Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zamrożoną ośmiornicę włóż do garnka, wlej 1 szklankę wody, dodaj listek laurowy i 1 obraną cebulę. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż cebula będzie miękka – to znak, że ośmiornica też jest gotowa. Ośmiornicę odcedź, zachowując 700 ml wody od gotowania.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę i pora. Dodaj marchew, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 10 min. Następnie wsyp ryż i smaż 1-2 min mieszając, po czym wlej bulion od gotowania ośmiornicy. Zamieszaj, dopraw solą i gotuj 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie ośmiornicę pokrój na małe kawałki. Dodaj je do ryżu przed samym końcem gotowania. Wymieszaj widelcem i posyp pietruszką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5