Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ośmiornica po galicyjsku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Zamrożoną ośmiornicę dużo łatwiej przyrządzić niż świeżą. Kryształki lodu tworzące się podczas mrożenia rozdzierają włókna mięsa, sprawiając, że staje się ono miękkie i kruche. Idealny czas gotowania ustalimy, dodając do ośmiornicy 1 cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, miękka będzie także sama ośmiornica. 
  2. W garnku umieść zamrożoną ośmiornicę, całą cebulę, listek laurowy i ostrą papryczkę Piri Piri. Przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj, aż cebula zmięknie, a następnie odcedź. Ośmiornicy odetnij macki i usuń dziób znajdujący się w środkowej części, pod spodem głowy. Głowę oraz macki pokrój na kawałki. W międzyczasie ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz je, pokrój na grube talarki i rozłóż na półmisku. Na ziemniakach połóż kawałki ośmiornicy, posyp je czosnkiem, podlej oliwą i oprósz papryką. 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz