Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kotlety wieprzowe zapiekane z jabłkami i ziemniakami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ziemniaki wrzuć do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 20-25 min, aż będą prawie miękkie. Przy wbijaniu widelca poczujesz lekki opór. Odcedź ziemniaki i pozostaw do odparowania.
    2. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Schab szczodrze dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej i połowę masła, podsmaż mięso po 2-3 min z każdej strony. Odłóż schab na talerz, aby odpoczął. Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, dodaj jabłka, czosnek i cebulę. Smaż 3-4 min na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W trakcie dodaj otarte liście tymianku, konfiturę oraz sok z cytryny. Całość dopraw cynamonem, solą i pieprzem. 
    3. Schab, jabłka z czerwoną cebulą i ziemniaki przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Podlej wywarem i zapiekaj przez 15-20 min.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

     

    Kotlety wieprzowe zapiekane z jabłkami i ziemniakami

     

    Mięso wieprzowe wciąż zajmuje jedną z ważniejszych pozycji w jadłospisie Europejczyków. Przyrządza się je na wiele sposobów. Wiesz, że historia polskich kotletów ze schabu wieprzowego sięga XIX wieku? Nad Wisłą potrawa ta nadal cieszy się niesłabnącą popularnością. Jeśli skusisz się na propozycję nietuzinkowego kucharza, Jakuba Kuronia, i zapieczesz kotlety z jabłkami i ziemniakami, zaintrygujesz podniebienie niejednego łasucha. Danie nie zatrzyma Cię w kuchni na długie godziny, nie wymaga również szczególnych uzdolnień kulinarnych. To sycący i wyjątkowo smaczny posiłek, który umili rodzinne spotkania. Możesz serwować go na obiad albo wczesną kolację. Wyborne potrawy, które towarzyszą wspólnym rozmowom przy stole, to czysta przyjemność – warto kultywować ją jak najczęściej.

    Nieszablonowe dodatki i przyprawy podkreślą walory smakowe schabu – dodadzą mu też niebiańskiego aromatu. Jabłka, połączone z sokiem z cytryny, zapewnią mięsu soczystość i charakterystyczną, lekko kwaskową nutę. Złagodzi ją niewielka kropla słodyczy, zamknięta w konfiturach z wiśni lub porzeczek. Czosnek wprowadzi nieco ostrzejszy i bardziej zdecydowany akcent, a szczypta cynamonu uzupełni bukiet zapachowy o intrygujący ton. Nie zapomnij o świeżych, zielonych ziołach – kilka gałązek tymianku to nieodzowna „kropka nad i”, która, wraz z pieprzem i solą, doprawi balsamiczne danie. Wystarczy nakryć do stołu i zaprosić domowników na pyszny, wonny posiłek, który wprawi w znakomity humor wszystkich – bez wyjątku. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów