Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Brokuła umyj i gotuj bez pokrywki w osolonej wodzie, przez 15 min. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. W międzyczasie podgrzej w wodzie odsączoną i opłukaną ciecierzycę.
- Tuńczyka odsącz, rozdrobnij i wymieszaj z cebulą i pieczoną papryką. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, brokuły i natkę pietruszki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, skrop oliwą i octem.
- Dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki jajka. Gotową sałatkę można posypać kaparami.
Sałatki najlepiej sprawdzają się wiosną i latem. To właśnie wówczas rezygnujemy chętniej z ciężkich potraw na rzecz czegoś lżejszego, świeższego, choć jednocześnie pożywnego. Doskonałą propozycją na obiad, kolację czy też prostą przekąskę jest sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą. Co ważne, potrawę tę podawać można na ciepło, dzięki czemu sprawdzi się doskonale jako danie główne. Kolejne istotne składniki sałatki z tuńczyka to brokuł oraz pieczona papryka, które nadadzą jej nie tylko ciekawych walorów smakowych, ale również wizualnych – na brak kolorów na talerzu na pewno nikt nie będzie narzekał. Dla zaostrzenia smaku obowiązkowo świeżo zmielony pieprz, oliwa i ocet winny. Całość dobrze jest udekorować plasterkami ugotowanego na twardo jajka, natką pietruszki i, jeśli ktoś lubi, kaparami. Warto wypróbować ten przepis na sałatkę z tuńczykiem, która na pewno urozmaici nasze letnie menu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5