Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i seler naciowy. Dodaj startą marchew oraz mięso i smaż na średnim lub dużym ogniu, często mieszając, aż mięso straci różową barwę. Dodaj sos Basilico, dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Na dno nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlej porcję gotowego beszamelu i ułóż 3 płaty makaronu. Przykryj je połową sosu z mięsem, 1/3 beszamelu i połową sera Mozzarella, podzielonego na małe kawałki. W taki sam sposób ułóż kolejną warstwę makaronu, sosów i sera. Na wierzchu ułóż ostatnie 3 płaty makaronu, polej je resztą sosu beszamelowego i posyp startym serem Grana Padano. Lazanię piecz 30 minut w temperaturze 180°C
Lazania z mięsem to jedno z tych dań, które od razu przywodzi na myśl włoskie przyprawy, zioła i aromat świeżych pomidorów, dojrzewających pod słońcem Toskanii. Masz ochotę na kulinarną podróż? Zabierz dziś swoich bliskich pod błękitne niebo Italii, gdzie pogoda zawsze dopisuje, a z otwartych okien płynie zniewalający zapach makaronu, świeżego mięsa, sera i beszamelu. To znak, że czas zasiąść do stołu.
Cebula, czosnek i seler naciowy to nieodłączne akcenty potrawy, ale Włosi cenią kulinarną wyobraźnię – możesz lazanię przygotowywać na wiele sposobów. Największym powodzeniem na świecie cieszy się lasagne bolognese z sosem bolońskim i mielonym mięsem: wołowym lub wieprzowym. Lasagne napoli poleca się miłośnikom kuchni bezmięsnej – przysmak opiera się na specjalnym sosie napoli, w którym dominuje czosnek, bazylia, tymianek i oregano. Ale to jeszcze nie wszystkie możliwe modyfikacje. Zarówno na południu, jak i na północy Włoch spotyka się danie serwowane z tuńczykiem, owocami morza, świetnie smakuje również lazania ze szpinakiem. Niektórzy nie wyobrażają sobie makaronowego specjału bez odrobiny kiełbasy.
Śródziemnomorski specjał pozwala kucharzowi na inwencję i daje szerokie pole do popisu.
Na jaką wersję potrawy masz dziś ochotę? Twoich bliskich na pewno ucieszy danie z tradycyjnymi przyprawami, wonnymi ziołami i świeżym mięsem wołowym. Sos Basilico, szczypta soli, porcja beszamelu i ser Mozzarella znakomicie podkreślą smak włoskiego makaronu. Lazania z mięsem i szpinakiem uwiedzie podniebienia wszystkich smakoszy.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5