymieszaj z ćwikłą, śmietaną, jogurtem, solą i pieprzem.
  2. Potnij papier do pieczenia na kawałki długości ok. 30 cm. Filety podziel na 4 części.
  3. Na każdym kawałku papieru połóż kawałek suma. Nałóż na niego łyżkę sosu.
  4. Filety zawiń w papier. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  5. Podawaj otwierając lekko papiloty.

Czas przygotowania: 45 min 

Uwielbiasz ryby, ale nieco przejadły Ci się już „klasyczne” ryby morskie, takie jak makrela, dorsz czy mintaj? Nawet przeplatanie ich z potrawami z ryb rzecznych i jeziornych, jak karp bądź pstrąg, nie wprowadza do Twojego jadłospisu wystarczająco satysfakcjonującego urozmaicenia? Jeśli masz ochotę na prawdziwą rybną rewolucję na talerzu, chcesz czegoś więcej niż standardowego fileta w panierce, serwowanego z frytkami i sałatką, koniecznie sięgnij po fantastyczny przepis na suma zapiekanego w śmietanie z ćwikłą! Jak przygotować te pyszności?

Pomimo tego, że danie to prezentuje się naprawdę okazale (a jeszcze lepiej smakuje!), tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Śmiało możesz je podać zarówno w ramach rodzinnego obiadu, romantycznej kolacji na ciepło, jak również podczas wykwintnego przyjęcia, na którym z pewnością zbierzesz same pochwały.

Zacznij od przygotowania farszu do ryby. Pokrój drobno świeżą natkę pietruszki oraz pęczek cebulki dymki, a następnie wymieszaj je z jogurtem greckim, śmietaną i ćwikłą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Każdy z filetów z suma podziel na cztery części. Przygotuj papier do pieczenia – potnij go na niezbyt szerokie kawałki o długości do 30 cm. Na każdym pasku papieru wyłóż plaster ryby, posmaruj go wcześniej zrobionym farszem i zawiń. Tak przygotowane ryby włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piecz przez 20 minut i… Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz