Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente, wedle instrukcji na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, paprykę oraz cukinię przez 2-3 minuty. Dodaj mięso mielone, smaż 3-4 minuty, aż mięso całkowicie się zetnie. Pod koniec dodaj utarty czosnek, całość zalej passatą z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Podlej ½ szklanki wody, gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z palnika, dodaj bazylię oraz sól i pieprz.
  2. Przygotuj sos beszamelowy: w małym rondelku rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsypuj partiami mąkę i mieszaj energicznie. Powstanie zasmażka, którą rozprowadź mlekiem do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  3. Makaron wymieszaj z warzywami z mięsem. Przełóż do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem i bułką tartą, zalej sosem beszamelowym, wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 35-40 min.

Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

Jesień i zima to czas, kiedy nasza dieta jest bardziej treściwa niż podczas ciepłych miesięcy. Potrzebujemy więcej energii na ogrzanie organizmu, dlatego spożywane przez nas potrawy powinny być pełnowartościowe i pożywne. Doskonałą propozycją na pyszny zimowy obiad jest zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i warzywami.

Sekret wyśmienitej zapiekanki tkwi w dodatkach, dlatego aby nadać tej potrawie wyjątkowy charakter, dobrze jest zastanowić się, z czym najlepiej komponuje się jej smak. W przypadku mielonego mięsa idealnym wyborem będą sezonowe warzywa w postaci cebuli, papryki oraz cukinii, które dostarczą niezapomnianych walorów smakowych, jak również ładnych jesiennych kolorów. Do tak przygotowanej potrawy aż prosi się dodać sos – a cóż pasuje bardziej do mięsnych zapiekanek niż sos beszamelowy? Przepis na niego jest wbrew pozorom niezwykle prosty i warto się do niego przekonać, by ożywić swoją kuchnię.

Zapiekanka z mięsem to wyśmienite danie dla małych i dużych smakoszy. Dodatki w postaci warzyw i sosu beszamelowego sprawią, że nabierze ono finezji i lekkości, które urozmaicą długie chłodne wieczory.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz