Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka faszerowana morelami i pikantnym mięsem mielonym, podana z kaszą gryczaną z żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Kaczkę natrzyj dokładnie solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz.
    2. W misce wymieszaj mięso mielone, morele, jajko, cebulę, czosnek, seler naciowy, migdały, bułkę tartą, aż do połączenia wszystkich składników. Dopraw solą i ostrą papryką. Kaczkę faszeruj przygotowaną mieszanką, aby była szczelnie wypełniona. Tył zaszyj nicią lub zepnij wykałaczkami. Wstaw do piekarnika - 1 godzina pieczenia na każdy kilogram drobiu.
    3. W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj seler naciowy i czosnek, zeszklij przez 2-3 min.  Następnie wysyp kaszę z torebek, podsmaż razem z warzywami przez 2 min. Po tym czasie dodaj żurawinę, zalej wodą lub wywarem. Dopraw solą, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20-25 min, aż kasza będzie miękka. Kaczkę podawaj z kaszą z żurawiną.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy