Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Orientalne kanapki z ośmiornica i mango

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ośmiornicę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ocet jabłkowy, sól, pieprz, imbir i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godz. 
  2. Ugotowaną ośmiornicę odsącz, a po wystygnięciu pokrój na części, oprósz mąką i usmaż w oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone kawałki odłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój je w plasterki.
  3. Mango i ogórka przełóż do miski, dodaj kolendrę, cebulę i listki sałaty rzymskiej. Całość skrop sokiem z limonki. Bułki przetnij na pół (nie rozcinaj do końca). Dolne części posmaruj majonezem i obłóż sałatką z mango i sałaty. Na sałacie ułóż plasterki ośmiornicy. Górną część bułek posmaruj sosem Sriracha. Gotowe kanapki złóż na pół.

Uwielbiasz kuchenne eksperymenty i wciąż poszukujesz nowych smaków? A może masz w planach małe przyjęcie dla bliskich i chcesz ich zaskoczyć niebanalną potrawą, której nigdy by się nie spodziewali w Twoim wykonaniu? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj wyjątkowy przepis na orientalne kanapki z ośmiornicą i mango!

Ośmiornica należy do drapieżnych głowonogów i zaliczana jest do wartościowych owoców morza. Jak do tej pory odkrytych zostało blisko 250 gatunków. Choć dania z ośmiornicą nie należą do tradycyjnie serwowanych w Polsce, zarówno ona, jak i inne owoce morza zdobywają coraz to większą popularność. Dzieje się tak nie bez powodu – owoce morza są wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także witamin A i E. Ponadto obfitują w cenne dla zdrowia minerały, takie jak jod, selen, wapń, żelazo, magnez i cynk. Odpowiednio serwowane, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ciekawostką jest, iż owoce morza stanowiły ważne źródło pożywienia człowieka niemal od początków jego istnienia, czego dowodzą znaleziska z epoki brązu.

Choć we wspomnianych kanapkach ośmiornica gra zdecydowanie pierwsze skrzypce, nie możesz zapomnieć o kilku innych składnikach, których połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaku i niebywałą ucztę dla podniebienia. Co to za składniki?

Pyszne, słodkie mango, które dzięki obecności mangiferyny wykazuje m.in. działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Kolejny istotny składnik to imbir – uważany za silny afrodyzjak. Od wieków ceniony jest i wykorzystywany w sztuce kulinarnej, ale słynie przede wszystkim jako roślina lecznicza. Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, poprawia apetyt, wspiera układ krążenia.

Kolejne aromatyczne produkty, bez których danie to nie byłoby w pełni wartościowe i tak smaczne to kolendra, limonka, liść laurowy, sałata rzymska. Przygotowanie pysznych, orientalnych kanapek z ośmiornicą i mango nie zajmie Ci wiele czasu i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, dlatego poradzisz sobie z nim bez trudu, nawet jeśli na co dzień nie jesteś z gotowaniem za pan brat! Życzymy powodzenia w kuchennych przygodach i smacznego! 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz