Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Cebule posiekaj, a przyprawy rozgnieć w moździerzu. Filety śledziowe zalej chłodną wodą i odstaw na godzinę.
- Następnie osusz je i nasmaruj z obu stron musztardą.
- Układaj w salaterce lub słoiku, posypując każdą warstwę cebulą oraz przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny. Całość zalej olejem i wstaw na 2 dni do lodówki.
Śledzie powszechnie uważane są za bardzo zdrowe ryby – i słusznie! To prawdziwa skarbnica witamin (m.in. A E, D, B6), minerałów (obfitują w żelazo, potas, jod, cynk) i dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na serce, pamięć i koncentrację.
Uwielbiasz śledzie, ale znudziły Ci się już ciągle serwowane w śmietanie? Poszukujesz nowych, wyrazistych smaków? Mamy wobec tego doskonałą propozycję – śledzie korzenne w musztardzie. Przygotowanie tego dania z charakterem jest bardzo proste i szybkie, zaś efekt końcowy wprost zachwyca!
Dokładnie osusz filety śledziowe i nasmaruj je musztardą francuską – jest stosunkowo łagodna w smaku, dlatego przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią bardzo pikantnych dań. Aromatyczne przyprawy – liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie – rozgnieć w moździerzu. Pokrój drobno cebulkę. Na kolejne warstwy śledzi nakładaj przyprawy, cebulę i skrapiaj je sokiem ze świeżej cytryny. Na koniec całość zalej olejem.
Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość, bowiem śledzie powinny poleżeć przez dwa dni w lodówce. Ale czekanie zostanie nagrodzone – głębia smaku potrawy zadziwi Cię i wprawi w zachwyt podniebienie Twoje, Twoich gości i domowników! Sekret dania tkwi w jego prostocie. Kilka podstawowych, tanich składników, niewielki nakład pracy i bardzo łatwe wykonanie – właśnie tym charakteryzują się najlepsze, najsmaczniejsze potrawy na świecie. Oto Twój własny przepis na kulinarny sukces!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5