Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Chrupiąca ośmiornica z sałatką z mango

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Prawidłowo przyrządzona ośmiornica jest jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie. Ma delikatne, białe mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym. 

    1. Ośmiornicę włóż w całości do garnka i zalej wodą. Dodaj sól, ocet, imbir oraz liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. 
    2. Ugotowaną ośmiornicę po ostygnięciu pokrój na 7-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z ostrą papryką. 
    3. Kawałki ośmiornicy smaż w oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone kawałki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    4. Pomarańczę obierz i za pomocą ostrego noża wytnij cząstki miąższu. Dodaj mango i ogórka, posiekaną kolendrę, cebulę i odsączone kiełki. Skrop sokiem z limonki. Chrupiącą ośmiornicę podawaj z sałatką i słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów