Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Lazania z mięsem i szpinakiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i seler naciowy. Dodaj startą marchew oraz mięso i smaż na średnim lub dużym ogniu, często mieszając, aż mięso straci różową barwę. Dodaj sos Basilico, dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  2. Na dno nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlej porcję gotowego beszamelu i ułóż 3 płaty makaronu. Przykryj je połową sosu z mięsem, 1/3 beszamelu i połową sera Mozzarella, podzielonego na małe kawałki. W taki sam sposób ułóż kolejną warstwę makaronu, sosów i sera. Na wierzchu ułóż ostatnie 3 płaty makaronu, polej je resztą sosu beszamelowego i posyp startym serem Grana Padano. Lazanię piecz 30 minut w temperaturze 180°C

Lazania z mięsem to jedno z tych dań, które od razu przywodzi na myśl włoskie przyprawy, zioła i aromat świeżych pomidorów, dojrzewających pod słońcem Toskanii. Masz ochotę na kulinarną podróż? Zabierz dziś swoich bliskich pod błękitne niebo Italii, gdzie pogoda zawsze dopisuje, a z otwartych okien płynie zniewalający zapach makaronu, świeżego mięsa, sera i beszamelu. To znak, że czas zasiąść do stołu.

Cebula, czosnek i seler naciowy to nieodłączne akcenty potrawy, ale Włosi cenią kulinarną wyobraźnię – możesz lazanię przygotowywać na wiele sposobów. Największym powodzeniem na świecie cieszy się lasagne bolognese z sosem bolońskim i mielonym mięsem: wołowym lub wieprzowym. Lasagne napoli poleca się miłośnikom kuchni bezmięsnej – przysmak opiera się na specjalnym sosie napoli, w którym dominuje czosnek, bazylia, tymianek i oregano. Ale to jeszcze nie wszystkie możliwe modyfikacje. Zarówno na południu, jak i na północy Włoch spotyka się danie serwowane z tuńczykiem, owocami morza, świetnie smakuje również lazania ze szpinakiem. Niektórzy nie wyobrażają sobie makaronowego specjału bez odrobiny kiełbasy.

Śródziemnomorski specjał pozwala kucharzowi na inwencję i daje szerokie pole do popisu.
Na jaką wersję potrawy masz dziś ochotę? Twoich bliskich na pewno ucieszy danie z tradycyjnymi przyprawami, wonnymi ziołami i świeżym mięsem wołowym. Sos Basilico, szczypta soli, porcja beszamelu i ser Mozzarella znakomicie podkreślą smak włoskiego makaronu. Lazania z mięsem i szpinakiem uwiedzie podniebienia wszystkich smakoszy.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz