Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Bitki w sosie paprykowym z kaszą jęczmienną i surówką z ogórków kiszonych

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Łopatkę pokrój na 4-5 plastrów. Za pomocą tłuczka do mięsa rozklep jak najcieniej, najlepiej przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej połowę oleju, usmaż mięso po 2-3 min z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Przełóż bitki na ciepły talerz. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę, smaż na średnim ogniu przez ok. 7 min. Wlej pomidory krojone, śmietankę, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, cukier, słodką paprykę w proszku, dopraw solą. Gotuj na małym ogniu 5 min, następnie zmiksuj na gładki sos. Bitki dodaj do sosu paprykowego, podlej 1 szklanką wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
    2. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła. Podsmaż selera przez 2-3 min, aż zrobi się szklisty. Kaszę wyjmij z foliowych torebek, dodaj do selera. Podsmaż dodatkowe 2 min, zalej 600 ml wrzątku. Posól wodę, gotuj 15-17 min.
    3. Ogórki wymieszaj z cebulą, polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Bitki podawaj posypane posiekaną bazylią z kaszą i surówką z ogórków kiszonych.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów