Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ośmiornica po galicyjsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Zamrożoną ośmiornicę dużo łatwiej przyrządzić niż świeżą. Kryształki lodu tworzące się podczas mrożenia rozdzierają włókna mięsa, sprawiając, że staje się ono miękkie i kruche. Idealny czas gotowania ustalimy, dodając do ośmiornicy 1 cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, miękka będzie także sama ośmiornica. 
    2. W garnku umieść zamrożoną ośmiornicę, całą cebulę, listek laurowy i ostrą papryczkę Piri Piri. Przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj, aż cebula zmięknie, a następnie odcedź. Ośmiornicy odetnij macki i usuń dziób znajdujący się w środkowej części, pod spodem głowy. Głowę oraz macki pokrój na kawałki. W międzyczasie ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz je, pokrój na grube talarki i rozłóż na półmisku. Na ziemniakach połóż kawałki ośmiornicy, posyp je czosnkiem, podlej oliwą i oprósz papryką. 
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów