Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Prawidłowo przyrządzona ośmiornica jest jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie. Ma delikatne, białe mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym.
- Ośmiornicę włóż w całości do garnka i zalej wodą. Dodaj sól, ocet, imbir oraz liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
- Ugotowaną ośmiornicę po ostygnięciu pokrój na 7-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z ostrą papryką.
- Kawałki ośmiornicy smaż w oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone kawałki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Pomarańczę obierz i za pomocą ostrego noża wytnij cząstki miąższu. Dodaj mango i ogórka, posiekaną kolendrę, cebulę i odsączone kiełki. Skrop sokiem z limonki. Chrupiącą ośmiornicę podawaj z sałatką i słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5