Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Chrupiąca ośmiornica z sałatką z mango

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Prawidłowo przyrządzona ośmiornica jest jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie. Ma delikatne, białe mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym. 

  1. Ośmiornicę włóż w całości do garnka i zalej wodą. Dodaj sól, ocet, imbir oraz liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. 
  2. Ugotowaną ośmiornicę po ostygnięciu pokrój na 7-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z ostrą papryką. 
  3. Kawałki ośmiornicy smaż w oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone kawałki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Pomarańczę obierz i za pomocą ostrego noża wytnij cząstki miąższu. Dodaj mango i ogórka, posiekaną kolendrę, cebulę i odsączone kiełki. Skrop sokiem z limonki. Chrupiącą ośmiornicę podawaj z sałatką i słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz