Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pieczona kaczka z ryżem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę umieść w  dużym garnku, dodaj Chorizo oraz liść laurowy, zalej wodą i  dopraw solą. Gotuj przez około 30 minut. Kiełbasę Chorizo wyjmij z bulionu. Połowę pokrój w  drobną kostkę, a resztę w plasterki.
    2. Śliwki i daktyle oraz jabłka wymieszaj z pokrojoną w piórka cebulą. W osobnej misce wymieszaj miód, 3 łyżki oliwy, ocet jabłkowy i Porto.
    3. Podgotowaną kaczkę odcedź i ułóż na blasze. Polej ją przygotowaną marynatą, obłóż owocami z cebulą. Wstaw na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. 
    4. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Podsmaż na niej drugą posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż, drobno pokrojone Chorizo i smaż 1-2 minuty, regularnie mieszając. Następnie zalej 500 ml bulionu od gotowania kaczki, dopraw solą. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż plasterkami Chorizo i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia. 

    Kaczka pieczona to danie trochę niedoceniane w naszym kraju – zupełnie niesłusznie. Mięso kacze jest bowiem nie tylko bardzo smaczne, ale należy również do najzdrowszego drobiu, warto więc raz na jakiś czas zastąpić nią niedzielnego kurczaka. Istnieje bardzo wiele sposobów na przygotowanie pieczonej kaczki. Tradycyjnie podaje się ją z jabłkami i również tym razem nie mamy zamiaru z nich rezygnować. Proponujemy jednak by całość wzbogacić składnikiem w postaci… kiełbaski chorizo. Jej pikantny smak doskonale komponuje się z delikatnym kaczym mięsem oraz ryżem, z którym podajemy nasze danie. Kolejnymi godnymi uwagi dodatkami są suszone śliwki i daktyle, które, obok jabłek, są owocami idealnie nadającymi się do potraw z drobiu. Słodycz, przełamana ostrą kiełbaską chorizo, pozwoli nam odkryć nowe ciekawe połączenia smakowe. Przepis na kaczkę bez wątpienia powinien znaleźć się w zbiorze każdego szanującego się kucharza – nie tylko profesjonalnego, ale również domowego. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów