Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Sałatka z makaronu, tuńczyka i mozzarelli

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Tuńczyka przełóż do miski i podziel widelcem na duże kawałki. 
  2. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, polej oliwą z puszki, dodaj pomidorki oraz kapary. 
  3. Na półmisku rozłóż mieszankę sałat. Na niej połóż sałatkę, całość posyp mozzarellą podartą na mniejsze kawałki. Dopraw pieprzem.

Sałatka z makaronu, tuńczyka i mozzarelli to jeden z tych specjałów, których smak w okamgnieniu przenosi pod niebo słonecznej Italii. Oryginalna przystawka łączy w sobie wszystkie śródziemnomorskie smaki, które od dekad urzekają smakoszy na całym świecie. Czas, by zagościły na Twoim stole.

Włoska sałatka z makronu to znakomita propozycja na każdą porę roku. Przygotujesz ją szybko i bez wysiłku – nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Mimo to przekąska oczarowuje podniebienia gości od pierwszego kęsa. Świetnie smakuje w porze lunchu, sprawdza się w roli dodatku do rodzinnego obiadu lub do dań z grilla. Jednocześnie lekka i sycąca – zadowala wszystkie kulinarne gusta – bez wyjątku.

Podstawę sałatki z tuńczyka i mozzarelli stanowi makaron penne – włoski przysmak w kształcicie charakterystycznych, lekko skośnych rurek. Delikatną nutę rukoli i pomidorków koktajlowych przełamie zdecydowany smak kaparów – kolejny rarytas z południa kontynentu. Pikantne, wyraziste akcenty przypominają trochę mieszankę ostrej musztardy i chrzanu. Doskonale komponują się z ziołami, na których opiera się kuchnia pogodnej Italii.

Możesz wzbogacić sałatkę z makaronu i tuńczyka świeżą bazylią, oregano i odrobiną czosnku. Kilka kropel oliwy z oliwek połączy składniki w wyborną całość, którą dopełnią ser Mozzarella i tuńczyk. Jeszce tylko szczypta przypraw – czarny lub czerwony pieprz i morska sól, które dodadzą przystawce charakteru. Sałatka z penne, rukoli i mozzarelli już gotowa – czas wołać domowych smakoszy na śródziemnomorską ucztę.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz